image

'Slimme koelkast gebruikt om spam te versturen'

vrijdag 17 januari 2014, 10:36 door Redactie, 8 reacties

Bij een recente spamaanval die eind december en begin januari plaatsvond zijn er ook spamberichten via een gecompromitteerde slimme koelkast verstuurd, zo beweert een Amerikaans beveiligingsbedrijf. Ook slimme televisies, multimediacenters en routers zouden door de spammers zijn gebruikt.

In totaal zou het om meer dan 100.000 van dit soort apparaten gaan, wat volgens het bedrijf aangeeft dat spammers zich niet alleen op desktops en laptops richten. Een mogelijke reden is dat dit soort apparaten die op het internet zijn aangesloten aantrekkelijker en eenvoudiger te infecteren zijn dan laptops, tablets of computers. Dat komt omdat veel eigenaren het standaard wachtwoord niet wijzigen of het apparaat verkeerd configureren.

Details over de slimme koelkast of de gecompromitteerde routers en televisies geeft Proofpoint niet. Wel zou de aanval in golven hebben plaatsgevonden, waarbij er drie keer per dag zo'n 100.000 spamberichten werden verstuurd en er maximaal 10 berichten vanaf één IP-adres afkomstig waren. De aanval stopte uiteindelijk op 6 januari.

Reacties (8)
17-01-2014, 12:12 door Anoniem
Hoe mail je vanaf een router ?
17-01-2014, 13:20 door SPlid
Aan anoniem 12:12 , via port 25 , veel routers zullen ongetwijfeld op het een of andere linuxje draaien, zodra je maar een portje kunt openzetten kun je wel een mailtje uitzetten naar de een of andere unauthenticated (de meeste) mailserver .
http://nl.wikipedia.org/wiki/Simple_Mail_Transfer_Protocol
17-01-2014, 13:40 door Briolet - Bijgewerkt: 17-01-2014, 13:45
Daarom had ik lange tijd poort 25 dicht zitten in mijn router. Via die poort kun je mail zonder authenticatie versturen. Voor al mijn eigen mail gebruikte ik de beveiligde poorten.
Maar nu ik een eigen mailserver heb, kom ik er niet om heen om poort 25 open te laten in de router.

Wel heb ik alle apparaten die niets op het internet te zoeken hebben (zoals mijn netwerkprinter) op een bloklist in de router gezet die internet toegang verbied. Gewoon om aan de veilige kant te zijn. Een koelkast zou ik er ook op gezet hebben. TV zal lastig zijn want die zal wel programma info op willen halen.
17-01-2014, 15:47 door Anoniem
Dit zal wel vaker gebeuren, met het "internet of things" waar we allemaal aan moeten, van al die slimme fabrikanten.

Overigens niet de eerste keer dat er ineens spam uit onverwachte hoek opdook. Zo herinner ik me een verhaal dat de stuurmachine van een elelctronenmicroscoop een open relay bleek. Dat daar een OS op stond en dat dat ook bijgehouden moest worden, was dus echt iedereen vergeten.
17-01-2014, 17:21 door Anoniem
Ja ja, straks komt de eerste slimme auto die spam zal sturen :)
17-01-2014, 20:19 door schele
Nee joh, eerste slimme auto die deur aan deur flyers in de brievenbus stopt :)
18-01-2014, 00:16 door Anoniem
"Maaaaaam, ik wil melk maar de koelkast is weer 'ns gehackt!" Spam dient in de koelkast koel gehouden te worden, niet ermee verstuurd te worden! (De koelkast is blijkbaar slimmer dan de bedenkers ervan...)
18-01-2014, 07:39 door Anoniem
Door SPlid: Aan anoniem 12:12 , via port 25 , veel routers zullen ongetwijfeld op het een of andere linuxje draaien, zodra je maar een portje kunt openzetten kun je wel een mailtje uitzetten naar de een of andere unauthenticated (de meeste) mailserver .
http://nl.wikipedia.org/wiki/Simple_Mail_Transfer_Protocol

Meeste routers hebben de mogelijkheid om alerts en logfiles te mailen. Dus de e-mail client is al aanwezig.
Ook de meeste routers draaien op basis van een OS dat meer kan kan dan alleen routen maar niet perse aan staat. Die functionaliteit kun je dus gebruiken om te spammen. Alleen een mailserver vinden die als open relay fungeert.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.