image

Politie vraagt veelvuldig OV-chipkaartgegevens op

vrijdag 27 december 2013, 09:07 door Redactie, 20 reacties

De politie blijkt voor onderzoeken veelvuldig OV-chipkaartgegevens op te vragen, zo laat Translink Systems (TLS), het bedrijf achter de OV-chipkaart, aan de Telegraaf weten. Volgens het bedrijf worden er meerdere keren per week vertrouwelijke klantgegevens aan de politie verstrekt.

Het gaat dan bijvoorbeeld om het vinden van vermiste personen. Via de OV-chipkaart kan precies worden bijgehouden wanneer, waarnaar en hoe laat iemand heeft gereisd. Om de privacy juridisch te beschermen slaan de OV-bedrijven de reisgegevens los van naam, adres en woonplaats van reizigers op. In het geval van een politieverzoek kunnen de bestanden echter worden gekoppeld en als één pakket worden aangeleverd. Zodoende wordt het reisgedrag van individuen alsnog zichtbaar voor politie.

Database

Een tweede database die de politie voor opsporingsdoeleinden gebruikt is die van het Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV). Deze database bevat de kentekengegevens van automobilisten die in een groeiend aantal dorpen en steden parkeren. Waaronder steden als Amsterdam, Almere en Amersfoort. SHPV bewaart de gegevens 13 weken.

De politieverzoeken werden gedaan in het kader van onderzoeken naar mensen die vervalste pinpassen gebruikten. De Telegraaf laat weten dat SHPV het gebruik van de database door politie met tegenzin bevestigde. "Een woordvoerder zegt zich af te vragen of dit wel openbaar moet worden."

Reacties (20)
27-12-2013, 09:18 door Anoniem
Als de data ergens beschikbaar is dat wordt deze natuurlijk opgevraagd en gebruikt. Dat zie je iedere keer weer, en is een belangrijke reden dat de privacywet, die in feite niets anders doet dan vriendelijk met de vinger waggelen en zeggen "je mag niet alles heur, wel goed oppassen heur", in feite een levende dode wet is. Het aangehouden model werkt niet, kan niet werken en, heel raar dit, werkt dus ook niet.

Alle (verplicht gemaakte) beloftes van bedrijven over hoe zorgvuldig ze zijn met de hun toevertrouwde data en dat die alléén maar voor een bepaald doel gebruikt zal gaan worden zijn bij voorbaat onwaar omdat de overheid (politie, belastingdienst, etc.) maar hoeft aan te kloppen en de data wordt ineens óók ergens anders voor gebruikt. In feite is dat reeds een schending van het (opgeeiste, keuze kreeg je al niet) vertrouwen.

En, meneertje, heeft u nog wat te verbergen, denkt u?
27-12-2013, 09:40 door Anoniem
Tijd voor een WOB verzoek :)
27-12-2013, 09:49 door Anoniem
En ik was zeker weer de enige die dit aan heeft zien komen?
De OV-chipkaart dient maar 1 doel: burgers beter in de gaten kunnen houden. Voor de rest kost het ding klauwen met geld, is onhandig en heeft geen voordelen boven papieren kaartjes. Ik reis in elk geval niet meer met OV waar ik niet cash kan betalen...
27-12-2013, 10:30 door privacy4all
Het gaat dan bijvoorbeeld om het vinden van vermiste personen.
altijd leuk ... we geven een voorbeeld waarom de gegevens worden opgevraagd (van wie komt deze reden eigenlijk, van TLS?) en daarmee kan niemand meer tegen het opvragen zijn.
Het is juist 'goed' dat dit gebeurt...
27-12-2013, 10:31 door Anoniem
> De politieverzoeken werden gedaan in het kader van onderzoeken naar mensen die vervalste pinpassen gebruikten.

In Nederland wordt (voor zover ik weet) geen gebruik meer gemaakt van de magneetstrip op de pinpassen. Ik zou wel eens willen weten of die "vervalste pinpassen" een vervalste chip bevatten. Als dat zo is, dan hebben de banken een serieus security probleem...
27-12-2013, 10:32 door Anoniem
Door Anoniem: En ik was zeker weer de enige die dit aan heeft zien komen?
De OV-chipkaart dient maar 1 doel: burgers beter in de gaten kunnen houden. Voor de rest kost het ding klauwen met geld, is onhandig en heeft geen voordelen boven papieren kaartjes. Ik reis in elk geval niet meer met OV waar ik niet cash kan betalen...

Nee hoor. je bent echt niet de enige hoor. :-)
Zo zie je maar weer dat Translink weer eens heeft gelogen. (Video staat ergens op Youtube)

Trouwens ik geloof echt niet dat het gros van alle Nederlanders hier wakker van liggen, want de meeste mensen
reizen nou graag met het openbaar vervoer. En nu we dit weten zullen er heus geen mensen zijn die ineens anders gaan reizen.

