image

33.000 euro voor Linux-stick die Mac-malware verwijdert

dinsdag 28 januari 2014, 14:27 door Redactie, 5 reacties

De makers van FixMeStick, een USB-stick die op Linux draait en malware van Windowscomputers kan verwijderen, willen nu 33.000 euro inzamelen om een Mac-versie te maken. Gebruikers kunnen de computer vanaf de stick opstarten, waarna het systeem automatisch op malware wordt gecontroleerd.

Volgens de makers hebben Macs inmiddels zo'n groot marktaandeel veroverd dat ze een doelwit voor malware zijn geworden. Daarbij wordt er naar de uitbraak van de Flashback-malware gewezen, die zo'n 700.000 Macs wist te infecteren. De Flashback-uitbraak dateert echter van begin 2012. Sinds hebben zich geen grote uitbraken meer op de Mac voorgedaan. Daarnaast zou er nog nauwelijks nieuwe Mac-malware worden ontdekt.

F-Secure stelde dat het in de eerste zes maanden van 2013 slechts 33 nieuwe exemplaren had gezien. Over heel 2012 genomen werden 121 exemplaren geteld. Volgens McAfee ligt de hoeveelheid Mac-malware hoger, maar zou het nog steeds om een paar honderd exemplaren gaan. Daarnaast liet anti-virusbedrijf AVG nog onlangs weten dat het marktaandeel van Apple te klein is, waardoor het besturingssysteem meer bescherming tegen malware biedt dan Windows.

Risico

Toch stellen de makers van de FixMeStick dat malware ook voor Macgebruikers een risico is. "Virussen die langs de virusscanner weten te glippen kunnen onmogelijk om te vinden of te verwijderen zijn. Een computervirus is net een dubbelagent of mol in je systeem. Het is in een positie om beveiligingssoftware te omzeilen, waardoor het lastig te vinden is."

Om een Mac-versie van de FixMeStick te maken wordt nu geprobeerd om via Kickstarter 33.000 euro op te halen. De makers hebben tot 14 februari de tijd om dit bedrag te verzamelen. Inmiddels is er al zo'n 16.500 euro door 518 verschillende mensen toegezegd.

Reacties (5)
28-01-2014, 15:59 door Anoniem
Denk dat het in principe nog niet nodig / urgent is daar er (mij) nog geen malware bekend is die je virusscanner uitschakelt.

Met een safe boot van een Mac kan het zijn dat de malware niet opstart maar ook en antivirusoplossing niet werkt, dan kan een scan vanaf een andere Mac of van een andere boot disk handig zijn.

Zelf doen: Extra OS X op een usb stick installeren, ze zijn groot genoeg tegenwoordig.
Gratis virusscanner(s) erop installeren.
Eventueel extra andere 'onderhouds software' erop installeren
Af en toe je Mac booten en de programma's draaien.

Via deze methode ben je vrij om te kiezen van welke leverancier je een scanproduct af neemt.

Quotes : Wie zegt wat en waarom? 'Geen' idee.

Leuke side info voor erbij :
- F-Secure 6e plaats in detection results TheSafeMac (betaal software met trial version)
- McAfee 17e plaats in detection results TheSafeMac (betaal software met trial version)
- AVG 15e plaats in detection results TheSafeMac (Gratis maar heel nieuw, moet vermoedelijk nog hard werken aan een plaatsje op de markt)
( http://www.thesafemac.com/downloads/malware_scan_results_2014.pdf )

Persoonlijke noot die er 'niet' toe doet:
het zoveelste stel 'pc-guys' (niets tegen pc) die besluiten ook een Mac product te maken (AVG hebben we net mogen verwelkomen).
Flashback malware weer aanhalen als argument dat een antivirusoplossing zo nodig is in plaats van met wat meer overtuigende argumenten te komen waaruit kennis van de Mac dreigingen (redelijk laag, hoog social engineering gehalte) werkelijk blijkt en wat je al kan doen om dreigingen te voorkomen (antivirus is dan een extraatje).
We zullen zien wat het gaat opleveren.
28-01-2014, 16:37 door Anoniem
Ik vertrouw nog niet eens mijn eigen stick.
28-01-2014, 22:38 door Anoniem
Door Redactie:...een USB-stick die op Linux draait...
Wat een onzin-zin. Een bootable USB-stick waar Linux op geinstalleerd is, dat is het. De applicaties die er (tevens) op staan draaien onder Linux...
29-01-2014, 09:20 door Anoniem
Door Anoniem: Denk dat het in principe nog niet nodig / urgent is daar er (mij) nog geen malware bekend is die je virusscanner uitschakelt.
"Door mij" -> valse aanname


Met een safe boot van een Mac kan het zijn dat de malware niet opstart maar ook en antivirusoplossing niet werkt, dan kan een scan vanaf een andere Mac of van een andere boot disk handig zijn.

"Kan zijn dat de malware niet opstart" -> kan ook zijn van wel.


Zelf doen: Extra OS X op een usb stick installeren, ze zijn groot genoeg tegenwoordig.
Gratis virusscanner(s) erop installeren.
Eventueel extra andere 'onderhouds software' erop installeren
Af en toe je Mac booten en de programma's draaien.
Als ik eerst de hele dag in starbucks heb geflaneerd met mijn iPodXL terwijl ik werk aan mijn nieuwe boek, heb ik 's avond echt niet meer de puf een USB stick te voorzien van software (vanaf die zelfde computer waar eventueel malware op staat, die je dan ook in een verdachte machine weer gaat plaatsen om te kijken of je geinfecteerd bent....)


Via deze methode ben je vrij om te kiezen van welke leverancier je een scanproduct af neemt.
Maar komt in de verste verte niet overeen met de methodiek van de FixMeStick
29-01-2014, 12:20 door Anoniem
09:20 Serious?

?
"Door mij" -> valse aanname
Onderbouwen svp met voorbeelden van mac malware die dat doet, daar hebben mensen wat aan.

?
"Kan zijn … -> kan ook zijn van wel.
Zin lezen, overbodige opmerking.

?
"Als ik eerst de hele dag in starbucks heb geflaneerd...om te kijken of je geinfecteerd bent....)"
Zoek de overeenkomsten met de linux boot stick. Wat is dit verder voor semimachipsteraannamekolderiek?

?
"Maar komt in de verste verte niet overeen met de methodiek van de FixMeStick"
Het is een alternatieve methode en een ieder duidelijk dat een linux opstartstick niet hetzelfde is als een macosx boot stick. Wat is het nut van het maken van een dergelijk punt zonder aanvullende argumenten?

(eigenlijke reden van een dergelijke reactie, ...??)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.