image

Minister: geen eigen risico bij fraude internetbankieren

donderdag 9 januari 2014, 11:55 door Redactie, 4 reacties

Consumenten die het slachtoffer van fraude met internetbankieren worden krijgen in de praktijk niet met een eigen risico te maken, aldus minister Dijsselbloem van het Ministerie van Financiën. Dijsselbloem reageerde op vragen van het PvdA-Kamerlid Nijboer.

Nijboer vroeg de minister of banken van plan zijn om een eigen risico voor fraude bij internetbankieren door te voeren. In 2012 lieten de banken weten dat ze graag een eigen risico voor fraude bij internetbankieren zouden zien. "Daar waar een klant gekke dingen doet, zou je naar een eigen risico kunnen gaan", liet Michael Samson van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) destijds weten.

Het idee zorgde voor grote ophef, waarop de minister toen meldde dat de richtlijn betaaldiensten stelt dat consumenten die de veiligheidsvoorschriften van de bank niet naleven in beginsel tot een bedrag van 150 euro verantwoordelijk zijn.

Eigen risico

Nijboer wilde, na berichten in de media, van de minister weten of banken nu van plan zijn om een eigen risico in te stellen. Dijsselbloem stelt dat de NVB hem heeft verteld dat banken in Nederland in de praktijk bij fraude met internetbankieren geen eigen risico van 150 euro hanteren. "Er zijn mij momenteel geen signalen bekend dat banken dit beleid van plan zijn te wijzigen", aldus de minister.

Reacties (4)
09-01-2014, 12:54 door Anoniem
Wat heeft het voor zin om aan een minister te vragen wat commerciele ondernemingen van plan zijn ?
09-01-2014, 17:05 door Anoniem
Misschien ligt het aan mij, maar er is een verschil tussen "iets van plan zijn" en "hanteren in de praktijk".
Of anders gezegd, de minister heeft de vraag niet beantwoord die er gesteld werd.
09-01-2014, 17:06 door Anoniem
Ik vind gewoon dat als je het echt kan aantonen dat je bankrekening is geplunderd,het gestolen bedrag vergoed moet krijgen.
Natuurlijk vind ik wel dat je zelf verandwoorderlijk bent voor veilig bankieren.
Je moet gewoon alert zijn met dat soort zaken.
10-01-2014, 08:39 door Anoniem
Door Anoniem: Wat heeft het voor zin om aan een minister te vragen wat commerciele ondernemingen van plan zijn ?

Het is vrij simpel. Eigen risico gaat in tegen de wet, dus mag het niet. Willen banken dit doen, dan zullen ze een wetswijziging moeten bewerkstelligen en de minister zegt duidelijk dat het er voorlopig niet komt.

Plannen van banken zijn ondergeschikt aan de wet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.