image

Nederlandse internetgebruikers doelwit IBAN-phishingmail

maandag 17 februari 2014, 16:22 door Redactie, 4 reacties

Nederlandse internetgebruikers zijn het doelwit van een phishingmail over IBAN die probeert om persoonlijke gegevens te ontfutselen. De phishingmail gebruikt de logo's van verschillende banken, zoals ING en Rabobank, en heeft als onderwerp 'SEPA: bent u al over? Wacht niet langer en kom in actie!'

In de e-mail wordt gewaarschuwd voor de overgang naar IBAN en dat de ontvanger gratis een IBAN-betaalpas moet aanvragen. De link waar dit zogenaamd kan worden gedaan wijst naar een phishingsite. De phishingsite vraagt om naam, adresgegevens, geboortedatum, rekeningnummer en vervaldatum. Zodra gebruikers de gegevens invullen krijgen ze een pagina te zien die stelt dat de aanvraag succesvol is ontvangen en de nieuwe betaalpas binnen drie tot vijf werkdagen wordt afgeleverd.

De Nederlandsche Bank laat via overopiban.nl weten dat de overgang naar IBAN door criminelen wordt aangegrepen om phishingmails te versturen. Zowel in 2012 als 2013 gingen er meerdere phishingmails rond die als onderwerp de overgang naar IBAN hadden.

Image

Reacties (4)
17-02-2014, 19:15 door Anoniem
Ziet er redelijk echt uit. Maar als de mensen nu nog niet weten dat een bank nimmer je naam, adresgegevens, geboortedatum, rekeningnummer etc zullen vragen via een e mail, dan weet ik het ook niet meer. Er is al heel veel keer voor gewaarschuwd hier op Security.nl.
17-02-2014, 19:41 door Anoniem
Door Anoniem: Ziet er redelijk echt uit. Maar als de mensen nu nog niet weten dat een bank nimmer je naam, adresgegevens, geboortedatum, rekeningnummer etc zullen vragen via een e mail, dan weet ik het ook niet meer. Er is al heel veel keer voor gewaarschuwd hier op Security.nl.

Doen ze toch ook niet in de e-mail? Dit doen ze pas op de website die bedriegelijk egt lijkt. Dus e-mails met hyperlinks links laten liggen, ook die met een validatie link, etc. Oja en wat betreft links van mij op dit forum, die je lijden naar een drinkplaats om je dorst te lessen kun je maar beter links laten liggen :-P.
17-02-2014, 22:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ziet er redelijk echt uit. Maar als de mensen nu nog niet weten dat een bank nimmer je naam, adresgegevens, geboortedatum, rekeningnummer etc zullen vragen via een e mail, dan weet ik het ook niet meer. Er is al heel veel keer voor gewaarschuwd hier op Security.nl.
Tja, maar Henk & Ingrid en mijn Oma komen hier nu eenmaal niet ... Die kijken alleen maar naar Idols, CSI en de Olympische Spelen en heel soms naar het Nieuws ...
Ideetje: lopend balkje onder het programmascherm van iedere zender met een waarschuwing erop, net zoals de beurskoersen bij rtl7. En natuurlijk een waarschuwing via Burgernet, 't kost uiteindelijk niks?
19-02-2014, 10:20 door spatieman
/sarcasme mode.
Ja, maar.
het is mijn bank die mij erop attent op maakt !!, ik kan toch wel mijn bank vertrouwen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.