image

FBI: eerste online bankoverval al in 1994

zondag 9 februari 2014, 13:41 door Redactie, 3 reacties

Tegenwoordig is er veel te doen om fraude met internetbankieren, maar de allereerste online bankoverval dateert al van juli 1994, aldus de FBI. De Amerikaanse opsporingsdienst werd door een bank benaderd nadat erbij verschillende zakelijke klanten in totaal 400.000 dollar van hun rekeningen was verdwenen.

De aanvallers hadden het geldmanagementcomputersysteem van de bank aangevallen, waarmee klanten geld naar andere bankrekeningen konden overmaken. De criminelen hadden toegang tot het systeem gekregen door een telecomnetwerk aan te vallen en de inloggegevens van klanten buit te maken.

De FBI besloot samen met de bank het netwerk te monitoren en identificeerde tussen eind juni en oktober 1994 zo'n 40 frauduleuze transacties. Bij elkaar hadden de aanvallers 10 miljoen dollar naar voornamelijk buitenlandse rekeningen overgemaakt. De bank wist de buitenlandse rekeningen echter te bevriezen, waardoor de schade grotendeels kon worden beperkt.

Rusland

Het geld werd naar slechts één Amerikaanse rekening overgemaakt. Het ging om de bankrekening van een Russisch echtpaar in San Francisco, dat uiteindelijk door de FBI werd gearresteerd. De man en vrouw vertelden dat de operatie vanuit Sint Petersburg was uitgevoerd en dat ze voor iemand genaamd Vladimir Levin werkten. De FBI besloot daarop met de Russische autoriteiten samen te werken om het bewijs te verzamelen dat Levin vanaf zijn eigen laptop het banksysteem benaderde.

In maart 1995 werd hij naar Londen gelokt en aangehouden. Uiteindelijk leverde Groot-Brittannië hem aan de Verenigde Staten uit en in 1998 bekende de Rus schuld. De zaak kreeg destijds de nodige aandacht. "Wat goed was, omdat het voor veel meer aandacht voor netwerkbeveiliging zorgde", zegt FBI-agent Andrew Black die bij het onderzoek destijds betrokken was.

Reacties (3)
09-02-2014, 15:07 door Anoniem
Ook dat was niet de eerste. Maar het is wel een mooi succesverhaal. "Kijk eens hoe goed we toen al waren!" Als je nog dieper graaft dan ziet het er toch wat minder rooskleurig uit. Is dan ook niet uitgebreid in het nieuws geweest, heel toevallig.
10-02-2014, 15:46 door Anoniem
Nu ben ik toch benieuwd geworden, heb je voorbeelden?
10-02-2014, 18:59 door Anoniem
Ik herinner me een verhaal in de kijk, ca. 1990, over een systeembeheerder die enige tijd voor het schrijven (1988?) er met 8 miljoen dollar vandoorging, en toen mensen van de bank hem in een wegrestaurant confronteerden doodleuk vertelde dat als ze hem aan zouden geven de zaak publiek zou worden, en dat ze dat heel wat meer in reputatieschade en te vervangen infrastructuur zou kosten. "Die acht miljoen houd ik, maar ik zal jullie lunch betalen."

Dat was niet het enige voorval waar er iemand met een groot bedrag vandoor ging na digitale manipulatie, maar je snapt dat ze dat toen liever heel stil hielden. Nu, ach, nu weet iedereen dat de kompjoeter op z'n bureau het soms wel meermaals per dag zomaar begeeft, liefst om niets, dus is het niet raar als de bank wel eens een foutje maakt, niet?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.