image

Politie: Microsoft-oplichters lastig te pakken

woensdag 1 augustus 2012, 11:28 door Redactie, 9 reacties

Oplichters die mensen thuis bellen en zich voordoen als werknemers van Microsoft zijn lastig op te sporen, aldus de politie. De afgelopen maanden zijn talloze Nederlanders thuis gebeld door fraudeurs die beweren dat er iets mis met de computer is. Vervolgens moeten de slachtoffers een programma downloaden en aanschaffen om het niet bestaande probleem op te lossen. Onlangs kreeg de politie in Emmen verschillende meldingen van inwoners die waren opgebeld.

"Deze oplichter is zover de politie heeft kunnen vaststellen regionaal en vermoedelijk landelijk actief. De politie waarschuwt de inwoners alert te zijn op deze methode van oplichting en in geen geval wachtwoorden van computers aan derden te verstrekken", zo laat de Drentse politie weten. Die adviseert burgers om direct de verbinding te verbreken als men wordt opgebeld.

Wat betreft het opsporen van de fraudeurs is dit een lastige zaak. "Hoewel de wetshandhavingsdiensten telefoonnummers kunnen traceren, gebruiken daders vaak betaaltelefoons, wegwerp-gsm’s of gestolen gsm-nummers. Het is beter om te voorkomen dat u wordt opgelicht in plaats van achteraf te proberen de schade te herstellen."

Reacties (9)
01-08-2012, 15:15 door Anoniem
Ik ben nu drie keer gebeld. De eerste keer door een man, tweede keer door een vrouw en nu weer door een man. Spraken allemaal engels met een (aziatisch?) accent. Op mijn telefoon komt wel een soort code te staan als zij bellen: NLV1TA. De eerste keer verhaal aangehoord over Microsoft, ik kreeg hem door en ging vragen terug stellen. Hij gaf geen antwoord dus heb ik opgehangen. Tweede keer werd er gevraagd of ze sprak met iemand met een bepaalde achternaam. Ik zei nee, en toen hing ze op. Derde keer werd er gevraagd of hij sprak met degene die hoorde bij mijn telefoonnummer. Ik heb geen antwoord gegeven, maar begon meteen vragen te stellen over waarom hij nu al voor de derde keer belde, dat ik niet in zijn oplichtingspoging trapte en dat er op het nieuws bericht is geweest over zijn praktijken. Na een halve minuut preken van mij had hij er blijkbaar genoeg van en hing hij op. Volgende keer zal ik hem of haar vriendelijk vragen of ze mijn nummer van hun lijstje wil halen! Hopelijk worden ze snel gevonden!
01-08-2012, 17:06 door Nerd
zet je in het "bel-me-niet" register :P
01-08-2012, 18:22 door Bitwiper
De "golf" van telefoontjes heeft ondertussen ook Duitsland bereikt, zo was gisteren in http://www.heise.de/security/meldung/Abzock-Anrufer-geben-sich-als-Microsoft-Techniker-aus-1656479.html (Duitstalig) te lezen.
03-08-2012, 01:01 door Anoniem
Moet je zeggen:
Als trotse gebruiker van de pirate bay heb ik vast geen ondersteuning op 100% illegale microsoft software.
Hehehehe.
Of moet je zeggen:
I run linux.

Trixinet
03-08-2012, 21:33 door Anoniem
2 keer gebelt, 1e keer mee gespeeld 2e keer meteen opgehangen.
04-09-2012, 14:13 door Anoniem
2 keer gebeld. 1e keer kreeg ik geen gehoor en heb ik opgehangen, 2e keer stelde ze zich voor. Gelukkig wist ik ervan en zei ik:''shut the fuck off motherfucker. Ze schelde net zo hard terug, ongelovelijk!
13-09-2012, 13:54 door Anoniem
Eergisteren anoniem gebeld. Ik kende de werkwijze dus ik was "blij" dat hij mij vooruit wilde helpen. Je kan aan de andere kant al merken dat iemand zeer enthousiast werd met waarschijnlijk een dikke bonus in het achterhoofd. Stap voor stap hem ik zogenaamd alles gedaan wij hij me vertelde en toen ik er niet verder kon heb ik gezegd dat mijn computer raar aan het doen was. Paar keer "hello, hello?" gezegd net alsof de verbinding was verbroken. Paniek aan de andere kant van de lijn. Vandaag ben ik nog een keer gebeld met nummer

0016514201786

Hopelijk blijft dit nummer op internet rond zwerven maar het zal waarschijnlijk niet de vaste lijn zijn van dat call centrum. Eerder een gejat nummer oid.

Succes mensen!
25-09-2012, 17:30 door Anoniem
Ik ben zojuist ook gebeld door een man die gebrekkig engels praatte. Toen ik het gesprek afkapte belden ze steeds weer, maar gewoon weggedrukt.

Ik zie nu dus ook dat het niet echt was, dus heb er goed aangedaan om weg te drukken haha.
08-11-2012, 15:54 door Anoniem
Ik werd 6 nov.2012 's-morgens gebeld door engels sprekende man, heb ook direkt neergelegd.
Het door hem gebruikte telefoonnummer is: 004981823914
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.