image

'Nederlandse overheid gebruikte telefoons met NSA-encryptie'

woensdag 29 januari 2014, 10:33 door Redactie, 8 reacties

De Nederlandse overheid heeft telefoons van Philips gebruikt die van een encryptiealgoritme waren voorzien dat door de NSA en de Britse geheime dienst GCHQ was ontwikkeld, zo meldt de Volkskrant aan de hand van een artikel dat vandaag in de Groene Amsterdammer verschijnt.

De telefoons zouden tot een paar jaar geleden door het Nederlandse leger en op ambassades zijn gebruikt. Volgens het artikel zou er een nauwe samenwerking tussen Philips en de NSA hebben plaatsgevonden, waarbij de Nederlandse elektronicafabrikant in zekere zin aan de "leiband" van de NSA liep.

Samenwerking

De Groene Amsterdammer baseert zich op archiefonderzoek en gesprekken met voormalige medewerkers van Philips-dochter Ultra Sonore Fabricage Afdeling (USFA), de cryptografische afdeling van het concern. Daaruit blijkt dat Philips wel met de NSA moest samenwerken, omdat er anders geen kans werd gemaakt op opdrachten van NAVO-landen.

De input van de NSA zou onder andere zijn gebruikt voor de ontwikkeling van encryptiemachines voor de NAVO begin jaren tachtig. Ook bij de ontwikkeling van beveiligde telefoons speelde de NSA een rol. De telefoons die door het leger werden gebruikt beschikten over een encryptiealgoritme van de NSA dat slechts bij enkele Philipsmedewerkers bekend was.

Of er een NSA-backdoor in het algoritme zat, zoals onlangs bij een ander algoritme werd aangetoond, is onbekend. Volgens hoogleraar computerbeveiliging Bart Jacobs van de Radboud Universiteit Nijmegen zou een backdoor de NSA ook kwetsbaar hebben gemaakt, omdat ze de apparaten zelf ook gebruikten.

Reacties (8)
29-01-2014, 10:57 door Anoniem
Eerlijk is eerlijk, het klinkt nu ook gekker dan dat het destijds was. De NSA was toen eenmaal authoriteit op het gebied van encryptie; dus Philips kan je het niet zozeer verwijten.
29-01-2014, 10:59 door Anoniem
Ik krijg toch echt de indruk dat ze bij de Volkskrant geen journalisten meer in dienst hebben.
29-01-2014, 11:12 door Anoniem
'Daaruit blijkt dat Philips wel met de NSA moest samenwerken, omdat er anders geen kans werd gemaakt op opdrachten van NAVO-landen.'

Zomaar een willekeurige gedachte bij de vrijheid van fabrikanten in de vrije markt.
Vul in plaats van Philips de naam in van stemcomputerfabrikant Nedap. Voor die andere naam kan je namen van vergelijkbare organisaties naar keuze invullen. Laat deze volstrekt willekeurige gedachte even bezinken.
Voor de aardigheid.
29-01-2014, 11:25 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-01-2014, 11:27
[Verwijderd]
29-01-2014, 15:46 door Anoniem
@Peter V.

Dit is geen link feedback pagina.
29-01-2014, 17:59 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
29-01-2014, 17:59 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 29-01-2014, 18:08
[Verwijderd]
30-01-2014, 14:23 door johanw
Begin jaren 80 had dat waarschijnlijk ook best gekund. De NSA heeft ook ooit gesleutelt aan het encryptiealgorithme DES, zelfs op een verdachte manier (sleutelen aan getallen in de S-box zonder uitleg te geven warom bepaalde keuzes gemaakt werden). Later bleek dat dat gedaan was om het juist extra te beveiligen tegen een type aanval die toen nog niet in de openbare literatuur beschreven was maar die de NSA blijkbaar al wel kende.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.