image

Ontslagen programmeur saboteert Toyota-netwerk

donderdag 30 augustus 2012, 12:29 door Redactie, 6 reacties

Een programmeur van autogigant Toyota heeft na zijn ontslag vertrouwelijke informatie gestolen en het netwerk gesaboteerd, zo beweert de fabrikant in een rechtszaak. "Als deze informatie bij een concurrent bekend wordt of openbaar wordt gemaakt, zou dat zeer schadelijk voor Toyota en diens leveranciers zijn en onherstelbare schade kunnen veroorzaken", aldus de aanklacht.

Volgens Toyota zou Ibrahimshah Shahulhameed verschillende interne programma's hebben gesaboteerd waardoor het Toyotasupplier.com netwerk crashte. Ook zou hij vertrouwelijke informatie voor eigen en "ongepast" gebruik hebben gedownload. Shahulhameed werkte tot zijn ontslag voor GlobalSource IT en was gedetacheerd bij Toyota.

Schade
Na zijn ontslag op 23 augustus zou hij tot de ochtend van de volgende dag hebben doorgewerkt op het systeem en daarbij allerlei handelsgeheimen, zoals prijsgegevens, kwaliteitstesten en ontwerpdetails hebben benaderd.

Verder zouden dertien applicaties op de servers zijn aangepast. Zo werden beveiligingscertificaten verwijderd waardoor de systemen crashten. Hoeveel schade de programmeur veroorzaakte kon Toyota niet zeggen.

Reacties (6)
30-08-2012, 12:44 door SPlid
Schade
Na zijn ontslag op 23 augustus zou hij tot de ochtend van de volgende dag hebben doorgewerkt op het systeem en daarbij allerlei handelsgeheimen, zoals prijsgegevens, kwaliteitstesten en ontwerpdetails hebben benaderd.

Als je iemand ontslaat (schijnbaar) was dit onverwacht, onmiddelijk beveiliging dit persoon laten ontdoen van credentials (pasjes, userid's ed) en het gebouw uit begeleiden .

Om iemand dan gewoon door te laten werken is op zijn zachts gezegd volgens mij niet in overeenstemmig met security policies van welk bedrijf dan ook .
30-08-2012, 12:50 door Anoniem
Het lijkt er op dat deze programmeur wel admin acces had op diverse systemen.
Mijn vraag meteen, wat moet een programmeur met administrator rechten ?
30-08-2012, 12:53 door Anoniem
Mogen ze bij KPN ook wel oppassen.

Ze ontslaan daar elk jaar en soms wel eens 2 ontslagrondes per jaar. Als dat geen ontevredenheid in de hand werkt...dan weet ik het niet meer.

En dan hebben we het nog maar niet over de gevolgen voor hun klanten.
30-08-2012, 13:06 door Preddie
Een goeie uitdiensttredingsprocedure had dit incident kunnen voor komen. Waarschijnlijk heeft Toyota haar lessen hieruit wel geleerd.
30-08-2012, 13:47 door Wim ten Brink
Ik vermoed dat deze programmeur dit ook van tevoren had voorbereid. Hij was immers alleen maar gedetacheerd bij Toyota en wist dus dat hij vroeg of laat weg moest.
Er bestaat een programmeerstijl die ook wel eens hypotheek-gericht programmeren wordt genoemd. Dit heeft namelijk te maken met de hypotheek van de programmeur op zijn huis die hij graag wil afbetalen. Dat kan alleen niet zonder baan dus doet hij zijn best om te zorgen dat hij genoeg werk behoudt. Door code complexer te maken en lastige algoritmes te gebruiken wordt de code voor andere programmeurs ondoorzichtelijker. Door daarnaast extra bugs te introduceren en deze snel op te lossen als de testers deze opmerken krijgt een werkgever het idee dat een programmeur goed werk verricht. Het tegendeel is echter waar, omdat de programmeur zijn werk juist saboteert zodat hij werk blijft behouden!

Helaas bestaan er veel van dit soort programeurs...
30-08-2012, 17:16 door Anoniem
@WorkshopAlex: In enterprise organisaties gaat dat niet zo snel op, omdat er juist in teams gewerkt wordt en alles overdraagbaar moet zijn. En ontslag is wat anders dan een afgelopen (detacherings-) contract.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.