image

"Cashloze wereld binnen 10 jaar mogelijk"

donderdag 16 augustus 2012, 10:55 door Redactie, 30 reacties

Volgens marktvorser Gartner is een cashloze wereld waarbij elke transactie elektronisch verloopt binnen tien jaar mogelijk. Gartner publiceerde een "hype cyclus" van opkomende technologieën en wanneer die zullen doorbreken. Een cashloze wereld zou bedrijven efficiëntie en traceerbaarheid bieden, alsmede consumenten gemak en veiligheid, aldus Gartner.

Om een cashloze wereld mogelijk te maken zijn verschillende technologieën vereist, waaronder Near Field Communication (NFC) betalingen, mobile over the air (OTA) betalingen en biometrische authenticatie methoden. Gartner denkt dat mobiele betalingen en biometrische authenticatie binnen twee tot vijf jaar zijn te realiseren, terwijl NFC-betalingen vijf tot tien jaar nodig hebben.

Reacties (30)
16-08-2012, 11:00 door Anoniem
Jaja, wanneer komt de gigantische ddos op de dns van het at en t netwerkbedrijfie van gisteren nou eens in het nieuws???
16-08-2012, 11:00 door Anoniem
Ja dan wordt het lastig om ongemerkt je wiet, dildo's, etc. Te kopen. Mits de cryptologie stand houdt van bitcoins zou dat wel eens een slimme investering kunnen zijn.
16-08-2012, 11:09 door Anoniem
Ik denk dat het 1) zo'n vaart niet zal lopen aangezien mensen de banken en andere instituten niet zo hard meer vertrouwen (je bewaart dan (deels) je geld zelf in cash) en 2) zie ik Bitcoin-achtige alternatieven nergens genoemd worden, wat toch wel een belangrijk alternatief voor zwart geld gaat worden als chartaal geld wordt afgeschaft.
16-08-2012, 11:11 door Anoniem
Ik heb toch nog liever gewoon cashbetalingen.
Het elektronisch betalen is tot nu toe nog geen echt succes...
16-08-2012, 11:16 door Anoniem
Yeah, right...en als deze electronische wereld op een dag in elkaar stort...dan kan je meteen je rekeningen niet meer betalen. Leve de voooruitgang!
16-08-2012, 11:21 door Anoniem
Geen belang bij, tenzij ze een digitaal zwartgeld circuit geen uitvinden :-)
16-08-2012, 11:48 door Anoniem
Ergo : Slechts verbetering en vooruitgang in de maakbare samenleving. Waar kennen we dit soort opvattingen ook al weer van ? Oh ja, uit de naoorlogse jaren toen iedereen nog dacht dat vooruitgang en vernieuwing steeds ook een verbetering betekenden en verder van totalitaire regimes die per definitie geloven dat elke samenleving, gewenst of ongewenst, realiseerbaar is. Is een crashloze wereld eigenlijk wel mogelijk ? Theoretisch wel (zie Gartner) maar hoogst onwaarschijnlijk.(zie de Geschiedenis van het afgelopen decennium) . Maar nu de werkelijk vraag : Moeten we die "crashloze"samenleving wel willen hebben ? Dat moet ieder voor zich beantwoorden. Persoonlijk wil ik hoe dan ook niet leven in een totalitaire wereld zonder vrijheid en privacy. .Dan prefereer ik toch de puinhoop van het heden.
16-08-2012, 11:57 door jaapd
Wie zou er betaald hebben voor dit rapport?

