image

Russische cybercriminelen gebruiken eigen valuta

maandag 17 februari 2014, 14:58 door Redactie, 8 reacties

Doordat bitcoin niet voldoende anonimiteit biedt en in beslag genomen kan worden, gebruiken cybercriminelen op verschillende Russische fora hun eigen digitale valuta. Via de valuta, met namen als MUSD en United Payment System, kunnen de criminelen allerlei diensten en producten aanschaffen.

Daarnaast kan de valuta ook worden gebruikt om op de cybercrimefora te adverteren. Een forumbeheerder houdt volgens beveiligingsbedrijf RSA in de gaten of alles ordelijk verloopt en stelt zich verantwoordelijk voor het digitale betaalmiddel. In totaal ontdekte RSA vijf fora waar de alternatieve valuta in omloop is, waarbij één forum MUSD gebruikt, terwijl de andere vier het betalen via United Payment System mogelijk maken.

Toezicht

Elk forum heeft daarbij een eigen officiële beursagent, en elke beursagent heeft een administrator boven zich. Om ervoor te zorgen dat de beursagent eerlijk blijft is er een senior forumlid dat de activiteiten van de beursagent in de gaten houdt en beoordeelt. Via de beursagent kunnen gebruikers geld aan hun digitale rekening toevoegen, of zich via verschillende prepaidkaarten in echt geld laten uitbetalen.

"De komst van nieuwe private financiële systemen en valuta in de Russisch sprekende cybercrimegemeenschap is een trend die op een sterkere samenwerking en verfijning tussen individuele criminelen en tussen cybercrimefora duidt", zegt analist Daniel Cohen. Volgens Cohen bieden de nieuwe valuta veel meer anonimiteit, waardoor de identiteit van gebruikers lastig is te achterhalen en het moeilijk is om het geld in beslag te nemen.

Reacties (8)
17-02-2014, 15:52 door N4ppy
Ehhh en dat gaat eerlijk?
17-02-2014, 16:51 door [Account Verwijderd]
Ik denk van wel.

Eerlijk of dood dat lijkt mij een makkelijke keuze.
There is honor among thieves, hmm, in elk geval doods angst. ;-)
17-02-2014, 17:24 door Anoniem
Door amphihans: Ik denk van wel.

Eerlijk of dood dat lijkt mij een makkelijke keuze.
There is honor among thieves, hmm, in elk geval doods angst. ;-)
Eerlijkheid duurt het langst, daarna komt er een snelle rip. En dan hard roepen dat je gehakselt bent! ;]

Zo werkt het met Bitcoins iig...
18-02-2014, 00:20 door Anoniem
Dat krijg je ervan. Moet je maar niet ieder dubbeltje willen bepolitioneren. Zeker niet omdat het uit luiheid gebeurt want "follow the money" is zoveel makkelijker dan ouderwets speurneuzen. Helemaal als je zoveel mogelijk registratie- en naspeurverplichting en zelfs je eigen onschuld vooraf maar bewijzen en achteraf nog maar een keer komen bevestigen maar zoveel mogelijk op de bank en de klant afschuift.

En ja, de mensen die er het meest directe belang bij hebben doen het eerst. Maar dat wil niet zeggen dat zij de enigen zijn die er baat bij hebben. Precies door krampachtig overal en altijd meer dan de volle controle in de knuistjes te willen hebben raken overheden niet alleen de controle maar het complete overzicht kwijt. En zelfs nog meer dan dat.

Er is namelijk een goede kans dat ook als je niet direct met criminele activiteiten bezig bent, je geld bij zo'n tent stallen best nog eens veiliger zou kunnen zijn dan bij staats(gecontroleerde)instellingen. Zie bijvoorbeeld Dijsselbloem met zijn "template".
18-02-2014, 04:08 door Anoniem
Hoe kan bitcoin in beslag genomen worden dan? dan moet je toch het wachtwoord weten en toegang hebben tot de wallet??

Ik dacht ook dat het anoniem was zo lang je niet zegt welk rekening nummer van jou is en je kan er oneindig veel maken.
18-02-2014, 09:24 door Anoniem
In het Sodom en Gomorra van het internet staat ongetwijfeld eer op het spel maar alle eer heeft een prijs! Het is wachten op een eerste "hack" of forum wat word seized . Zie darknet fora zoals BLackMarketReloaded en Utopia !
18-02-2014, 11:40 door schele
Denk dat dat stand houdt zolang het kleinschalig blijft (zelfs met een rip kan de valuta immers maar op paar fora uitegegeven worden en na een rip wil niemand met je te maken hebben).

Maar bitcoin kan prima anoniem, moet er alleen wat moeite voor doen.
18-02-2014, 13:11 door Anoniem
Anonimiteit valt of staat met de menselijke gebruiks factor. Deze fora verschillen niets met de andere darknet marktplaatsen ! Bitcoin of andere valuta, met de poet ervandoor gaan en gewoon weer onder andere naam verder gaan ! Digitale valuta hebben de toekomst maar anonimiteit moet aan gesleuteld worden !
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.