image

PvdA en VVD stellen Kamervragen over wifi-tracking winkels

zaterdag 25 januari 2014, 06:58 door Redactie, 19 reacties

Kamerleden van de PvdA en VVD hebben minister Kamp van Economische Zaken en minister Opstelten van Veiligheid en Justitie vragen gesteld over het gebruik van wifi-tracking door winkels. Aanleiding zijn de berichten in de media dat Dixons, Mycom en iCentre klanten via deze technologie volgen.

De winkels gebruiken een systeem van het Amsterdamse Bluetrace, dat het volgsysteem bij de drie winkelketens vorig jaar zelf al had aangekondigd en daarnaast allerlei andere grote namen als klant heeft. Vanwege de ophef besloot de BAS Group, waar de drie winkelketens onder vallen, klanten via een bordje te waarschuwen. Ook stelde het bedrijf dat online cookies veel gevaarlijker dan wifi-tracking zijn.

PvdA-Kamerlid Oosenbrug en VVD-Kamerlid De Liefde willen nu van beide ministers weten of winkeliers wel via wifi, Bluetooth of op andere wijze gegevens van telefoons van mensen mogen verzamelen, zowel van klanten in de winkel zelf als personen die hier langslopen.

Volgens de Kamerleden is het onwenselijk dat ook de gegevens van mensen worden opgeslagen die alleen langs de winkel lopen en ze willen dan ook weten wat de ministers hier aan gaan doen. Ook willen ze weten hoe winkels hun klanten moeten waarschuwen dat MAC-adressen worden verzameld. Als laatste vragen de Kamerleden of de ministers wifi-tracking door winkels door het College bescherming persoonsgegevens (CBP) willen laten onderzoeken.

Reacties (19)
25-01-2014, 12:04 door Anoniem
als ik even de tekst op http://bluetrace.nl/market-research/26-shopmonitor scan wordt ik toch wel misselijk. Daar kan toch wel heel wat mee gemeten worden. En staff tracking? really?

beetje jammer dit allemaal, gewoon verbieden die handel.

En natuurlijk is er de security kant die ook bekeken moet worden. Al die klantgegevens zullen wel weer op een 'zo lek als een mandje' server staan. Als programmeur weet je dat security het laatste is waar de business aan denkt. En dat zal hier niet anders zijn.

mooi hackers doelwit dus om lekker gegevens te graaien die verzamelt zijn zonder toestemming van de klant
25-01-2014, 12:07 door Anoniem
Aanvulling: gegevens graaien op openbaar terrein moet iig de kop ingedrukt worden. Dat is haast crimineel gedrag.
Dit laat weer duidelijk zien dat bedrijf 0 respect hebben voor privacy en dat de wet weer super ver achterloopt en alleen reactief is ipv proactief.

Eigenlijk zou elke technologie gemeld moeten worden bij een privacy instelling van de overheid en gechecked moeten worden. Geen wetgeving voor? Niet uitrollen todat die er is. Leg maar lekker veel hobbels op de weg zodat men niet alles kan maken terwijl de wetgeving nog ontwikkeld wordt
25-01-2014, 12:24 door Anoniem
Je zult er maar werken, als ze die gegevens van klanten verzamelen zullen ze dat ook van personeel doen.
25-01-2014, 12:59 door Anoniem
Misschien als je openvpn gebruikt op het wifinetwerk,dan is ook je macaddres beschermd.
Dan kan dat ook niet zo makkelijk worden verzameld.
25-01-2014, 13:57 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-01-2014, 13:58
[Verwijderd]
25-01-2014, 14:12 door john west
Als dit wordt geaccepteerd als toelaatbaar,wat is dan de volgende stap,iedereen een elektronische identificatie bij zich?
25-01-2014, 15:23 door Anoniem
En gaat het systeem ook op slot na sluitingstijd?
25-01-2014, 15:26 door Anoniem
Door john west: Als dit wordt geaccepteerd als toelaatbaar,wat is dan de volgende stap,iedereen een elektronische identificatie bij zich?

die heb je toch al bij je?
25-01-2014, 15:34 door Anoniem
RFID lezertje bij de ingang van de winkel?

