image

Opstelten onderzoekt risico's terughacken

maandag 27 augustus 2012, 08:25 door Redactie, 9 reacties

Computerbeveiliging is niet de taak van de overheid, maar van de eigenaar van een systeem, aldus minister Opstelten van Veiligheid en Justitie. Hij reageert op vragen van D66-Kamerleden Hachchi en Schouw over het aanpakken van buitenlandse servers die virussen verspreiden en het terughacken van systemen. Onlangs wist het Dorifelvirus nog verschillende ministeries, gemeenten en overheidsinstellingen te infecteren.

"Voor de overheid geldt dat zij, mede gezien haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de dienstverlening aan burgers, de nodige maatregelen moet treffen om haar eigen infrastructuur vrij te houden van virussen", aldus Opstelten. Of die maatregelen ook bestaan uit het aanpakken van buitenlandse servers laat de minister niet weten.

Terughacken
Wat betreft het 'terughacken' van systemen die bijvoorbeeld bij een aanval worden ingezet, werkt Nederland volgens Opstelten binnen de eigen wettelijke kaders. Daarnaast zouden dreigingen door de samenwerking met andere landen in veel gevallen snel zijn af te wenden. De minister constateert wel dat huidige de wetgeving en internationale afspraken zijn achter gebleven op de ontwikkelingen op internet.

"Om die reden heb ik uw Kamer laten weten dat ik met voorstellen zal komen met als doel het juridisch kader voor de opsporing en vervolging van cybercrime meer toe te snijden op de behoeften van de diensten die zijn belast met de opsporing en vervolging van cybercrime. In het kader van dat wetstraject zal ik ook uitgebreider ingaan op de consequenties en risico’s van terughacken", zo schrijft Opstelten in zijn antwoord.

Zeerecht
Onlangs werd nog gesteld dat er voor internet ook een soort internationaal zeerecht zou moeten gelden. Net zoals de marine Nederlandse schepen in internationale wateren beschermt, moet dat ook op internet kunnen. De minister stelt dat er behoefte is aan nieuwe regels voor de grensoverschrijdende bestrijding en voorkoming van cybercrime.

"Een fundamenteel onderdeel van deze discussie is het territorialiteitsbeginsel en het uitgangspunt van nationale soevereiniteit. Dat ligt in veel landen erg gevoelig. De lopende discussies overziend constateer ik dat we inhoudelijk nog niet zo ver zijn dat concrete oplossingen in zicht komen."

Reacties (9)
27-08-2012, 08:53 door Anoniem
Er zou al jaaaaaaaaaren een beveiligingssoftware moeten bestaan die als deze een aanval of iets dergelijks op je pc/bedrijfsPC zou detecteren het gelijk 'return to sender' doet.
Zou volgens mij het hele zooitje wel eens kunnen verbeteren maar ...
Cybercrime heeft alleen maar als doel eigen geldgewin en (bedrijfs/overheids)spionage.
Servers, al dan niet van buitenlandse origine, die malafide dingen verspreiden, zonder pardon van het net gooien of bannen.
Zullen ze volgens mij nog een tijdje mee stil zijn die discussie ... hoop doet leven.
27-08-2012, 08:58 door Anoniem
"Voor de overheid geldt dat zij, mede gezien haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de dienstverlening aan burgers, de nodige maatregelen moet treffen om haar eigen infrastructuur vrij te houden van virussen", aldus Opstelten.


De man kan zich echt in de meest fantastische bewoordingen uiten, maar dat Opstelten het alleen heeft over "virussen" vind ik toch wel een beetje beangstigend. Iedere vorm van malware lijkt me op z'n minst onhandig.
En dat hij nu al, medio 2012, tot die conclusie is gekomen zal dan waarschijnlijk wel worden uitgelegd als "vooruit denken."

Als ik het zo lees, is de man een terrorist zonder dat hij het zelf weet..
27-08-2012, 09:30 door N4ppy
Zijn er wel "internationale" wateren op het internet. De zee kabels lopen daar maar daar zul je niet zoveel te hacken servers tegen komen.

