image

Consumentenbond noemt ESET en G Data beste anti-virus

maandag 20 januari 2014, 14:37 door Redactie, 21 reacties

De Consumentenbond heeft ESET en G Data tot de beste beveiligingssoftware uitgeroepen. De twee pakketten kregen zowel het predicaat 'Beste koop' als 'Beste uit de test´. Het kan weleens de laatste anti-virustest zijn, want volgens de Consumentenbond wordt beveiligingssoftware elk jaar minder relevant.

"Maar virusscanners zijn niet meer onmisbaar, hooguit een nuttige aanvulling. Veilig gedrag en alles up-to-date houden zijn veel belangrijker", aldus de nieuwste editie van de Digitaalgids. Volgens de test bieden BitDefender, ESET en G Data de meeste bescherming, maar is het programma van BitDefender niet heel gebruiksvriendelijk. De beste gratis virusscanner is Avast. Het programma scoort een krappe voldoende.

Marketing

Naast de uitgevoerde test hekelt de Consumentenbond ook de agressieve marketing van anti-virusbedrijven. "Fabrikanten lijken vooral bezig met geld verdienen." Zo wordt bij 8 van de 13 pakketten het abonnement automatisch verlengd als er met een creditcard is betaald. Ook de praktijk van "upselling", waarbij opties worden aangeboden waarvoor de consument moet betalen zijn de Consumentenbond een doorn in het oog.

"Innovatie lijkt dus alleen plaats te vinden bij de marketingafdeling. Echte vernieuwing is schaars", gaat de Consumentenbond verder. Zo claimen verschillende fabrikanten extra bescherming tijdens het internetbankieren, maar die claim kon niet altijd worden bevestigd.

Positieve kritiek is er voor Windows Defender, dat standaard onderdeel van Windows 8 en Windows 8.1 is. Het pakket scoort een 5,5 in de test. Volgens de Consumentenbond is door de aanwezigheid van Windows Defender het standaardbeveiligingsniveau van de nieuwe Windowsversie flink opgeschroefd ten opzichte van vorige versies.

Reacties (21)
20-01-2014, 15:24 door Wadjinn - Bijgewerkt: 20-01-2014, 15:24
Ik vind het altijd zorgelijk wanneer de consumentenbond zich met dingen bezig gaat houden. Ik verbaasde me over hun stelling "Maar virusscanners zijn niet meer onmisbaar, hooguit een nuttige aanvulling. Veilig gedrag en alles up-to-date houden zijn veel belangrijker" . De gemiddelde CB lid/lezer gaat vanaf heden zijn/haar virusscanner niet meer update/vernieuwen. Zeer inhoudsloos artikel wat dus niets toevoegt.
20-01-2014, 15:56 door Anoniem
'StatemenTorial' Alert(s)

Naast de uitgevoerde test hekelt de Consumentenbond ook de agressieve marketing van anti-virusbedrijven. "Fabrikanten lijken vooral bezig met geld verdienen."

"Innovatie lijkt dus alleen plaats te vinden bij de marketingafdeling.

Het valt gelukkig eindelijk een keer meer mensen op.
Adverteren is inmiddels ingeruild voor permanente (ook gratis?) nieuwscontent 'vervuiling' van doorzichtige commercieel gedreven meningen, conclusies, rapportjes.

Tijd voor een omslag?
Geen doorzichtige statements, blogs, adviezen, tweets (!!!) meer republiceren?
Exit : 'StatemenTorials'

Wat is gratis?
Bepaal na het lezen van het privacy policy van je antivirussoftware hoe gratis het eigenlijk is.
Realiseer je dat functies als automatische definitie update (per 5 minuten, per kwartier, per uur?), live scanning, autofeedback rondom detectie en je systeem info, naast zogenaamde veiligheid vooral informatie geven over jou(w gedragspatronen) en je systeem.