Een leuk stukje hoe Gartner werkt:
http://blog.devx.com/2012/08/beware-cloud-brokerages.html
16-08-2012, 12:10 door Anoniem
En hoe leer je kleine kinderen dan wat geld is? Als je zelfs een ijsje al electronisch gaat betalen, snappen ze straks pas heel laat (of nooit) het verschil tussen € 1,00 en € 100.
16-08-2012, 12:24 door Anoniem
Buiten technocraten en marktvorsers zijn er nog heel veel gewone mensen die hier niet in meegaan, of mee kunnen gaan.
16-08-2012, 12:31 door Anoniem
Geld is niet meer dan een belofte waarop vertrouwd wordt. Het kan dus iedere vorm aannemen, zolang de ontvanger er maar vertrouwen in heeft. Dat zogenaamde "cash" bestaat ook maar uit papiertjes, voorzien van allerlei toeters en bellen die vertrouwen moeten wekken. Veel geld bestaat alleen uit gesproken woorden: "Als jij nu afrekent, doe ik het volgende week, okee?" - "Okee." Transactie geslaagd. In grote delen van de wereld beslaat dit misschien wel het merendeel van alle transacties. Beloften die gewoon onthouden worden. Wij doen inmiddels het meeste elektronisch, en noemen dat "cashloos", omdat er niet van die officiële gekleurde papiertjes aan te pas komen. Maar hoe noemen we dan al die andere vormen van geld, die noch op papier, noch in een computer staan?
16-08-2012, 12:45 door Anoniem
Door Anoniem: Yeah, right...en als deze electronische wereld op een dag in elkaar stort...dan kan je meteen je rekeningen niet meer betalen. Leve de voooruitgang!
Tja, als de huidige electronische wereld op een dag in elkaar stort dan ben je ook gelimiteerd tot het geld wat je cash in huis had; de rest zou gepind moeten worden via die electronische wereld. En ik geloof niet dat er veel mensen zijn die genoeg cash in huis hebben om lange tijd te overleven. Bovendien, als die electronische wereld in elkaar stort, dan zijn er wel grotere problemen dan dat jij jouw rekeningen niet kunt betalen.
Verder---als de in elkaar gestortte wereld in aanzienlijk korte tijd repareerbaar is---zijn er ook 'offline' mogelijkheden denkbaar waarbij in een 'offline' situatie toch gepind kan worden en dat later, wanneer er weer 'verbinding' is, de betaling daadwerkelijk doorgevoerd wordt. Realisatie van non-repudiation is dan natuurlijk wel een stuk lastiger.
16-08-2012, 12:46 door Anoniem
Sinds kort bij de plaatselijke AH ook kassa's voor cash of pin en alleen pin. Met als resultaat drie of meer bijna of helemaal lege pinkassa-rijen, terwijl het aantal wachtenden in de contantkassa-rij steeds helemaal tot aan het eind van de winkel staat. Heel irritant. Zelf wil ik graag anoniem boodschappen doen. Niet omdat ik al eerder geskimd ben of iets te verbergen heb. Nee uit principe.
16-08-2012, 13:59 door Anoniem
Door Anoniem: Ja dan wordt het lastig om ongemerkt je wiet, dildo's, etc. Te kopen.

De meeste van dergelijke winkels hebben voor op het bankafschrift een meer neutrale naam.

Peter
16-08-2012, 14:21 door Anoniem
als de crisis een beetje doorzet is er over 2 jaar al geen cash meer.
16-08-2012, 14:41 door Sokolum
"Cashloze wereld binnen 10 jaar mogelijk"
(met andere woorden, binnen 10 jaar kan Big Brother werkelijk alles van je zien)

Oei, een toch zo onjuist gekozen naam, Gartner begint steeds meet op een brabbelclub te lijken, jammer.

Wat ik wel zie is dat een 'Cashloze Economie' binnen 10 jaar mogelijk is, wel, wat mij betreft is de Economie al Cashloos in NL en daarbuiten, tot op een paar winkeltjes en restaurants nagelaten. Ik draag alleen nog wat muntgeld bij me wanneer een parkeermeter op straat daarom vraagt, kom je ook steeds minder tegen.