Niet iedereen heeft wifi aan op de mobiel. Als het goed is heeft iedereen wel legitimatie bij zich.
De verzamelde gegevens uit de RFID chip kan je als keten daarna voldoende anonimiseren om vrolijk te verkondigen dat tracking cookies veel gevaarlijker zijn.

Voordeel is dat het fraude tegengaat, dan kan men controleren of de identiteit van de pinpas waarmee betaald wordt eigenlijk wel bij het persoons id hoort. Een fijn idee want als er naar extra legitimatie wordt gevraagd voel je je toch een beetje gecriminaliseerd, beter dat het dan stilletjes en automatisch gaat.
Don't ask, don't tell, just get it (secretly).
Zo zijn we dat allang gewend, voor onze veiligheid, participeren gewenst.
25-01-2014, 16:56 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 25-01-2014, 16:57
[Verwijderd]
26-01-2014, 10:30 door Briolet
Door Peter V.: Zelf heb ik een hoesje met zilverfolie erin

Waarschijnlijk ben je opgelicht, want heel veel wat als zilverfolie verkocht wordt, blijkt in werkelijkheid aluminiumfolie te zijn.
26-01-2014, 10:31 door Anoniem
Of je kunt standaard je wifi uitschakelen, het is even aanleren maar meteen een win-win voor jou.

Of je kunt, mits je over wat telefoon kennis beschikt, het mac adres van je telefoon spoofen.

Zoveel jankposts over spullen die jezelf in de hand hebt. Je zou maar niet in de watten worden gelegd zeg, lol!
26-01-2014, 10:54 door Anoniem
Wat is iedereen bang voor zijn privacy dan moet je geen telefoon kopen of uitzetten als je hem niet gebruikt. het gaat er echter om dat ze geen misbruik van de gegevens maken en houdt dat maar eens tegen. Verder zou het plaatsen van een RFID chip in de telefoon veel misbruik van bankpassen oplossen alles heeft zijn voor en tegens.
26-01-2014, 12:30 door Anoniem
Door Anoniem: Misschien als je openvpn gebruikt op het wifinetwerk,dan is ook je macaddres beschermd.
Dan kan dat ook niet zo makkelijk worden verzameld.

Kijk je OSI model LOI module nog eens na ...
Je MAC adres is noodzakelijk om te communiceren met de default gw ...

Daarbij is dit soort wifi / bluetooth klanten tracking vrij normaal deze dagen ...
Neem een opticien retailer met Smart Displays .. Je loopt (getracked via bluetooth/wifi) door de winkel ... En je pakt een bep. Montuur ...
Iedere keer als je een bep. Montuur uit het schap haalt, probeert .. Wordt er geregistreerd wat de betere monturen zijn .. Voor een specifieke klanten groep ... (man / vrouw / kinderen)

Integratie is compleet als je de 'Try Me' App zou downloaden .. Download de app, (ze weten nu je contact gegevens in combinatie met je Hardware ID's zoals Mac address en gsm nr / EMEI), maak een pasfoto (ze weten nu hoe je eruit ziet) en virtueel kan je het montuur passen .. ( En ze weten welke je wil kopen)

Waarom denk je dat ze je laten wachten in zo'n winkel ... En vooral veel mogelijkheden zijn om zelf door die displays te struinen ? Ohja .. En natuurlijk ... Wel een gratis oogmeting .. Want we zijn dol op gratis ..
26-01-2014, 15:27 door roevka
Privacy wetgeving is inmiddels helemaal een wassen neus. Den Haag een Brussel interesseren het schijnbaar niet en komen in deze totaal niet op voor de belangen van hun burgers tov bedrijven. Hoezo is het bijvoorbeeld toegestaan bij een willekeurige app, software of een internetpagina plots toegestaan om maar van alles te doen met je gegevens? Nu weer dit wifi en bluetooth tracking. Blijkbaar is het nu al voldoende dat wanneer je je begeeft op de stoep van zo'n bedrijf dat ze je mogen volgen. Wie houdt er nog toezicht op de gegevens die worden opgeslagen? Wat en wie zullen die gegevens nu en in de toekomst gaan gebruiken? En de mensen die nog iets van toezicht kunnen houden en verstand hebben van de materie zullen geen onderbetaalde baan bij de overheid willen. Er zullen alleen nog misstanden geduid worden en paar pseudo boetes uitgedeeld worden. Meer ligt niet meer in de macht van de huidige overheden. Deze zullen steeds meer macht verliezen en uiteindelijk zullen we steeds meer geregeerd worden door de enorme grote IT bedrijven als Google. Blijkbaar een bedrijf welke niet opgesplitst hoeft te worden en alles maar mag opslokken.
26-01-2014, 18:14 door Briolet
Door roevka: Blijkbaar is het nu al voldoende dat wanneer je je begeeft op de stoep van zo'n bedrijf dat ze je mogen volgen.

