image

Amerikaan betaalt 5 dollar voor app die privacy respecteert

zondag 29 december 2013, 11:10 door Redactie, 4 reacties

Amerikaanse consumenten hebben zo'n 5 dollar (3,64 euro) over voor een app die hun privacy respecteert en persoonlijke gegevens niet doorstuurt, zo hebben onderzoekers aan de Universiteit van Colorado ontdekt. Scott Savage en Donald Waldman lieten 1726 mensen in 7 grote steden een enquête invullen.

Uit de enquête blijkt dat Amerikanen gemiddeld 2,28 dollar (1,66 euro) per app willen betalen om hun internetgeschiedenis te verbergen. Voor het verbergen van het adresboek hebben ze 4,05 dollar (2,95 euro) over en het verborgen houden van de locatie kan een app 1,19 dollar (0,87 euro) opleveren.

Apps die het identificatienummer van de telefoon verbergen kunnen hier gemiddeld 1,75 dollar (1,27 euro) voor vragen. Als de inhoud van sms-berichten verborgen blijft zouden Amerikaanse consumenten hier 3,58 dollar (2,60 euro) per app voor betalen. Verder bleek dat consumenten ook 2,12 dollar (1,54 euro) per app over hebben om advertenties te laten verdwijnen.

Het onderzoek laat daarnaast zien dat "meer ervaren" consumenten het afschermen van hun adresboek en sms-berichten belangrijker vinden dan de "minder ervaren" consumenten. Aan de hand van een analyse van 15.000 Android-apps werd bepaald dat de gemiddelde app over advertenties beschikt, de locatiegegevens van de gebruiker wil doorsturen alsmede het identificatienummer van de telefoon. Een betaalde versie van zo'n app zou dan 5,06 dollar (3,68 euro) kosten.

Informatie

"Uit de resultaten blijkt dat prijs, advertenties en de vijf privacypermissies allemaal belangrijke eigenschappen zijn als een consument overweegt om een smartphone-app aan te schaffen", aldus de onderzoekers. Die stellen dat consumenten als ze goed worden ingelicht over privacypermissies en hoe hun persoonlijke informatie wordt gebruikt, een duidelijke privacyvoorkeur hebben.

"Dit suggereert dat het volledig uitleggen van hoe apps persoonlijke informatie gebruiken, net als het etiket op voedingsmiddelen in de winkel, zowel voor de consument als app-ontwikkelaar voordelen kan hebben." App-ontwikkelaars zouden bijvoorbeeld verschillende versies van een app kunnen ontwikkelen, met verschillende privacypersmissies, aantallen advertenties en prijs.

Een consument die bijvoorbeeld zijn privacy belangrijk vindt zou dan een duurdere versie van de app kunnen kopen die op geen enkele manier de persoonlijke informatie gebruikt, zo laten de onderzoekers weten.

Reacties (4)
29-12-2013, 14:03 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-12-2013, 15:16 door Anoniem
Het grootste probleem is denk ik ook niet zozeer of mensen het er voor over hebben om te betalen voor een app die privacy respecteert, maar het totale gebrek aan transparantie. Natuurlijk zie je van apps waar ze toegang toe willen, maar je ziet niet wat ze daarmee doen.
Dat een whatsapp toegang nodig heeft tot je adresboek klinkt gezien de functionaliteit niet gek, dat het de gehele inhoud naar de VS stuurt is echter wel weer bezwaarlijk, maar dat zeggen ze er niet bij. Zo zijn er vast nog veel meer voorbeelden te noemen ....
29-12-2013, 22:47 door johanw
Gelukkig zijn er gratis apps die andere apps de toegang tot infortmatie die ze niet nodig hebben blokkeren. Zo hoeft Angry Birds niet op internet en m'n positie hoeven ze ook niet te weten dus hup, blokkeren die handel.
31-12-2013, 00:52 door waaromdan
Het is eigenlijk heel simpel: heeft een app veel permissies nodig, dan komt hij bij mij niet op zijn eindbestemming aan en blijft zijn thuis lekker de Play Store.

Dat je eerst op installeren moet drukken om de permissies te kunnen zien en vervolgens te beslissen, is onnodige extra moeite die gedaan moet worden. Belachelijk eigenlijk voor zo'n modern systeem. Helemaal omdat smartphones touch platforms zijn en je nog weleens wil misklikken, en omdat de eerste installeer-knop vaak vertraagt reageert. Per ongeluk permissies geven is het gevolg. Eenmaal gegeven kan je niet meer terug. De app heeft je hele adressenlijst al doorgestuurd naar de server.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.