image

Android-app verklaart oorlog aan wifi-tracking

maandag 3 februari 2014, 17:31 door Redactie, 12 reacties

Om consumenten tegen wifi-tracking door winkels en andere partijen te beschermen is er een nieuwe Android-app verschenen die letterlijk de oorlog aan wifi-trackers verklaart en probeert om aangelegde trackingdatabases onbruikbaar te maken. Wifi-tracking kwam onlangs ook in Nederland in het nieuws.

Dixons, Mycom en iCentre blijken een klantvolgsysteem te gebruiken dat onder andere het MAC-adres van de smartphone van klanten en voorbijgangers verzamelt. Op deze manier kan het bedrijf het aantal klanten meten dat de winkel betreedt en hoeveel mensen langs de winkel lopen zonder binnen te gaan.

Consumenten kunnen wel de wifi-optie op hun smartphone uitschakelen, maar dat is niet echt gebruiksvriendelijk, aldus de ontwikkelaar van Pry-fi. Deze app voorkomt dat smartphones wifi-netwerken waarmee ze in het verleden verbinding hebben gemaakt aan de buitenwereld kenbaar maken. In de achtergrond wordt echter nog steeds naar wifi-netwerken gezocht en in het geval er een bekend wifi-netwerk binnen bereik is wordt hiermee automatisch verbinding gemaakt.

Database

Daarnaast beschikt de app over een functie die de databases die winkels via wifi-tracking aanleggen onbruikbaar moet maken. Als gebruikers niet met een wifi-netwerk verbonden zijn, wordt het MAC-adres dat de smartphone uitzendt steeds gerandomiseerd op een manier waardoor de trackers denken dat het om een echt persoon gaat.

Het uitgezonden MAC-adres komt echter maar één keer voor. Winkels kunnen daardoor denken dat er allerlei verschillende klanten langskomen, terwijl het steeds dezelfde klant is. "Dit zal hun trackingdatabase langzaam met nutteloze informatie vergiftigen", aldus de ontwikkelaar van Pry-fi.

Oorlog

Om de wifi-trackers nog verder te dwarsbomen is er ook nog een speciale 'War!' optie aanwezig. Deze oorlogsoptie zorgt ervoor dat het Android-toestel zich als tientallen mensen voordoet. Een paar minuten rondlopen in een gebied met wifi-tracking kan daardoor de eerder verzamelde trackinggegevens nutteloos maken.

De ontwikkelaar merkt op dat de bedrijven achter wifi-tracking zeggen dat ze geen kwade bedoelingen hebben. "Maar het probleem is dat we allemaal weten als iets misbruikt kan worden, het uiteindelijk misbruikt zal worden." Om het nut van wifi-tracking dan ook te verkleinen is Pry-fi ontwikkeld. Om de app te installeren moet het toestel wel geroot zijn.

Reacties (12)
03-02-2014, 17:33 door D0rus
Leuk, ga ik meteen installeren. ..... Wacht even, ik heb geen geroote telefoon :(
03-02-2014, 17:38 door Anoniem
Als bij elke 'poll' een nieuwe MAC adres gezonden wordt dan kan de database eenvoudig gezuiverd worden door de eenmalig voorkomende adressen te verwijderen.
03-02-2014, 18:59 door Briolet
Door Anoniem: Als bij elke 'poll' een nieuwe MAC adres gezonden wordt.....
Dat zullen dan passanten lijken in het log en zullen toch al uitgefilterd worden.

Bij de "Oorlog-mode" gaat hij blijkbaar anders met de MAC adressen om en hergebruikt hij ze volgens en bepaald protocol. Ik kan me voorstellen dat diegenen die dit installeren, ook direct de oorlog-mode activeren. Ik verwacht echter dat zo weinig mensen zo iets installeren dat die firma's er geen erge last van zullen krijgen.
03-02-2014, 19:52 door Anoniem
Ik denk ook dat het niet veel zal helpen omdat de reeds aanwezige klantenteller het aantal bezoekers bijhoudt en dat correleert met de WiFi tracking. Wel is het zo hoe groter een winkel hoe moeilijker het is om te kunnen correleren.

In Mycom/Dixons maakt het uiteindelijk weinig uit maar een Mediamarkt kan wel moeilijk een klant volgen en bijhouden wat die bekijkt in de winkel.

Maar goed mischien brengt het Google en consorten.....ach dat geloof ik zelf niet eens. :-)
03-02-2014, 20:29 door SCLT
Als consumenten in "Oorlog-mode" gaan, Dixons, Mycom en iCentre links laten liggen als consument.
Gewoon niets meer kopen fysiek dan wel online. Goodbye Dixons, Mycom en iCentre
03-02-2014, 21:04 door Anoniem
Ik had vroeger een app op mijn nokia of blackberry (weet het niet meer) die zette de wifi aan, aan de hand van het cell tower id. Dit was vooral om de batterij te besparen. Zoiets zou hier ook handig voor kunnen zijn. Ik ga deze app in ieder geval direct uitproberen, ik ben namelijk zwaar tegen dit soort privacy schendingen.
04-02-2014, 09:23 door Anoniem
Door Anoniem: Ik had vroeger een app op mijn nokia of blackberry (weet het niet meer) die zette de wifi aan, aan de hand van het cell tower id. Dit was vooral om de batterij te besparen. Zoiets zou hier ook handig voor kunnen zijn. Ik ga deze app in ieder geval direct uitproberen, ik ben namelijk zwaar tegen dit soort privacy schendingen.

Android app MyProfiles (van Lab01 inc) kan wifi aan/uit zetten aan de hand van GSP cell tower id.
04-02-2014, 10:26 door Damian_S
Prima app, ik zal 'm installeren.

Alleen...zal het niet veel van je batterij kosten?
04-02-2014, 10:33 door Anoniem
Door D0rus: Leuk, ga ik meteen installeren. ..... Wacht even, ik heb geen geroote telefoon :(

Volgens de FAQ kunnen een aantal phones ook zonder geroot te zijn, werken. Zie http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2631512.

Peter
04-02-2014, 13:45 door Anoniem
Maar iedereen die van Blue Pinapple gehoord had (en iederen die geen batterij wil verspillen) heeft WiFi toch al uit staan als ze bij de iWathever (en de AH!!) winkel komen?
05-02-2014, 00:18 door Anoniem
Klinkt leuk, maar je telefoon rooten voor deze tool lijkt me te kort door de bocht. Prima als je dat wilt doen overigens.
Er zij nogal wat bedrijven die rooten verbieden dus met je zakelijk gebruikte telefoon is dit kansloos. Het introduceert zelfs nieuwe beveiligingsrisico's.

Er zijn allang alternatieven zoals het op basis van je geo locatie aan- of uitzetten van bluetooth en/of wifi. Dat bespaart nog stroom ook.
07-02-2014, 06:03 door Rstandard
Door Anoniem:
Er zijn allang alternatieven zoals het op basis van je geo locatie aan- of uitzetten van bluetooth en/of wifi. Dat bespaart nog stroom ook.
Hoe bespaart dat stroom dan?
Je GPS moet dan wel continu aan staan dan, of in ieder geval om de paar minuten uitvinden waar je je bevindt.
In principe gebruik je dus stroom om daarna weer stroom te besparen?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.