Het zijn natuurlijk ook de voetgangers die onnodig steeds signalen uitzenden. Bij bluetooth kun je heel makkelijk de 'vindbaar' optie uitzetten.

Van Wifi is het jammer dat die ook geen vergelijkbare 'vindbaar' optie heeft. Technisch is het volgens mij helemaal niet nodig om zijn MAC adres uit te zenden zolang hij geen verbinding heeft. Een Wifi zou gewoon in 'listening' mode gezet moeten worden, waarbij hij alleen netwerken scant, maar zelf niets uitzend. Volgens mij is ongevraagd data broadcasten alleen nodig als er hidden netwerken tussen zijn voorkeursnetwerken staan.

Weet iemand hier waarom de Wifi desondanks altijd nog aan het zenden is? En hoe vaak zend hij dan een puls uit, en is dit vaak genoeg om de positie te bepalen als je niet met een netwerk verbonden bent?
26-01-2014, 22:40 door Anoniem
Grappig dat mensen nog steeds denken dat als het op papier niet mag het niet zal gebeuren.
Feit blijft echter dat de kans op ontdekking miniem is. De kans op daadwerkelijke veroordeling nog minder is. En de kans op een bestraffing die voorbij de winstkansen gaat astronomisch klein is.
Het is dus puur winstgevend om het wel te doen. En als jij het niet doet dan de concurrent wel, dus je moet wel, want anders wordt je weggeconcurreerd.
Slaap lekker.
Alles wat je doet kan en zal tegen je gebruikt worden. In een commerciele rekenkamer. Meerdere zelfs.
Er is namelijk niets realistisch wat die marktstrategie gegarandeerd niet winstgevender maakt. Dus gebeurd het of zal het gaan gebeuren.
Maar goed, een overheid die alles tot in het kleinste detail controleert, teneinde ons te "beschermen", is ook geen ideaal.
Dus de oplossing is een maatschappij waarbij track & trace, en met name data mining, van persoonlijke bijzonderheden tot het persoonlijk faillissement van de aandeelhouders leidt. Dat laatste zal echter niet gebeuren, want dergelijke personen hebben politici vaak in hun zak zitten.
27-01-2014, 14:25 door Anoniem
Door Anoniem: Je zult er maar werken, als ze die gegevens van klanten verzamelen zullen ze dat ook van personeel doen.

Beetje raar; als je ergens werkt en ze weten je werk rooster hoeven ze toch niet je te tracken aangezien ze a) weten wanneer je werkt en waar en b) je wellicht niet onder werktijd zaken gaat kopen.
27-01-2014, 15:02 door Eric-Jan H te D
Door Anoniem: Misschien als je openvpn gebruikt op het wifinetwerk,dan is ook je macaddres beschermd.
Dan kan dat ook niet zo makkelijk worden verzameld.

Ik ben geen expert, maar dit lijkt mij niet juist. Een VPN verbinding moet eerst opgebouwd worden. Er is dus een pré-VPN fase waarin je dus herkent en vervolgens gevolgd kan worden.

Als iedereen die tegen dit soort digitale stalking is gewoon elke keer dat hij langs de Dixons loopt even een rondje door de zaak loopt, krijgen ze er misschien gauw genoeg van om deze info te verzamelen. Nog vervelender wordt het als je even de tijd neemt om uitvoerig uitleg bij een bepaald product te vragen en aan het eind laat weten dat je lid bent van een protestbeweging.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.