Security Professionals - ipfw add deny all from eindgebruikers to any

Host,Netwerk en infrastructuur monitoring applicaties

06-02-2014, 19:31 door Anoniem, 11 reacties
Beste lui,

Op dit moment loop ik stage bij bedrijf "x" de opleiding die ik volg is mbo netwerkbeheerder niv4 BOL, ik heb hier de taak gekregen om een onderzoeks rapport op te stellen van "Host,Netwerk en infrastructuur monitoring applicaties". Ik heb door dat dit niet echt in de scope van "security" Ik verwacht hier verder van jullie wel degelijke antwoorden te kunnen krijgen vandaar dit topic.

De eisen die aan mij gesteld zijn:

- Software pakketten licensering
- Geen open-source indien er geen licensering/support mogelijk voor is.
- Geen voorkeur voor zelf te hosten oplossingen of een extern gehoste oplossingen
- Zowel in intern netwerken als "onze" externe netwerken.

Zelf ben ik een aantal oplossingen tegengekomen:

- Zebbix
- Nagios

- scoutapp
- serverdensity

Graag zie ik wat enterprise-'achtige' oplossingen verschijnen maar alle tips,ideen en meningen zijn erg welkom.

Tevens zou ik graag wat tips zien met betrekking op stagelopen als mbo-er ik besef dat mbo-ers niet bekend staan om geweldige prestaties, intelligentie.en skills ik wil gewoon erg graag presteren en laten zien dat ik meer ben dan een "mbo-er".

Bedankt voor jullie tips en tijd.

Groeten,
TS
Reacties (11)
07-02-2014, 07:07 door Whoops - Bijgewerkt: 07-02-2014, 07:10
Het doel van een stage is om zelf ervaring op te doen.
Alvorens advies te vragen moet je toch echts iets meer inzet tonen....
Presenteer je huidige opties/ideeën concreter en vraag dan even opnieuw.
07-02-2014, 07:09 door Whoops - Bijgewerkt: 07-02-2014, 07:10
Oops...
07-02-2014, 07:55 door Pebkac - Bijgewerkt: 07-02-2014, 07:56
Doel van een onderzoeksrapport is natuurlijk niet het opstellen van het rapport, maar het uitvoeren van het onderzoek en vervolgens in het rapport aantonen dat je materie begrepen hebt.
Daarom ga ik het niet voorkauwen, maar geef ik je wat leads.

Er zijn een aantal grote softwarehuizen die dit soort oplossingen bieden, ga eens sneupen op de website van bijvoorbeeld IBM, HP of Computer Associates. Open source oplossingen uitsluiten omdat er geen licenserings/support mogelijk is, getuigt van dezelfde kortzichtigheid die ik in het bedrijfsleven heb gezien.
Dat een product open source is, betekent namelijk niet dat er geen fatsoenlijke support contracten af te sluiten, laat staan een licentiemodel. Een leverancier als Splunk is hier een mooi voorbeeld van.

Als je wilt aantonen dat je meer bent dan maar een mbo'er, dan zoek dingen gedegen uit, vorm er een mening over, en onderbouw deze met de goede argumenten. Zorg dat je je conclusies trekt, en durf een eigen mening te hebben. Als het een goede docent is, zal hij dat op prijs stellen.

my 2 cts
07-02-2014, 08:46 door [Account Verwijderd]
Ik sluit me aan bij de voorganger.. Durf een objectieve rapportage te geven, ook al strookt dat niet letterlijk met criteria van het bedrijf; zo kun je PRIMA een nagios server intern draaien, met support van een ICT bedrijf dat het onderhoud voor z'n rekening neemt. De software is supportloos, maar je kan altijd kennis/mankracht inhuren voor dat soort zaken inclusief SLA.

-Spiceworks
-Vergeet MRTG/PRTG niet (bandbeedte / temperatuur .e.d grafieken)
-NetSaint (kan nu anders heten, maar is een SNMP plugin om bv temperatuur/cpu/schijfruimte te monitoren en te rapporteren aan bv nagios).
-Ganglia
07-02-2014, 09:31 door Anoniem
@Whoops

Bedankt dude maar dat lijkt me allerzins logisch toch? Het gaat mij niet alleen om ervaring op te doen maar ook om wat te presteren vandaar dus de vraag om tips hierover wat ik evt extra zou kunnen doen etcetc.

@mrbaggins

Bedankt voor je informatie en tips, de rapportage is echter voor het stagebedrijf waarvan ik dus de genoemde eisen heb gekregen. Daardoor moet ik dus rekening houden met de bedrijfscultuur etcetc. Ik ben elf groot van van opensourceecht roeien met de riemen die je hebt.

@Nedfox

Bedankt voor de software pakketten daar was ik naar opzoek ben ook bewust van de opties met SLA ga dat even met de bpv-begeleider overleggen of ik daar rekening mee moet houden.

Groeten,
TS
07-02-2014, 11:06 door Anoniem
"Open source oplossingen uitsluiten omdat er geen licenserings/support mogelijk is, getuigt van dezelfde kortzichtigheid die ik in het bedrijfsleven heb gezien.
Dat een product open source is, betekent namelijk niet dat er geen fatsoenlijke support contracten af te sluiten"

Maar dat staat er toch helemaal niet?
Zo te zien zijn ze helemaal niet kortzichtig maar willen ze een open source oplossing uitsluitend als er licensering/support voor is.
Dat kan ik me goed voorstellen, men wil een product met support en dat mag open source zijn maar er moet wel support zijn.
07-02-2014, 13:02 door Anoniem
TS hier,

"Zo te zien zijn ze helemaal niet kortzichtig maar willen ze een open source oplossing uitsluitend als er licensering/support voor is."

Kloppend, ik probeer nu gewoon wat informatie over verschillende pakketten in te winnen.

Dus ik ben op zoek naar wat software pakketten

- Opensource mits licenties/support
- Enterprise pakketten.

Graag jullie ervaring met desbetreffende pakketten alles is welkom ik poog alleen mijzelf zo breed mogelijk te orïenteren op wat voor producten beschikbaar zijn en daarop mijn onderzoek dus uit te gaan voeren.

Groeten,
TS
07-02-2014, 15:47 door Anoniem
Nagios is een hele goeie :-). Daar is een opensource variant van maar ook een enterprise variant.
07-02-2014, 16:33 door ej__
Dan is zenoss handiger om naar te kijken: kan een hoop meer (ipam, monitoring, cmdb etc) en kan worden afgericht dat het zichzelf configureert.
19-02-2014, 08:38 door Broem
Naast Nagios heb je ook Opsview, deze hebben ook een enterprise variant, maar ook een opensource variant. Onderwater gebruikt het Nagios, maar met een eigen schil en eigen functies erom heen.

Ik weet niet wat je doel verder is, maar begin eens met het opstellen van de eisen die het bedrijf stelt aan het pakket, ga dan opzoek naar allerlei pakketten en maak hier een long-list van. Ga daarna kijken welke prioriteit er aan de eisen gesteld wordt / Moscow principe, en op basis daarvan maak je dan een Short List.

Vergeet ook niet gewoon wat Demo's aan te vragen zodat je ook kunt vergelijken. Let wel op met het invoeren van data want je wilt geen productie omgeving erin pompen :)
19-02-2014, 16:04 door Anoniem
bekijk ook eens NetXMS
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.