Informatie is de goudmijn, wat teruggeven is niets mis mee, wat krijg je op termijn aan ongewilde service van derden ervoor terug? Als je wel betaalt krijg je daarvoor dan wel een net privacy policy terug, of betaal je dan dubbel? Kijk er eens naar.
Nuttige overweging bij nuttige software; overweeg enige aanpassing van dergelijke 'feedback en update' instellingen.
Zoek een balans tussen security en je privacy. *

Het wordt tijd dat er eens een ander sterk feedback signaal van consumenten naar 'de' industrie gaat.


* Idee? : Wis oude virusscan scan logs (asap) als je ze niet meer nodig hebt : kunnen deze ook niet 'per ongeluk' in verkeerde handen vallen. Het betreft niet zelden hele overzichten van alle bestandsnamen op je systeem of specifiek gescande directories!

! Wees ervan verzekerd dat deze logs niet/soms/regelmatig/ -> nooit retour gaan naar je antivirusleverancier.
Tenzij je graag deelt.
20-01-2014, 16:02 door Zipper
Laat de consumentenbond zich nu eens bezig houden waar ze goed in, het testen van afwasmiddelen en dergelijke.
20-01-2014, 16:11 door Anoniem
Nou volgens mij kunnen we wel opstappen.
De consumentenbond weet het allemaal zo goed.
20-01-2014, 16:28 door Anoniem
"StatemenTorial" daar zijn meer voorbeelden van in de media en de marketing.

Toevallig is het vandaag "Blue Monday".... Gelukkig bestaat er helemaal niet iets als een blue monday.
Blue Monday is een verzinsel van Sky Travel. Die hebben een Psycholoog betaald om een leuke formule te bedenken en de uitkomst daarvan Blue Monday te noemen. Het advies om Blue Monday te overleven.... ga lekker op vakantie.

En zo zijn onderzoeken niet meer te vertrouwen. Advertorials, Statementorials, Infomercials, etc gaan vervolgens door Churnalism een eigen leven lijden en nieuwe "feiten" zijn geboren.
20-01-2014, 16:40 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-01-2014, 16:41
[Verwijderd]
20-01-2014, 17:28 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
20-01-2014, 20:03 door Anoniem
Inderdaad. Kaspersky is al paar jaar heel gord getest en komt er nu niet in voor. Hoe test zo een partij eigenlijk?
Een stofzuiger kun je nog wel testen maar tegenwoordig een any virus product door de consumentenbond? Dank je: ik ga wel gewoon af op andere advies organen.
20-01-2014, 21:54 door Anoniem
Het vat mij op dat de meeste reacties hier niet echt ter zake zijn,vooral de consumentenbond wordt hier aangevallen.Een antivirus/security-suite is ook een consumentenprodukt,net zo goed als wasmiddelen,scheermesjes en blikken conserven dit zijn en dus mag de consumentenbond dit testen en de uitslag daarvan bekend maken.Vraag is alleen hoe ze dit testen.Zijn deze lieden deskundig? Hoe komt het dat zij tot een andere conclusie komen dat de bekende antivirus-testers? Dat antivirusprodukten steeds minder relevant worden ben ik niet helemaal met de CB eens.Wel is het eigenlijk belachelijk en schandalig dat anderen (hackers) acties kunnen uitvoeren op mijn pc,waarvan ik de eigenaar en administrator ben. Een besturingssysteem (windows) moet zo ontwikkeld zijn dat een ander NOOIT acties op mijn pc kan uitvoeren,tenzij ik daar uitdrukkelijk toestemming voor geef, en dan zou een apart programma dit mogelijk moeten maken.Het is van de zotte dat een hacker administrator-rechten kan verkrijgen op MIJN computer! Dat zou gewoon helemaal niet mogelijk moeten zijn! Dit kan volgens mij worden voorkomen doordat er voor bepaalde admin-acties door het systeem een identificatie wordt gevraagd,maar dan geen password,maar bijv. irisscan of vingerafruk,gezichtsscan o.i.d. waardoor een hacker in feite kansloos wordt.
21-01-2014, 00:43 door Anoniem
"Maar virusscanners zijn niet meer onmisbaar, hooguit een nuttige aanvulling. Veilig gedrag en alles up-to-date houden zijn veel belangrijker"

