image

EU-privacywaakhond luidt noodklok over benoeming

woensdag 8 januari 2014, 12:05 door Redactie, 1 reacties

De Nederlander Peter Hustinx, op dit moment nog de Europese databeschermingsautoriteit, heeft de noodklok geluid over de benoeming van de nieuwe Europese databeschermingsautoriteit. Op 16 januari 2014 verloopt, na een periode van 5 jaar, namelijk het mandaat van de huidige privacywaakhond.

De nieuwe Europese databeschermingsautoriteit wordt door het Europees Parlement en de Europese Raad benoemd. Volgens Hustinx is het zeer onwaarschijnlijk dat de nieuwe toezichthouder voor 16 januari of een korte tijd erna wordt aangesteld. Dit zou voor een periode van onzekerheid kunnen zorgen.

"Deze onzekerheid en de mogelijk lange vertraging die kan optreden, alsmede de verschillende gevolgen, zullen de komende maanden waarschijnlijk schadelijk zijn voor de effectiviteit en autoriteit van de databeschermingsautoriteit", aldus Hustinx. De Nederlander merkt op dat de EU zich op dit moment in een belangrijke periode bevindt voor de fundamentele rechten op privacy en databescherming.

"En een sterk mandaat is nodig om de autoriteit te geven die ervoor zorgt dat er op EU-niveau met deze fundamentele rechten rekening wordt gehouden", laat Hustinx weten. Hij heeft EU-commissaris Viviane Reding en verschillende andere topfunctionarissen opgeroepen om de noodzakelijke stappen te nemen dat de nieuwe toezichthouder zo snel als mogelijk wordt benoemd.

Reacties (1)
08-01-2014, 20:32 door Anoniem
Ik denk dat ze zijn opvolger perongelukexpres "vergeten" zijn. Gezien wat ze verder zoal presteren aan transparantie en integriteit denk ik dat ze zichzelf zo zonder privacywaakhond veel beter af zullen geloven. Ergens ook wel eerlijker naar de mensen toe.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.