image

D66 vraagt om privacybescherming tegen drones

maandag 17 februari 2014, 15:52 door Redactie, 8 reacties

Verschillende Kamerleden van D66 hebben Kamervragen gesteld welke stappen het Kabinet gaat nemen om de privacy van burgers tegen drones te beschermen. Aanleiding is het plan van het Billionhomes om op korte termijn met drones over Nederland te gaan vliegen om huizen te fotograferen.

De beelden die de drones maken wil het bedrijf gaan gebruiken om beelden van Google Maps en Google Earth te verbeteren. Het bedrijf zegt dat het zich aan de Nederlandse regelgeving houdt, maar D66-Kamerleden Schouw, Verhoeven en Hachchi willen weten in hoeverre het verzamelen van Nederlandse vastgoedinformatie en het vervolgens openbaren daarvan, inclusief foto’s, toegestaan is op grond van de Wet bescherming persoonsgegevens.

Ook vinden de Kamerleden het de omgedraaide wereld dat het beeldmateriaal zonder toestemming wordt vastgelegd en publiekelijk verspreid en de huiseigenaren vervolgens zelf in actie moeten komen om de beelden van hun woning bij Billionhomes te laten verwijderen?

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie, minister Blok van Wonen en Rijksdienst en staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu moeten dan ook uitleggen welke stappen ze gaan nemen om, gezien de activiteiten met drones in het luchtruim, de privacybescherming krachtiger te waarborgen en privacy-inbreuken door middel van drones tegen te gaan.

Reacties (8)
17-02-2014, 16:09 door Anoniem
De hoogste tijd om een laserpen of EMP-gun aan te gaan schaffen...
17-02-2014, 16:21 door Anoniem
Het kabinet vreest concurentie van hun drones..
17-02-2014, 18:03 door schele
Denk dat het eenvoudig is om aan te tonen dat een drone zoals billiondollarhomes voorstelt niet in lijn is met de WBP.
17-02-2014, 20:35 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 17-02-2014, 21:10
[Verwijderd]
17-02-2014, 22:14 door Anoniem
Artikel 17 - Eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer

1. Niemand mag worden onderworpen aan willekeurige of onwettige inmenging in zijn privé leven, zijn gezinsleven, zijn huis en zijn briefwisseling, noch aan onwettige aantasting van zijn eer een goede naam.

2. Een ieder heeft recht op bescherming door de wet tegen zodanige inmenging of aantasting.

-----------
(Anderen benadrukken juist dat het voor de veiligheid en het goed functioneren van een democratie nodig is dat mensen zich onbespied voelen. Burgers moeten zich vrij kunnen bewegen en in vrijheid hun gedachten en meningen kunnen uiten aan wie zij daar zelf voor kiezen, zonder dat dit tegen ze kan worden gebruikt.)
18-02-2014, 07:59 door Anoniem
Iedereen kan een drone kopen voor zijn hobby met een camera. Misschien tijd om regels op te stellen dat je alleen maar op bepaalde plekken mag vliegen, bijvoorbeeld het vliegveldje van de modelvliegbouw.
18-02-2014, 10:07 door Anoniem
Door Anoniem: Het kabinet vreest concurentie van hun drones..
D66 zit niet in het kabinet. Wel op blijven letten ;]


Door schele: Denk dat het eenvoudig is om aan te tonen dat een drone zoals billiondollarhomes voorstelt niet in lijn is met de WBP.
Al is het dat wel, een advocaat maakt gehakt van dit soort dingen. Rechtsgelijkheid is een utopie.


Door Anoniem: Iedereen kan een drone kopen voor zijn hobby met een camera. Misschien tijd om regels op te stellen dat je alleen maar op bepaalde plekken mag vliegen, bijvoorbeeld het vliegveldje van de modelvliegbouw.
Hier zijn al meer regels voor dan je denkt. Dat de controle nagenoeg 0% is, is wat anders.


Ik denk persoonlijk dat hier weinig tot niets aan gedaan gaat worden (behalve een administratieve maatregel misschien) tot dat er zo'n ding neerkomt waarbij er doden vallen...
Klinkt misschien grof, maar dat zou wel betekenen dat Opa O. ook verantwoording af gaat moeten leggen voor die dingen boven woonwijken...
18-02-2014, 13:29 door Anoniem
Zelf een drone bouwen en dit begluurderstuig hiermee uit de lucht te halen is vast ook een optie. Een wendbare drone hoeft maar een voorwerp tussen de propellers van de andere te steken om deze te pletter laten vallen. Sterker nog dit zou nog wel eens een goede markt kunnen worden. Of een drone laten rondvliegen welke ander drones kan herkennen en hiervan melding maakt op een publieke website of sms service. Zo hoeven stelletjes die in een tuin of wei liggen te vrijen zich niet druk te maken dat hun blote reet tot het einde der dagen in allerlei databases blijft kleven. Wel jammer dat gemeente dan minder effectief bekeuringen kunnen uitdelen aan hondenbezitters die ergens eens een keutel niet opruimen.

Wacht, we kunnen mensen die met een sigaret rondlopen in de buurt van een openbare locatie straks op basis van gezichtsherkenning automatisch een proces opsturen.

Mmm.... wat zouden we er nog meer mee kunnen behalve burgertje pesten?


Door Anoniem: De hoogste tijd om een laserpen of EMP-gun aan te gaan schaffen...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.