Onze overheid die weet de regeltjes wel aan te scherpen, want na de bank, de belastingdienst, de smartphone en veel van dit soort zaken maken ons steeds transparanter. Na alle Snowden lekken heeft het gros nog steeds geen VPN verbinding
dus ook hier klagen we wel, maar ondernemen nog steeds niks. We lezen wel alle nieuwsberichten maar zijn het ook weer snel vergeten.

Zelf letten we niet op, en komen heel vaak niet eens in actie.
Tja laat alles maar over aan onze overheid, want die regelen het wel voor ons toch?
Alles moet digitaal, en meestal snappen ze er geen barst van. Tot het dan fout gaat, maar uiteindelijk zijn wij toch maar steeds de klos.

En als we dan gaan stemmen dan stemmen we ook nog steeds op de verkeerde partijen.
Lang leve Ivo Opstelten, Fred Teeven en Ronald Plasterk.

Hebben we alles onder controle? Nee, maar deze heren wel.

Lekker toch?
27-12-2013, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: > De politieverzoeken werden gedaan in het kader van onderzoeken naar mensen die vervalste pinpassen gebruikten.

In Nederland wordt (voor zover ik weet) geen gebruik meer gemaakt van de magneetstrip op de pinpassen. Ik zou wel eens willen weten of die "vervalste pinpassen" een vervalste chip bevatten. Als dat zo is, dan hebben de banken een serieus security probleem...
Nee nog niet alle magneetstriplezers zijn uitgefaseerd. Ja die chips zijn ook gewoon te kopiëren. Jee, de banken zijn een serieus security-probleem...
27-12-2013, 10:48 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-12-2013, 10:50 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
27-12-2013, 11:01 door Anoniem
Door Anoniem: Zelf letten we niet op, en komen heel vaak niet eens in actie.
Dat heeft ook niet zoveel zin. Kijk maar wat er gebeurt als je het wel doet. Zo was daar Brenno die bij TLS niet eens naar binnen kwam en dat niet mocht filmen want "privacy" -- van de bewaker van het TLSgebouw, gewoon buiten op straat.

Of kijk eens naar de verschillende(!) rechtszaken over vingerafdrukken, en lees aandachtig de argumenten die de landsadvocaat te berde brengt, en in hoeverre de rechter meegaat in het toepassen van wetten tegen burgers die nu juist gedacht waren om diezelfde burgers tegen de eigen overheid te beschermen.

Of kijk eens wat de politiek doet als je klaagt. Een minister die "verantwoordelijkheid" over het EPD gewoon uit de handen laat vallen, zich afstoft, en de verzekeraars rustig hun gang laat gaan met onze data. Omwillen van het idee dat de verzekeraars de zorgkosten wel zullen drukken, maar dat werkt vooralsnog niet, en gaat ook niet gebeuren. Of een minister die, gegeven een politiemacht die massaal de wettelijke normen overschrijdt, de schouders ophaalt en voorstelt de wet op te rekken. Of vele andere oprek- neggeer- en baggatelliseervoorbeeldjes.

Het bericht van politiek aan burger is keer op keer dat de burger maar gewoon moet doen wat 'm verteld wordt en verder niet mag zeuren. Verantwoordelijkheid? Niet voor de politiek. Elatik zit er ook nog steeds, stemcomputers worden gewoon weer doorgedrukt, boetes gaan iedere keer weer vooral heel hard omhoog, bontkraagjes komen nog steeds weg met moord, en nog zo vele meer. Het heeft dus geen zin nog te protesteren, en dus gebeurt het niet meer.

Dat wil niet zeggen dat de politiek nog vertrouwd wordt. Maar dat hebben ze dan weer even niet door daar in Ivoren Torië. Het is wachten op een breekpunt, wachten op bijltjesdag.
27-12-2013, 11:35 door Anoniem
Om de privacy juridisch te beschermen slaan de OV-bedrijven de reisgegevens los van naam, adres en woonplaats van reizigers op. In het geval van een politieverzoek kunnen de bestanden echter worden gekoppeld en als één pakket worden aangeleverd. Zodoende wordt het reisgedrag van individuen alsnog zichtbaar voor politie.
(aandikking toegevoegd)

Met andere woorden, "juridische bescherming" is geen bescherming, maar je kan er niets tegen want juridisch.
27-12-2013, 12:37 door Anoniem
"Het gaat dan bijvoorbeeld om het vinden van vermiste personen."
Kijk dit geeft heel duidelijk aan dat het helemaal niet gaat om het opsporen van terroristen of verdachten van misdrijven,
men duikt gewoon die bestanden in als men er zin in heeft!
Als het zoeken van vermiste personen nog geen aanslag op de privacy is dan weet ik het niet meer.
Pas geleden was er in de buurt nog een man die het allemaal niet meer zag zitten en die zijn gezin ontvlucht is, hij
wilde gewoon even alleen zijn. Nou dat kan helemaal niet meer want de politie kijkt meteen "waar heeft hij geparkeerd,
is hij met de bus geweest, heeft hij op een snelweg gereden met trajectcontrole" enz enz.

