image

Indiase man reist 1700 kilometer wegens loterijscam

vrijdag 7 februari 2014, 11:09 door Redactie, 1 reacties

Een Indiase man heeft 1700 kilometer afgelegd om een grote geldprijs in ontvangst te nemen die hem in een sms-bericht was beloofd. Het sms-bericht liet de 41-jarige Ratan Kumar Malbisoi weten dat hij de 'BBC national lottery' had gewonnen.

"Er werd om mijn gegevens gevraagd zodat ze mij het geld konden toesturen", aldus Malbisoi tegenover de BBC. Hij mailde vervolgens zijn bankgegevens en rekeningafschrift. Ook verstuurde hij een sms met zijn adresgegevens. De scammers namen hierna contact op met Malbisoi. Ze vroegen hem om geld zodat ze de prijs konden overmaken. Malbisoi, zelf werkeloos, vertelde dat hij geen geld had. Daarop lieten de scammers weten dat hij de prijs niet zou ontvangen.

De Indiase man bleef echter contact met de scammers houden. Volgens de oplichters zou hij bezoek van de 'BBC-kanselier' krijgen. Vorige maand leende hij geld van vrienden om naar het BBC-kantoor in Delhi te gaan. Een reis van zo'n 1700 kilometer. Daar aangekomen hoorde hij dat de BBC-kanselier niet bestond en hij slachtoffer van de bekende loterijscam was geworden.

Oplichters beloven slachtoffers hierbij grote geldprijzen, maar om die in ontvangst te nemen moet het slachtoffer steeds allerlei kosten betalen. Veel Indiërs in voornamelijk dorpen zijn laagopgeleid en onbekend met dit soort scams, zo ook Malbisoi. "Ik voelde nooit dat hij me probeerde op te lichten. Het was fijn om met hem te praten, hij was altijd erg aardig. Ik kan ze niet dwingen om mij het geld te geven. Het is hun geld", aldus de Indiase man die met lege handen terugging.

Reacties (1)
10-02-2014, 15:07 door Anoniem
Dat SMS-je heb ik ook ontvangen -- meerdere malen zelfs, ik heb meerdere telefoonaansluitingen -- en de meesten van mijn vrienden en kennissen ook.

Dus dàt was de bedoeling van dat ding. Ik heb er niet op gereageerd en mijn bekenden voor zover ik weet evenmin. Mijn oma zaliger zei het al: "Jongen, vergeet nooit, als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan ís het dat ook!"

Ik vraag me af hoeveel mensen hier wereldwijd zijn ingetrapt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.