Ik ben wel benieuwd wanneer het echte geld eruit gaat. Zwart geld wordt zo wel lastiger gemaakt. Je aankopen/verkopen op marktplaats wordt minder leuk, want je raakt je anonimiteit kwijt. Ik zie wel oplossingen, zoals anoniem geld overboeken op je NFC compatibele telefoon bij kleine geld transacties. Voor de gebruiker niet te zien naar wie/van wie hij geldt krijgt, alleen de banken (lees: overheid) krijgen alles te zien.
16-08-2012, 15:17 door Security Scene Team
Fantastich! weer een reden om om betere banking trojans te creëeren.
16-08-2012, 15:28 door Anoniem
Ik zit er zelf niet op te wachten, te moeten leven in een maatschappij waar ik niet meer contant (en dus anoniem) kan afrekenen in de winkel. Ik laat me niet door Zuckerberg insuckeren, dus waarom zou ik de overheid voorzien van een gedetailleerd en nauwkeurig inzicht in al mijn financiele transacties? De nadelen overstijgen de in de propaganda hooggeprezen voordelen in grote mate.

Misschien handig om in de aanloop naar de verkiezingen van 12 september ook eens te onderzoeken wat de verschillende politieke partijen voor idee-en hebben m.b.t. privacy.

Bij trends die top-down worden ge-initieerd (in tegenstelling tot het meer gebruikelijke bottom-up) zijjn vaak verborgen agenda's betrokken. Het duidelijkste voorbeeld hiervan is trends in de mode-industrie, waar men geregeld een nieuwe trend introduceert om de omzet (en daarmee de winst) op peil te houden ondanks verzadiging van de markt (iedereen heeft al een spijkerbroek).

Een computerprofessional.
16-08-2012, 15:53 door KwukDuck
NFC werkt al heel prima hoor met bitcoin, geen 2 tot 5 jaar nodig xD
16-08-2012, 17:49 door Anoniem
Traceerbaarheid EN veiligheid in een zin noemen, die Gartner. moet een zonnesteek hebben opgelopen met dit warme zomerweer...

Het is om spuugziek van te worden, alles en iedereen moet maar gevolgd en geprofileerd worden. Alles maar in databases proppen die vervolgens als een vergiet vol water boven een zwembad hangen. Wanneer laten ze de mensen toch eens met rust?!

Feesboek kun je nog omheen (als je geen baan zoekt b.v.) maar deze onzin straks...?

Dan kan je nog geen ijsje meer kopen zonder dat je zorgpremie omhoog gaat, en je uitvaartverzekering wordt dan ongeldig als je onder de 67 jaar gaat parachutespringen of raften..

Whats next. Een RFID tag die je bewegingen in huis volgt zodat de dokter kan uitlezen dat je 3x teveel bent gaan poepen op donderdag en dit moet wijzen op een ongezonde maaltijd de vorige avond (diabetes implantaat), terwijl je op je werk al aangaf dat je s'middags misselijk was en je aangepast werk kreeg, waarschijnlijk volgens de verzamelde data ten onrechte en daarom dien je een boete te betalen aan je werkgever.... Uiteraard niet met contant geld, zodat iedereen bij jouw bank of elke overheid die daar betalingsverkeer mag monitoren weet wat jij waarschijnlijk op je wc hebt uitgevreten..

Beetje met een fantasiesaus overgoten maar waarom zou je zoveel gegevens willen verzamelen als je toch nooit van plan bent ze te gaan gebruiken...

De grote vraag is hoe kan de burger zich hiertegen verzetten?

- We kunnen kiezen in een schijndemocratie.
- We kunnen weigeren gegevens af te staan waarbij men ons dienstverlening weigert.
- We kunnen onszelf als verdachte aanmerken door een woord als privacy te gebruiken.
16-08-2012, 18:37 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb toch nog liever gewoon cashbetalingen.
Het elektronisch betalen is tot nu toe nog geen echt succes...

Dat is juist wel een succes want bijna iedereen doet aan internet bankieren.
https://secure.security.nl/artikel/42496/1/Nederland_koploper_met_internetbankieren.html
Dat jij en een paar anderen nog met cash geld betalen is maar een kwestie van tijd want het grote gros doet
het inmiddels wel al. Achter tig jaren zal contant geld inderdaad uitsterven dat is gewoon een kwestie van tijd.

Voor ons is het makkelijk, en voor de banken bespaard het personeel.