Het zal in 99% van de gevallen toch een aanval op doelen in een soevereine staat zijn.

Als wij hoe lossen ze dat in zuid en noor korea op bv ;)

Hoe zit het met terroristen op het internet, de internet mossad etc? Een bin laden actie door cia/seal teams?
27-08-2012, 12:06 door Anoniem
"Onlangs werd nog gesteld dat er voor internet ook een soort internationaal zeerecht zou moeten gelden. Net zoals de marine Nederlandse schepen in internationale wateren beschermt, moet dat ook op internet kunnen."

Er bestaat geen niemandsland op internet, ieder component is van een persoon, bedrijf of overheid, en valt binnen een bepaalde jurisdictie.

"Het zal in 99% van de gevallen toch een aanval op doelen in een soevereine staat zijn."

Nee, 100%.
27-08-2012, 12:13 door Anoniem
Beetje jammer om dhr Opstelten als een terrorist te bestempelen. Dat slaat natuurlijk nergens op. De door u geciteerde zin is een normale nederlandse zin. En dat hij naast virussen ook andere zaken als malware zal bedoelen, behoeft toch geen extra specificatie gezien de context.
27-08-2012, 12:21 door Anoniem
En wat wij in ons juridisch systeem niet toelaatbaar vinden kan jn een ander land wel eens een hele andere context hebben. En dat geldt uiteraard ook andersom. Nederland heeft "vrijheid van meningsuiting" 'hoog' in het vaandel staan, er zijn landen die daar niet van gediend zijn. Om dat uit de lucht te halen zouden die landen wel eens terug kunnen hacken. Tenslotte kan "verkeerde" informatie ook als malware gezien worden.
Want censuur door onze eigen overheid gebeurd niet.
27-08-2012, 13:16 door Anoniem
Het is jammer te moeten constateren dat de heer Opstelten ziende blind is. Hij stelt: "Voor de overheid geldt dat zij, mede gezien haar verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de dienstverlening aan burgers, de nodige maatregelen moet treffen om haar eigen infrastructuur vrij te houden van virussen". Hierop valt een en ander af te dingen. Waarom beperkt hij de zaak tot "de veiligheid van de dienstverlening aan burgers". Hiervoor bestaat geen valide reden. Niet valt in te zien dat de poltie bestaansrecht heeft als de burgers hun eigen veiligheid maar moeten zien te regelen en de overheid alleen de eigen veiligheid veiligstelt. Denk bijvoorbeeld aan het verkeer of misdaad. Nee minister, wie A zegt moet ook B zeggen. Ergo de overheid heeft wel degelijk een taak ten aanzien van de veiligheid van de zwakkere (zie de status van beveiliging van prive;/zakelijke systemen o.a. hier op security.nl) internet gebruikers/burgers. En die taak dient u op u te nemen. Wat niet wil zeggen dat iedereen hier even gecharmeerd van zal zijn. Immers het garanderen van internetveiligheid door de overheid heeft wel wat weg van: de lamme helpt de blinde. Maar toch, zet hem op meneer Opstelten!
27-08-2012, 16:21 door 0101
Door Anoniem: De man kan zich echt in de meest fantastische bewoordingen uiten, maar dat Opstelten het alleen heeft over "virussen" vind ik toch wel een beetje beangstigend. Iedere vorm van malware lijkt me op z'n minst onhandig.
Ja gek hè, dat als iemand vraagt - ik citeer - "Welke acties onderneemt u precies als buitenlandse servers virussen in ons land verspreiden?", dat je het in je antwoord dan hebt over virussen? Da's toch volkomen belachelijk.
27-08-2012, 18:15 door Security Scene Team
nouja als hij 'n beetje de hedendaagse nieuwssites bezoekt... eh ik bedoel eigenlijk de hedendaagse papieren kranten leest, heeftie gezien dat terug hacken tegenwoordig leidt tot vergelding. en ja echt vergelding, ze zeggen dat ze elke cyberdreiging, terug slaan met een paar raketten. lmfao
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.