image

Opstelten wil hogere straffen voor cybercriminelen

maandag 10 februari 2014, 09:18 door Redactie, 7 reacties

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft een wetsvoorstel ingediend waardoor cybercriminelen straks hogere straffen kunnen krijgen. Criminelen die computergegevens vernielen, computersystemen ontoegankelijk maken door wachtwoorden te wijzigen of computers bestoken met spam zodat de systemen vastlopen, kunnen straks een gevangenisstraf van maximaal twee jaar tegemoet zien. Nu is dat nog één jaar.

Worden deze misdrijven gepleegd met behulp van een botnet, dan wordt de maximumstraf drie jaar. Brengt een computerdelict ernstige schade toe of richt het zich tegen een vitale infrastructuur, bijvoorbeeld een overheidsnetwerk of energiecentrale, dan wordt de maximale gevangenisstraf vijf jaar.

Wetsvoorstel

Het wetsvoorstel van Opstelten is de omzetting van een Europese richtlijn in Nederlands recht. Nederland voldoet grotendeels al aan de regels waartoe de richtlijn verplicht. De regeling die vandaag naar verschillende adviesinstanties is gestuurd, sluit aan bij een eerder wetsvoorstel dat de opsporing en vervolging van cybercrime moet verbeteren en versterken.

De minister hoopt als straks in alle Europese lidstaten dezelfde straffen voor cybercrime worden gehanteerd, de zogeheten 'safe havens' zullen verdwijnen. Dit zijn landen waar criminelen makkelijker hun gang kunnen gaan omdat bepaalde feiten niet strafbaar zijn of met een lagere straf bedreigd worden. Als er geen 'safe havens' meer zijn wordt het voor criminelen lastiger hun pijlen ongestraft vanuit die landen op Nederlandse bedrijven, burgers en overheid te richten, aldus Opstelten.

Reacties (7)
10-02-2014, 09:35 door Anoniem
Wacht even, als ik het betoog van de minister goed begrijp dan moeten er hier in Nederland strengere straffen tegen cybercriminaliteit komen om zo andere landen die het helemaal niet zien zitten om cybercriminaliteit zwaar te bestraffen te dwingen om dat toch te doen? Blijkbaar is de minister vergeten hoe goed diezelfde tactiek gewerkt heeft om "safe haven" voor drugsgebruik Nederland tot politieke verandering te dwingen...
10-02-2014, 10:07 door Anoniem
Sinds wanneer zijn overheidsnetwerken "vitale infrastructuur"? Kijk naar toen België zonder regering zat. Voor de geldverdieners liep het ineens allemaal een stuk soepeler.

Verder geldt dat als de sturing van zo'n energiecentrale echt zo belangrijk is, dat die dan gewoon niet aan het publieke internet moet hangen. Waarom daar dan maar alweer "harder" voor gestraft moet worden ontgaat me een beetje, wat zeg ik, volledig. Maargoed, ik heb sowieso geen idee wat, of liever, of ze daar in Ver-Politickië zoal "denken".

"Gelijktrekken" van straffen zal weinig impact hebben als de pakkans maar blijft zakken--waar opa ivo en ome fred toch mooi voor gezorgd hebben de laatste jaren. Belangrijker is dat wat het ongekozen gecommissie in het brusselse nu weer bij ons naarbinnenschuift neerkomt op micromanaging op Europees niveau. Hebben we wat aan.
10-02-2014, 10:25 door Anoniem
Ik denk dat hij beter kan kijken naar hoe hij de schuldigen kan pakken, dan naar wat er vervolgens met hen gebeurt.
Immers dat pakken lukt nu toch al niet, en een crimineel in de gevangenis houden daar blinkt ie ook al niet in uit.
Alsmaar doorgaan met dingen brullen en nooit wat doen dat leidt er een keer toe dat het volk het recht in eigen hand
gaat nemen.
10-02-2014, 13:20 door Anoniem
Sinds wanneer is een richtlijn een verplichting geworden?
10-02-2014, 14:10 door Anoniem
Op zich vind ik dat digitale criminaliteit keihard aangepakt moet worden, maar stel het gewoon gelijk aan huidige misdrijven, om maar wat te noemen:
Botnet? Leiding geven aan een criminele organisatie.
Energiecentrale platleggen? Verstoring van de openbare orde + openbare geweldpleging tegen goederen.

Opa O. weet nu al niet waar de klepel hangt, als ze specifieke digitale misdrijven anders moeten gaan behandelen dan reguliere misdrijven wordt het Strafrecht straks één grote maas in de Wet, of er moet een apart (digitaal?) Wetboek komen waar geen enkele rechter ook maar iets van begrijpt.


Ik ben dan ook bang dat dit opgezet spel is om de opsporingsbevoegdheden (die toch al extreem ver gaan hier in Nederland) nog verder te vergroten...


En m.b.t. tot die safe-havens, snapt opa O. niet dat er buiten de EU ook genoeg landen zijn???
Ook nooit gehoord van VPN / Proxies zeker?
10-02-2014, 19:40 door Anoniem
Ik denk dat er een systeem moet komen om packets te "labelen" met bron informatie.
Bijvoorbeeld of het afkomstig is van een plek waar geen fatsoenlijke wetgeving en uitvoering richting criminelen is.
En ook of het afkomstig is van een provider die geen controle doet op source adressen.

Daarmee wordt het voor iedereen gemakkelijk om de internet aansluiting dicht te zetten voor verkeer wat niet uit
vertrouwde bron komt.
Wat je nu ziet is dat filteren lastig is omdat het source adres niks zegt. Daar wordt door criminelen (zelf denken
ze dat ze scriptkiddies zijn maar het zijn gewoon ordinaire criminelen) gebruik van gemaakt om o.a. reflection
attacks te doen.
Als je simpel kunt zeggen "het source adres van dit packet is niet betrouwbaar dus weg ermee" dan kan iedereen
zelf bepalen of hij dit soort verkeer wel of niet wil verwerken.
Er zal dan wellicht een tweedeling plaatsvinden van het internet in een deel wat alleen voor bonafide gebruikers
bereikbaar is en een deel waar de criminelen heersen, maar dat is verder niet erg. Iedereen kan zelf bepalen in
welk deel hij wil zijn.
11-02-2014, 22:55 door Anoniem
Zozo,nu krijgen de hackers 2 jaar i.p.v. 1 jaar cel (als onze softe rechters het niet bij een taakstrafje laten!),tjonge jonge wat een keiharde aanpak zeg! (maar niet heus!).Ik zeg: minimum straf op hacking 3 jaar cel en bij grootschalige en/of ernstige hacking tenminste 6 jaar cel en bij zeer ernstige,grootschalige hacking en hacking met terroristische oogmerk gewoon standaard 20 jaar celstraf zetten plus levenslange ban van internet,computers en smartphones! Nederland wil er niet aan,maar vroeg of laat zal de EU Nederland er toe DWINGEN om cybercrime echt keihard aan te pakken!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.