image

520.000 meldingen van besmette computers in België

dinsdag 28 januari 2014, 16:36 door Redactie, 0 reacties

In de laatste negen maanden van 2013 heeft het Belgisch Nationaal Computer Security Incident Response Team (CERT.be) ruim 520.000 meldingen van besmette computers in België ontvangen. Het gaat om meldingen van geautomatiseerde bronnen die besmette Belgische computers signaleren.

Deze computers zijn onderdeel van één of meerdere botnets en worden gebruikt voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen of verspreiden van malware, vaak zonder dat de gebruiker dit weet. Daarnaast ontving CERT.be ook nog 6678 meldingen die op 4070 incidenten betrekking hadden. In 22 procent ging het om incidenten met malware, waarbij er bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerk geïnfecteerd was geraakt.

Twintig procent van de incidenten viel in de categorie "scan-incidenten", zoals scans van databases en systemen om kwetsbaarheden te vinden. Verder waren er redelijk wat meldingen over systeemincidenten (14,5%), zoals besmette webservers, gevolgd door meldingen over phishing (14%) en spam (13%).

"2013 was een kantelpunt op het vlak van cybersecurity in België. Uit het gestegen aantal meldingen blijkt dat er meer incidenten zijn, maar ook een grotere bewustwording in de samenleving. Daarnaast is CERT.be ondertussen ook bekender geworden. Hoe dan ook, wat wij registreren is slechts het topje van de ijsberg", aldus Christian Van Heurck, coördinator van CERT.be.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.