image

EP wil grootschalige spionage burgers indammen

vrijdag 10 januari 2014, 11:03 door Redactie, 2 reacties

De hoorzittingscommissie van het Europees Parlement heeft aanbevelingen gepresenteerd om de grootschalige spionage van burgers in te dammen. Ook moet er meer toezicht op geheime diensten komen en moeten de EU-VS akkoorden over de uitwisseling van gegevens worden opgeschort.

"Het Europees Parlement wil goede rechtsbescherming voor de burgers, maar de nationale regeringen hechten meer belang aan de betrekkingen met de Amerikaanse regering en proberen de Europese wet bescherming persoonsgegevens juist af te zwakken", aldus D66-Europarlementariër Sophie in ’t Veld, tevens woordvoerster namens de liberale fractie en de enige Nederlander werkzaam op dit dossier.

Volgens In 't Veld zijn wereldwijde standaarden voor gegevensbescherming broodnodig. "De grootschalige afluisterpraktijken hebben een chilling effect op journalisten, advocaten, klokkenluiders en politici. Als zij niet meer vrij, veilig en onbelemmerd kunnen functioneren, slaan we de fundering onder onze democratie vandaan."

Toezicht

Als het aan het In 't Veld ligt komt er meer toezicht op geheime diensten. Dat zou nu namelijk te kort schieten. Zo moet er altijd vooraf toetsing en na afloop controle plaatsvinden. "Nationale 'veiligheid' mag niet meer dienen als vrijbrief om bevoegdheden van geheime diensten onbeperkt uit te breiden, en rechten en privacy van burgers in te perken."

In het rapport wordt verder opgeroepen om de EU-VS akkoorden over de uitwisseling van gegevens op te schorten. De onderzoekscommissie wil het Safe Harbour-akkoord, dat de opslag van Europese persoonsgegevens door bedrijven in de VS faciliteert, en het akkoord over de doorgifte van passagiersgegevens (PNR) opschorten totdat de rechten voor Europese burgers gegarandeerd zijn.

Reacties (2)
10-01-2014, 12:02 door Anoniem
Op momenten als dit ben ik echt blij met de EU en vooral het EP, want het lijkt soms wel echt de laatste plaats waar politiek nog bedreven wordt op basis van idealen en doordachte standpunten. Ook dit is iets wat eigenlijk alleen in de EU zou kunnen omdat geen enkel land het blijkbaar durft te doen en geen enkele landelijke politieke partij zich hier hard voor maakt.
10-01-2014, 16:39 door Anoniem
Ik vind dat het in Amerika hen niks aan gaat wt wij hier doen als Europeanen,dus ze hebben en mogen onze gegevens niet krijgen.
Wel van handelsverdragen e.d maar niet van personen als Eurpopees individu.
Misschien alleen wat gegevens als je op vakantie gaat naar de VS maar dat is normaal.
Als je vliegt naar een land,dan krijgt dat land waar je naar toe gaat altijd wel wat informatie over jou.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.