Die paar keer dat het fout is allemaal ingecalculeerd.
En uiteindelijk betalen we daar allemaal aan mee (0.000000000001 euro cent per Nederlander)

Of het systeem goed of fout is laat ik even ter zijde.

Volgende keer je verhaal motiveren graag want aan jouw twee regels schieten we niks mee op.
Dus waarom is het geen succes, en waarop baseer je dat dan?

Maar het zal in elk geval alleen nog maar toenemen, want de acceptgiro zal uiteindelijk zeer waarschijnlijk
ook gaan uitsterven. Techniek gaat alleen maar vooruit (los van hoe veilig het dan wel niet is) maar daar gaat
dit ook niet over. De tijden dat je baas je cash geld in de handen geeft is ook inmiddels lang voorbij.
En ergens betalen met 500 euro is ook niet meer mogelijk.

De banken en overheid doen er alles aan om zwart geld, fraude en dergelijke uit te sluiten.

Je verzetten is alleen maar "lastig" voor jouw echter het systeem omzeilen kun je toch niet.
En al zou je dat kunnen wat bereik je er dan nog mee?

De bank zal er niet wakker van liggen, dus water naar de zee dragen heeft geen enkel nut.
16-08-2012, 18:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
16-08-2012, 19:03 door Anoniem
Afrika en zo telt weer niet mee...
16-08-2012, 21:17 door Argot
Het enige voordeel is dat er dan geen bedelclubjes meer langs de deuren komen.
Je denkt toch zeker niet, dat ik mijn pas door zo'n mobiel apparaat ga halen; iedereen kan zich wel voordoen als een zogenaamd 'goed doel', dus ook criminelen die je pas komen kopiëren.
Bovendien is het bedrag wat de bedelaar of colporteur ingeeft niet altijd te vertrouwen; slechtzienden kunnen op die manier makkelijk bedrogen worden. Oeps, nulletje te veel... En bewijs maar eens het tegendeel!

Door Anoniem: Geld is niet meer dan een belofte waarop vertrouwd wordt. Het kan dus iedere vorm aannemen, zolang de ontvanger er maar vertrouwen in heeft. Dat zogenaamde "cash" bestaat ook maar uit papiertjes, voorzien van allerlei toeters en bellen die vertrouwen moeten wekken. Veel geld bestaat alleen uit gesproken woorden: "Als jij nu afrekent, doe ik het volgende week, okee?" - "Okee." Transactie geslaagd. In grote delen van de wereld beslaat dit misschien wel het merendeel van alle transacties. Beloften die gewoon onthouden worden. Wij doen inmiddels het meeste elektronisch, en noemen dat "cashloos", omdat er niet van die officiële gekleurde papiertjes aan te pas komen. Maar hoe noemen we dan al die andere vormen van geld, die noch op papier, noch in een computer staan?

Ik vind dat contant geld gevoelsmatig zeker wel waarde heeft. In werkelijkheid is dat ook zo.
Het gaat niet om het fenomeen 'papier', dat anders aan de toiletrolhouder had gehangen, of om het uiterlijk van dat papier, maar om de toegekende waarde én om het feit dat het een fysiek betaalmiddel is!
Als alles digitaal is, is geld niet meer waard dan een paar digitale getalletjes op een scherm.
Het saldo dat je momenteel op je rekening staat, kun je ook in contant geld krijgen en dát is vertrouwenswaardig.
17-08-2012, 07:25 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
17-08-2012, 08:33 door Anoniem
Waarde papieren als geld en aandelen waren gebazeerd op harde waarden die er tegenover stonde : goud, bedrijf met eigendommen als garantie, arbeid.
Door de handel in deze "waarde papieren" en de overboeking hiervan (het goud is tenslotte ook niet dekkend meer wat garant moest staan) wordt het al meer gebazeerd op vertrouwen met statistisch ingecalcjlerde risico’s
Nu er ook gehandeld woddt in deze verwachtingen en me sen angespoord worden om hiervoor te lene wordt de lucht el steeds groter.

