image

"Oorlog tegen spammers nog niet verloren"

woensdag 1 augustus 2012, 11:58 door Redactie, 3 reacties

De hoeveelheid door spamfilters gestopte spam is aan het afnemen, maar dit heeft nog geen groot effect op de bruikbaarheid van e-mail, zo blijkt uit onderzoek van Virus Bulletin. "We zagen een afname in de hoeveelheid afgevangen spam in het begin van het jaar", zegt Martijn Grooten, die de anti-spamtests overziet. "We hoopten dat dit een eenmalig iets zou zijn, mogelijk een gevolg van een nieuwe spamcampagne. Maar in plaats van te herstellen, is de spamdetectie door het jaar heen gedaald."

Toch hoeven e-mailgebruikers zich nog geen zorgen te maken. Volgens Grooten zal het nog lang duren voordat e-mail door spam onbruikbaar wordt. "We hebben de oorlog tegen spammers niet verloren, maar ze hebben wel een belangrijke veldslag gewonnen", merkt Grooten op.

Test
In totaal werden 21 spamfilters getest, waarbij SpamTitan het best presterende product was. Niet alleen wist het filter 99,93% van de spam te stoppen, ook werd er geen enkel legitiem bericht gestopt. Als enige filter ontving SpamTitan daarom de VBSpam+ award. Hiervoor moet een filter minimaal 99,5% van alle spam detecteren en geen false positives veroorzaken. De volledige test is via virusbtn.com verkrijgbaar.

Reacties (3)
01-08-2012, 14:56 door Anoniem
Het zou veel efficienter zijn als er internationaal iets aan gedaan zou worden.
Hier en daar een paar spammers tegen de muur of voor 10 jaar de cel in. Misschien dat het risico ze dan eindelijk te groot wordt. Anders blijven ze gewoon door gaan.

Maar ja. Als burger en bedrijf heb je hier last van en kost het tijd en geld, maar als overheid verdien je er niets aan als je er wat aan doet, dus waarom zouden ze...
01-08-2012, 17:34 door tuxick
International Spam Day: overal een dag de spamfilters uitzetten. Zal nogal een eyeopener zijn voor degenen die er evt iets aan kunnen doen :)
01-08-2012, 21:30 door Anoniem
Bij spam doet zich iets merkwaardigs voor. Als je de grote spammers ertussen uit haalt, zien de vele, veel kleinere spammertjes hun kans schoon. Iets massaals is makkelijk te detecteren, heel veel variatie niet. Het effect is dat een gebruiker veel meer spam in inbox krijgt, maar dat de hoeveelheid die aan een mailserver wordt aangeboden daalt.

De daling in spamvolume -als gevolg van vigilantes die botnets onderuit halen- op het niveau van de mailserver is dus een pyrusoverwinning.

Vigilantes moeten zich realiseren dat ze jaren aan opsporingswerk ongedaan kunnen maken met ongecoordineerde acties.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.