image

'Meer transparantie informatieverzoeken opsporingsdiensten'

donderdag 16 januari 2014, 14:25 door Redactie, 2 reacties

Er moet meer transparantie komen over het aantal informatieverzoeken van opsporingsdiensten waar telecom-, internet- en hostingproviders in Nederland mee te maken krijgen. Daarvoor pleit Nederland ICT, de branchevereniging van ruim 550 ICT-bedrijven in Nederland.

Op dit moment mogen aanbieders volgens de wet geen informatie over individuele verzoeken van opsporingsdiensten bekend maken. De overheid heeft daarnaast in antwoord op Kamervragen van Oosenbrug en Recourt een dringend appèl gedaan op de sector om geen geaggregeerde cijfers bekend te maken, om te voorkomen dat opsporingsbelangen worden doorkruist.

Transparantie

De maatschappij vraagt volgens Nederland ICT om meer inzicht in welke mate de overheid informatie opvraagt van burgers. "Transparantie in deze helpt het vertrouwen in de werkwijze van de overheid. Als de overheid zelf niet open is over deze informatie, en tegelijkertijd wel telecom-, internet en hostingaanbieders oproept tot geheimhouding, brengt de overheid bedrijven in een lastige positie", aldus de branchevereniging.

Die vraagt de overheid dan ook om te onderzoeken hoe de transparantie hierover kan worden verbeterd. Onderdeel hiervan zou de publicatie van een transparantierapport kunnen zijn, waarin de overheid zelf ieder jaar het aantal informatieverzoeken van opsporingsdiensten bij het bedrijfsleven bekend maakt.

Reacties (2)
16-01-2014, 14:54 door Anoniem
Webwereld schrijft hierover dat de branche vereniging ''de verantwoordelijkheid afschuift'' richting de overheid. Die kritiek lijkt mij onterecht, want bedrijven moeten zich aan de wet houden, en mogen zelf dus geen openheid geven.
16-01-2014, 15:31 door Anoniem
Dit is het antwoord van onze overheid.

https://www.youtube.com/watch?v=sJ-poR41bEY
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.