Zolang we met z’n allen blijven handelen in investeringen met verwachtingen met als doel daar rijk van te worden, blijven we lenen en de schuldenberg laten groeien. Omdat het voor een deel onzichtbaar is gemaakt door de instituties die hiervoor ’kennis’ hebben en producten marketen en de consument daar in gelooft (door reclame en commercie gedreven) blijft dit in stand. Er wordt verteld dat dit in belang van de consument is maar het is in belang van het grote geld.

Het is het grote geld dat de commercie stuurt en de behoefte van de consument een richting ’geeft’ door mogelijkheden te scheppen. Wetenschap en controle hierover wordt het best berijkt door electronische controle. Gartner dient hier een belang.

gevoel en emotie worden door de commercie bespeeld.

Als je om je heen kijkt dan zien we een maatschappij een heleboel heeft opgebouwd op basis van vertrouwen, en het nemen van risico's (en het accepteren van verliezen hierdoor) Nu glijden we af naar een maatschappij van geen risico’s en wantrouwen.
kijk b.v maar neer je firewall policies die worden steeds meer: " alleen toestaan wat ik ken."
met daarachter natuurlijk een deep packet inspection appliance omdat die regel niet meer voldoende is omdat de inhoud niet meer hoeft te zijn wat net is.
Ook de beperking van de source ip adressen (op land bijvoorbeeld) wordt steeds belangrijker geacht.

De moderne technnologie die door de "jeugd" op basis van gemak en erbijhoren - (aangejaagd beeld door de commercie) zo makkelijk geadopteerd wordt valt niet te stoppen.

eCashe is al een realiteid, alleen de gebruiken en riten van de oude waarschuwende generatie moet nog uitsterven.


-je mag ook chippen bij de collectant - dat is voor kleine bedragen bedoeld

-je ziel en zaligheid bij facebook, hyves, linkdin, twitter blootgeven voor een 'ieder' die het lezen wil is ook snel geadopteerd.

linkdin - belang voor je carriere? - waarom de hele wereld? 1i5miljoen gebruikers
hyves - voor je vrienden om erbij te horen
de opvolger facebook - om bij je vrienden te horen en door de commercie gekaapt met like etc.

Internet is een nieuwe maatscappij die neel snel groeit met cri inaliteit erbij. De uitdaging voor iedereen is om daar een gebalanceerd net van regels en security mastregelen ombeen te leggen die niet teveel vooraf controleerd.
17-08-2012, 08:35 door Anoniem
Dit is al jaren het plan van de banken, mensen. Banken willen van het contant geld af omdat het een waarde vertegenwoordigd waar banken niet meer aan kunnen voldoen. Banken willen zelf de waarde van geld kunnen bepalen, en dat kan alleen maar als alles digitaal is. 20.000 euro kan bijvoorbeeld in de maand december, bij goede investeringen, ineens 20.000 euro waard zijn, maar in juni ineens nog maar 75% ervan i.v.m tegenvallende resultaten.
Daarom ook SEPA, IBAN als standaard etc. etc. Laat je geen loer draaien door banken en het zogenaamde gebruiksgemak want straks bepaald de bank wel hoeveel jij nog mag uitgeven van je salaris. We krijgen straks allemaal ons salaris als een soort krediet en de banken bepalen hoeveel je daar mee kan en mag doen.
17-08-2012, 10:49 door Anoniem
Alles kan, water kan, koffie kan,

JIJ KAN!

(en zelfs binnen tien jaar, harrrrr)

Inclusief voorhoofdjes en onderkinnetjes.

Ik laat me, ook niet cash loos, NIET verder vastknopen aan deze omzet garantie dan nu al gebeurd.

Die 'intellectuele elite' en wereldbankiers MOETEN met de billen bloot en dat gaan ze ook. De vraag is hoe. De reden dat ze dit niet door kunnen zetten is omdat omzet garantie inmiddels het leeuwendeel van de wereldpopulatie benadeeld. In toenemende mate. Dus cashloos best, maar ook zonder rente en internationaal VEEL BETEr georganiseerde WERKELIJKE kapitalisme. Een leider is nooit bang van feiten en al helemaal niet onder de noemer concessie politiek. Van onder andere ons publiek geld afgestudeerde 'leiders', NOTA BENE!!!