Ik las in de lokale krant een aankondiging dat per 1-1-2014 de stad ook aangesloten is bij die parkeer database.
Al uw parkeeracties worden in een centrale database opgeslagen voor 13 weken. Maar uw privacy is gewaarborgd hoor!
Ik heb ze een bericht gestuurd dat ik dit maar een kulverhaal vond en dat het enige wat er gewaarborgd is, is dat mijn
privacy weg is. Ik kon in het standaard reactieformulier geen grote verhalen kwijt dus ik had bovenstaand voorbeeld
bewaard voor als er een reactie kwam met een ontkenning, maar helaas er kwam alleen een bevestiging dat de reactie
is gestuurd naar het hoofd parkeervergunningen en die heeft er niet meer op gereageerd.
(dat hele verhaal dat het voor de controle nodig is dat de gegevens naar een centrale database gaan en daar 13 weken
worden opgeslagen is natuurlijk ook kul, dat is alleen technisch handiger maar echt niet nodig)
27-12-2013, 13:05 door Anoniem
Je kan jammer genoeg ook niet chippen met een encryptie met de ov chipkaart.
27-12-2013, 15:59 door Anoniem
[Verwijderd door moderator]
27-12-2013, 22:03 door Anoniem
Goed om te weten dat de politie mij volgt.Ik stap voortaan een halte eerder of later uit haha.Maar alle gekheid op een stokje,het is toch schandalig dat de regering ons dwingt om met OV-Chipkaart te reizen!? Wie zijn zij eigenlijk om te bepalen welk vervoerbewijs er wordt gebruikt en hetzelfde geldt voor de tarieven-vaststelling.Temeer daar er sprake is van monopolie (bijv.in Amsterdam rijdt alleen GVB,in Almere alleen Connexxion en op de rails is in het grootste deel van het land de NS monopolist op de rails.De liberalen van de VVD zijn toch zo voor marktwerking en concurrentie!? Als t goed is zijn bedrijven als Connexxion en NS geen staatsbedrijven meer,maar private,commercieele ondernemingen.Daar heeft de Staat zich gewoon niet meer mee te bemoeien,alleen (verkeers)veiligheid in en van t openbaar vervoer is nog iets waar ze zich mee mogen en moeten bemoeien.Ik hoop dan ook dat er nieuwe private busdiensten gaan komen die weer gewoon met een papieren buskaartje gaan rijden,in andere landen in dit nog steeds doodgewoon.
28-12-2013, 09:14 door Anoniem
Door Anoniem: En ik was zeker weer de enige die dit aan heeft zien komen?
De OV-chipkaart dient maar 1 doel: burgers beter in de gaten kunnen houden. Voor de rest kost het ding klauwen met geld, is onhandig en heeft geen voordelen boven papieren kaartjes. Ik reis in elk geval niet meer met OV waar ik niet cash kan betalen...

Helemaal mee eens, maar hoe krijgen we de massa zo ver? Ik vind nog steeds strippenkaarten, ik voel me enigszins bestolen.
30-12-2013, 15:21 door Patio
Iemand schreef: Servicehuis Parkeer- en Verblijfsrechten (SHPV).

Welke rechten tegen torenhoge kosten? Gewoon contant betalen net zoals in Italië nog bijna overal geprefereerd wordt. Kraait geen hond naar. Iedereen blij, behalve de graaiers op het pluche.
01-01-2014, 14:23 door Anoniem
Meer info over TLS hier:
http://tinyurl.com/auj3wwt
04-01-2014, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem: > De politieverzoeken werden gedaan in het kader van onderzoeken naar mensen die vervalste pinpassen gebruikten.

In Nederland wordt (voor zover ik weet) geen gebruik meer gemaakt van de magneetstrip op de pinpassen. Ik zou wel eens willen weten of die "vervalste pinpassen" een vervalste chip bevatten. Als dat zo is, dan hebben de banken een serieus security probleem...

Die dingen waren al gehackt voordat ze zijn ingevoerd, net als de OV chipkaart trouwens. Het kan blijkbaar niemand wat schelen dat het onveilig is. Nee als ik mijn voordeur openlaat staan en alles van waarde in de gang zet is het verstandiger om elke voorbijganger te gaan bespioneren dan de deur dicht te doen.
04-01-2014, 13:22 door Anoniem
linkje vergeten te pasten:

http://www.nfc.cc/2012/09/14/emv-hacked-again-unpredictable-numbers-are-predictable/
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.