Gevaarlijke uitspraak. Antivirus is het minste wat je kan doen voor de gewone consument. Veilig gedrag en up to date blijven is een stuk lastiger..
21-01-2014, 06:48 door Anoniem
opvallend dat de consumentenbond het gebruik van AV software minder belangrijk gaat vinden terwijl er altijd wordt geroepen dat je toch tenminste een goed AV pakket moet installeren. Als je bankrekening straks wordt geplukt en je blijkt geen AV pakket op je computer te hebben staan dan kom je ook niet meer vergoeding in aanmerking.
21-01-2014, 07:32 door Anoniem
Tip: http://www.av-test.org/en/home/
21-01-2014, 08:38 door Anoniem
Ik vind dat virusscanners wel relevant blijven, mocht je sinds 2014 getroffen worden door een virus waardoor later je bankrekening word geleegd en je hebt geen (up to date en gratis) virusscanner zal de bank je niks vergoeden
21-01-2014, 08:40 door Anoniem
Ik neem die hele Consumentenbond met een korreltje zout. Al die testen? Ik geloof er niet zo in.
Als ik lees dat een bepaald artikel als beste is getest, is mijn standaard opvatiing dat ik DAT product dan in ieder geval niet hoef te kopen. Want dan is er vast iets mee.
De consumentenbond is goed in hete lucht produceren en open deuren intrappen. Maar ik hou er niet van als een commerciele organisatie meent voor mij te moeten praten.
21-01-2014, 09:57 door Anoniem
Door Anoniem: Het vat mij op dat de meeste reacties hier niet echt ter zake zijn,vooral de consumentenbond wordt hier aangevallen.Een antivirus/security-suite is ook een consumentenprodukt,net zo goed als wasmiddelen,scheermesjes en blikken conserven dit zijn en dus mag de consumentenbond dit testen en de uitslag daarvan bekend maken.Vraag is alleen hoe ze dit testen.Zijn deze lieden deskundig? Hoe komt het dat zij tot een andere conclusie komen dat de bekende antivirus-testers? Dat antivirusprodukten steeds minder relevant worden ben ik niet helemaal met de CB eens.Wel is het eigenlijk belachelijk en schandalig dat anderen (hackers) acties kunnen uitvoeren op mijn pc,waarvan ik de eigenaar en administrator ben. Een besturingssysteem (windows) moet zo ontwikkeld zijn dat een ander NOOIT acties op mijn pc kan uitvoeren,tenzij ik daar uitdrukkelijk toestemming voor geef, en dan zou een apart programma dit mogelijk moeten maken.Het is van de zotte dat een hacker administrator-rechten kan verkrijgen op MIJN computer! Dat zou gewoon helemaal niet mogelijk moeten zijn! Dit kan volgens mij worden voorkomen doordat er voor bepaalde admin-acties door het systeem een identificatie wordt gevraagd,maar dan geen password,maar bijv. irisscan of vingerafruk,gezichtsscan o.i.d. waardoor een hacker in feite kansloos wordt.

Als je een "veilig(er)" OS wil zijn er versie beschikbaar die tot het vervelende aan toe authenticatie vragen. Denk aan de secure Unix varianten. Verder heb je zelf veel mogelijkheden als je daarvoor kiest; één van de makkelijkste is gescheiden administrator en gebruikers accounts. Microsoft heeft met de introductie van Windows Vista een poging gedaan een veiligere versie van Windows neer te zetten. Helaas was het minder toegankelijk voor de meeste huis-tuin en keuken gebruikers.
21-01-2014, 13:44 door Anoniem
Snap niet dat een aantal "security deskundigen" meteen roepen dat de consumentenbond geen verstand van anti-virus software heeft en zich moet beperken tot oa afwasmiddelen enz. Vraag me af waar dat inhoudelijk op gebaseerd is.