Kijk jongens, als je je intellectuele elite noemt; leg dan ook maar even uit waarom je je eigen onzekerheid misbruikt om die van een ander af te dwingen. Omdat je er preventief vanuit gaat dat de massa je anders te veel is? Er zijn letterlijke onnoemelijk veel argumenten om dit te onderbouwen en min of meer GEEN voor onze schattige intellectuele elite en wereldbankiers. En al die tijd het lef hebben dit democratie te noemen en vrijheid en notabene dat ook nog misbruiken om deze onzin elders af te dwingen? Terwijl zij, juist zij, WISTEN én WETEN dat het één grote leugen is?

Nee, die hebben wat uit te leggen. Een van de eerste zaken die we moeten bewerkstelligen is dat de 'leiders' die onze collectieve consensus / belang zouden moeten representeren dit ook weer gaan doen. Laat je feiten niet van tafel vegen onder de valse noemer concessie politiek. In het kader van Europa, Nederland en zelfs de gehele wereldbevolking. That is, hun perspectief - jou perspectief - het mijne.

Deze verdeel en heers politiek is letterlijk middeleeuws, te decadent voor woorden. Het betoond, direct, incapabiliteit en eigenlijk zelfs incompetentie. Het IS de polarisatie én klassejustitie. Het IS alles behalve democratie en publiek belang. Die mensen moeten niet deze andere helft van hun openlijke, publieke commitment negeren en op het zelfde moment nog autoriteit kunnen genieten. DAT GAAT NIET ZONDER VERANTWOORDELIJKHEID. Do you want some terrorism today? Or are you fool enough to stay comforted like a spoon fed baby?

Wij hebben hier een polder model te exploiteren, geld te verdienen.

Kunnen we zelfs nog eens een mooie berg mee bouwen.

Remember, newtons derde wet. Shit tends to backlash. Dat moet dus wel een heel domme 'intellectuele elite' zijn. Harrrrrr

pssst. onze rugzakstudentjes hebben JOU nodig. En ja, JE BESTAAT. Knijp jezelf maar, kom je erachter dat je toch echt leeft. En dus invloed hebt. En dus mede verantwoordelijk bent. Voor alles in jou eigen persoonlijke context.

Groetjes!
17-08-2012, 11:06 door Anoniem
oh ja, dat gevoel en emotie enzo werkt ook wel vrij eenvoudig eigenlijk.

net als generaliserend met een gesprek; 20% verbaal en 80% van de communicatie non-verbaal

20% ratio STAAT OP 80% emotie. net als nurture. mens IS 20% instinct en 80% nurture, opvoeding, omgevings context, waar je mee omgaat raak je mee besmet.

20% ratio is volledig dichtgetikt, zogenoemd gereguleerd. wat uiteraard in werkelijk niet bepaald effectief blijkt. 80% emotie is veel sterker dan 20% ratio. NOW YOU KNOW WHERE TERRORISM COMES FROM, LIE TO PEOPLE WHILE SAYING YOU'RE HONEST AND REFUSE TO OFFER DIALOGUE. At the same time that you are killing their kids with your lie. USE YOUR ARTIFICIAL FORCE UNDER A LIE TO ENFORCE THIS POLICY AND FIND OUT 80% EMOTION IS MUCH STRONGER ON LONGER TERMS AS THE BASE OF OUR 20% RATIO.

COW AND CHICKEN. WOA. REALITY.

We zijn al op driekwart hoor, met deze lawine. je moet HARD werken om 'm nog een klein beetje tegen te houden. Wil je niet? Blijven lachen dan he, verwende bikkel van me.
17-08-2012, 14:57 door Anoniem
Kwam het een tijdje geleden ook al tegen "http://www.cbsnews.com/8301-202_162-57399610/sweden-moving-towards-cashless-economy/"
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.