image

ID-kaart zonder vingerafdrukken over enkele weken beschikbaar

dinsdag 7 januari 2014, 15:38 door Redactie, 12 reacties

Over enkele weken zal het mogelijk worden om een ID-kaart aan te vragen zonder dat daar vingerafdrukken voor moeten worden afgestaan. Dat meldt de stichting Privacy First. Onlangs werd de Paspoortwet gewijzigd, waardoor vingerafdrukken niet meer voor een ID-kaart zijn verplicht.

Hoewel er inmiddels geen vingerafdrukken meer hoeven worden afgenomen bij de aanvraag van een nieuwe identiteitskaart, blijkt in de praktijk dat deze wetswijziging nog niet bij Nederlandse gemeenten is doorgevoerd. Uit telefonische navraag door Privacy First bij het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat ID-kaarten zonder vingerafdrukken waarschijnlijk pas later deze maand en 'uiterlijk begin februari' overal beschikbaar zullen zijn.

Aanpassingen

Volgens het ministerie heeft dit te maken met de vereiste aanpassingen van de gemeentelijke software. "Waarom deze technische aanpassingen niet tijdig voorbereid en geïmplementeerd zijn is een raadsel, aangezien reeds maandenlang duidelijk was dat de betreffende wijziging van de Paspoortwet door de Eerste Kamer unaniem zou worden aangenomen", stelt Privacy First.

De unanieme wetswijziging dateert van 17 december vorig jaar, maar is tot op heden niet gepubliceerd in het Staatsblad, waardoor de inwerkingtreding ervan vooralsnog geblokkeerd is. In september 2013 had minister Plasterk de invoering van ID-kaarten zonder vingerafdrukken per januari 2014 in het vooruitzicht gesteld.

Privacy First roept minister Plasterk dan ook op om de recente wetswijziging per direct te publiceren en vanaf heden ID-kaarten zonder vingerafdrukken aan burgers te verstrekken. De stichting zegt de mogelijkheid te hebben om de minister hiertoe via een kort geding bij de rechtbank te verplichten.

Reacties (12)
07-01-2014, 17:31 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
07-01-2014, 17:49 door Anoniem
Het zou me zelfs niet verbazen als politiek Den Haag probeert de nieuwe ID kaart uit te stellen tot september of oktober. Dan is er precies 5 jaar verzameld en zou iedereen die volgens de regeltjes wil leven vingerafdrukken af hebben gestaan...

We wachten af, en gaan desnoods een jaartje niet naar het buitenland op vakantie ;-)
07-01-2014, 18:18 door Anoniem
Dit kabinet zal zich daar helemáál niets van aantrekken. Die staan zover bij de burger vandaan als maar kan.
07-01-2014, 19:24 door Anoniem
Eindelijk ! Na iets meer dan een jaar zonder geldige ID kaart kan ik eindelijk weer een nieuwe aanvragen ...
07-01-2014, 21:20 door Arie
Geweldig zeg. Nu wordt het weer eenvoudig om mezelf als iemand anders uit te geven.
07-01-2014, 22:31 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 07-01-2014, 22:47
[Verwijderd]
08-01-2014, 09:14 door Anoniem
veel beter :)
08-01-2014, 09:29 door Anoniem
Hier staat niets over op de website van Privacy First.

We weten eigenlijk allemaal wel dat de wet pas na september in werking treed, als hij ooit in werking treed. Er is geen wet of protocol die voorschrijft wanneer een wet gepubliceerd moet worden in het Staatsblad.

En als dit wetsvoorstel doorgaat, dan hebben ze de vingerafdrukken van zoveel mogelijk Nederlanders nodig als ruilmateriaal: http://www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/wetsvoorstellen/2012/11/01/goedkeurings-en-uitvoeringswet-verdrag-vs-nl-over-samenwerking-inzake-vingerafdrukken-en-dna-profielen

Zonder de mogelijkheid tot constitutionele toetsing zijn we feitelijk vogelvrij!