Vrees dat dit vooral door voor ingenomen standpunten komt en dit populair willen roepen als zijnde kijk mij verstand van zaken hebben en enkel hier hebben de "kenners" op het forum verstand van zaken en je dat blijkbaar aantoont als je roept dat de consumentenbond zich met zaken moet bemoeien waar ze verstand van hebben.

Vraag me af hoe je met een zo'n weinig openstaande houding in staat bent een goed security deskundige te zijn (zoals de bedoelde reageerders zichzelf vinden). De meeste bedreiging worden steeds creatiever en juist een voor ingenomen houding zal je in het signaleren en aanpakken van bedreigingen niet helpen en er eerder voor zorgen dat je niet zo'n beste "kenner" bent.

Heb overigens niks met de consumentenbond te maken, ben er ook niet altijd fan van, maar vind wel dat je inhoudelijk moet discusiëren.
23-01-2014, 10:14 door hx0r3z - Bijgewerkt: 23-01-2014, 10:14
Dr.Oetker noemt je hersens de beste Anti-Virus van <20xx> (2014) ! Wat een compliment.
23-01-2014, 21:03 door Anoniem
absurd dat men moet betalen voor de veilgheid/ Windows als auto zonder slot of sleutel. Als die stinkend rijke monopolist zich minder zou bekommeren ommegalomane winst, dan zou die firewall + virusdoder + spy- & malware van Bill Gates allang ingebouwd zijn.

mvg

AJ
25-02-2014, 20:32 door Anoniem
Ben vandaag flink benadeeld door bitdefender. Mijn licentie was bijna verlopen en in mooie mails nodigden ze me uit om de internet security op te waarderen naar Total security. Ik vond dat een goed idee. En heb Total security aangeschaft. Wat blijkt vandaag, hebben ze de andere ook verlengd. Ik heb daar nooit toestemming voor gegeven voor zover ik weet maar toch hebben ze zestig euro van mijn creditcard afgeschreven. Nu zit ik dus met twee licenties voor komend jaar. Daarna Zijn ze meteen een klant kwijt want hier houd ik niet van.
Ik vraag me trouwens wel af hoe ze de toestemming hebben verkregen om zomaar van mijn creditcard Af te schrijven zonder dat ik ooit mijn handtekening heb gezet.
10-03-2014, 23:02 door Anoniem
Door Anoniem: Ben vandaag flink benadeeld door bitdefender. Mijn licentie was bijna verlopen en in mooie mails nodigden ze me uit om de internet security op te waarderen naar Total security. Ik vond dat een goed idee. En heb Total security aangeschaft. Wat blijkt vandaag, hebben ze de andere ook verlengd. Ik heb daar nooit toestemming voor gegeven voor zover ik weet maar toch hebben ze zestig euro van mijn creditcard afgeschreven. Nu zit ik dus met twee licenties voor komend jaar. Daarna Zijn ze meteen een klant kwijt want hier houd ik niet van.
Ik vraag me trouwens wel af hoe ze de toestemming hebben verkregen om zomaar van mijn creditcard Af te schrijven zonder dat ik ooit mijn handtekening heb gezet.
Hier idem: ze sturen doodleuk 7 dagen voor einde contract een mail dat de boel automatisch verlengd wordt. Nou nee dus!
Bovendien legt dit pakket regelmatig mijn laptop (i7!!) plat omdat ie aan het scannen is....
28-03-2014, 13:07 door Anoniem
Hoe 'weet' je nou dat AV-test wel betrouwbaar is en niet opgezet of gesteund wordt door bepaalde fabrikanten??

(par-ano-niem)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.