image

EU akkoord met minimale maximumstraf voor hackers

donderdag 4 juli 2013, 17:38 door Redactie, 7 reacties

Het Europees Parlement is vandaag akkoord gegaan met een minimale maximumstraf gevangenisstraf van twee jaar voor Europese hackers. Dat betekent dat landen van de Europese Unie zelf de maximale straf voor hackers mogen bepalen, zolang dat maximum minimaal twee jaar is. Deze 'Europese norm' moet voorkomen dat hackers zich naar landen verplaatsen die een lichtere strafmaat hanteren

In het geval er sprake is van 'onrechtmatige systeemverstoring' of 'onrechtmatige gegevensverstoring' bij een groot aantal informatiesystemen als gevolg van een botnet, dan wacht er een minimale gevangenisstraf van drie jaar.

Wie zich schuldig maakt aan ontwrichting of vernietiging van bepaalde kritieke infrastructuren in de Europese Unie kan minimaal vijf jaar cel krijgen. "Dit is een belangrijke stap om de verdediging van Europa tegen cyberaanvallen te versterken", zegt EU-commissaris voor Binnenlandse Zaken Cecilia Malmström.

Vervolging
"De daders van steeds geraffineerdere aanvallen en de producenten van gerelateerde en kwaadaardige software kunnen nu worden vervolgd en staan er zwaardere straffen te wachten." Het nu aangenomen voorstel voor het bestraffen van aanvallen op informatiesystemen bouwt op eerdere regels die sinds 2005 van kracht zijn.

Een aantal van de huidige regels is behouden, daarnaast zijn er nieuwe overtredingen geïntroduceerd, zoals het gebruik van tools om grootschalige aanvallen uit te voeren, nieuwe verzwarende omstandigheden en zwaardere sancties. Dit alles is volgens het Europees Parlement nodig om effectiever grootschalige aanvallen tegen informatiesystemen te bestrijden.

Update: titel en tekst aangepast, het betreft een minimale maximumstraf

Reacties (7)
04-07-2013, 17:45 door Anoniem
Dit gaat natuurlijk geen drol helpen. De echte cybercriminelen plakken er een extra laag stromannen tussen die de klappen opvangen. Zelf blijven ze wel buiten schot. Speelt natuurlijk ook mee dat je iemand eerst moet vinden voordat je 'm kan berechten. En de kranten lopen nou niet echt over met verhalen van opgepakte botnetbeheerders.
04-07-2013, 17:58 door Anoniem
Let wel, het is een minimale maximumstraf, geen minimumstraf. Lidstaten mogen geen lagere maximumstraf hanteren dan X.
04-07-2013, 18:07 door 0101
Security.NL is weer niet duidelijk, dus zal ik het nog even uitleggen: er is hier geen sprake van een minimumstraf, maar van een ondergrens aan de maximumstraf.

De maximumstraf voor hacken moet dus minimaal 2 jaar zijn. Landen moeten hun eigen wetgeving daar op aanpassen.
04-07-2013, 18:33 door Anoniem
Jeuj! Creatieven criminaliseren! Krijg je met de boel verkeerd verwoorden. Bravo!
04-07-2013, 20:04 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
04-07-2013, 23:52 door burne101
Door NordicTrack:
geenstijl

Geensteyl? Was dat niet het blogje van mega-zakkenvuller Weessie? Die in z'n eentje meer verdient dan twee eu-parlementariers en hun assistenten?
05-07-2013, 09:35 door schele
Een minimale maximumstraf... hoe verzinnen ze het...

Los van de semantiek, wat voor zin heeft het? Beetje hacker zal voor tie gaat verhuizen gewoon zorgen dat ie z'n locatie/origineel IP kan maskeren. Maw nu kunnen ze sciptkiddies die meedoen met een DDOS aanval aanpakken and that's it.

En uiteraard: 2 jaar voor hacking terwijl alcomobilisten en pedo's taakstraffen krijgen, waar gaat het heen...


Door burne101:
Door NordicTrack:
geenstijl
Geensteyl? Was dat niet het blogje van mega-zakkenvuller Weessie? Die in z'n eentje meer verdient dan twee eu-parlementariers en hun assistenten?

Nee, die is er al tijden mee gestopt. Doet nu alleen nog lekker mee in Hilversum.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.