"Goedkeuring en uitvoering van het Verdrag tussen Nederland en de Verenigde Staten om de samenwerking ter preventie en bestrijding van ernstige criminaliteit, waaronder terrorisme, te bevorderen. Met het oog op het laatste wordt wederzijdse verstrekking van gegevens van vingerafdrukken en DNA-profielen mogelijk gemaakt."
08-01-2014, 16:57 door Anoniem
Ik ben zo dom geweest om er vanuit te gaan dat de kaart er echt ging komen. Dit omdat alle politieke partijen voorstander waren. Ik moet eind januari een ID overleggen, dat gaat nu dus niet omdat het woord van de Minister niets waard blijkt te zijn. Hopelijk het woord van Privacy First wel, want duizenden zijn nu afhankelijk van dat kort geding. De politiek doet weer eens helemaal niets...
10-01-2014, 17:36 door Anoniem
Plasterk heeft zojuist gezegd dat de kaart er op 20 januari komt. Waarschijnlijk alweer een loze belofte, om kamervragen (kerstreces is maandag voorbij) te voorkomen:

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/01/10/paspoort-twee-keer-zo-lang-geldig-id-kaart-zonder-vingerafdrukken.html

Er is namelijk nog steeds niets in het Staatsblad gepubliceerd. Pas als dat gebeurd is, en na Koninklijk besluit, treed de wet in werking. Dat kan gewoon nog heel lang duren, wie heeft er na al dat gerek nog vertrouwen in de Minister? Met alweer een loze belofte kan Plasterk weer wat extra tijd winnen en zo de volgende smoes verzinnen :(

https://www.officielebekendmakingen.nl/staatsblad
10-01-2014, 17:40 door Anoniem
Door Peter V.:
Door Arie: Geweldig zeg. Nu wordt het weer eenvoudig om mezelf als iemand anders uit te geven.
Dat kon je met die vingerafdrukken toch ook? In WOII deden ze niets anders (met vervalste Persoonsbewijzen waar die vingerafdrukken notabene op stonden)

En wie beweert dat er met LookAlike een fraudeberg mogelijk is, komt ook bedrogen uit: hier de schokkend (lage) cijfers na een WOB-verzoek door Privacy First: https://www.privacyfirst.nl/acties/wob-procedures/item/524-onthullende-cijfers-over-look-alike-fraude-met-nederlandse-reisdocumenten.html

Inderdaad. Nog mooier is de illustratie als je een en ander doorrekent. Ik heb me wel eens laten vertellen dat Nederland 11 miljoen bezoekers per jaar kent. De kans dat daar een look-alike fraudeur tussen zit is dan zo'n 0,00027%. Maar de kans dat je met een vingerafdruk tegen vals alarm aanloopt (met risico op Kafkaeske toestanden) is 0.01%. Dat is 37x(!) zo groot... Ik mag, misschien tegen beter weten in, toch hopen dat in veel bedrijfstakken het idee om een risico te bestrijden door je klanten 37x zo veel risico te laten lopen een 'career limiting' voorstel zou zijn.

Een tweede punt, overigens nog veel kwalijker, is het volgende. Als je het Ministerie van Binnenlandse Zaken (en in mindere mate Veiligheid en Justitie) een tijdje volgt, dan zie je het patroon dat de ambtelijke molens een veelvoud sneller malen als het gaat om iets dat de ambtenaren willen dan wanneer het om iets gaat dat ze eigenlijk niet willen. Hoe snel was er ook al weer een reparatiewetje toen de ID-bewijzen volgens de rechter gratis moesten zijn...? Hoe snel was er ook al weer een reparatiewetje toen de bewaartermijn van camerabeelden illegaal bleek te zijn? Etc... Natuurlijk mogen ook ambtenaren een mening hebben hoe het land bestuurd moet worden. Ze mogen daar ook gerust rond voor uitkomen. Maar dit patroon brengt de politieke neutraliteit van het ambtenarenapparaat in het geding. Als dat geen gevolgen voor de loopbaan heeft, is dat een ernstige bedreiging voor het hele stelsel.

Meer onmiddellijk is het probleem erger doordat zo veel mensen in Kafkaeske toestanden komen of blijven terwijl de ambtelijke molen voor dit vingerafdrukloze ID-bewijs eindeloos op de rem blijft staan. Dat is uitgesproken moeilijk te verteren...
13-01-2014, 15:40 door Anoniem
Privacy First heeft zojuist op haar website laten weten dat een eventueel kort geding van de baan is. Zachte heelmeesters...

De gemeente heeft nog steeds geen informatie gehad en er is nog steeds niets in het Staatsblad gepubliceerd. Hiet ziet er naar uit dat mijn ID-kaart maandag gewoon geweigerd wordt. En dan wordt het 27-01-2014, en daarna? Geloven jullie het, na al die jaren van rekken en uitstellen, nog?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.