image

Duitse overheid rekruteert virusschrijvers

zaterdag 8 september 2012, 10:42 door Redactie, 10 reacties

De Duitse overheid zoekt naar mensen die een backdoor kunnen ontwikkelen waarmee de politie in het geheim toegang tot computers krijgt. De vacature is afkomstig van het Bundeskriminalamt (BKA) en werd ontdekt door Mikko Hypponen van F-Secure. "De Duitse overheid rekruteert ontwikkelaars om Trojaanse paarden te schrijven die ze tegen hun eigen burgers gebruiken", zo laat de virusonderzoeker via Twitter weten.

"Draag bij aan de ontwikkeling en beheer van software om de politie op afstand geheime toegang tot computersystemen te geven", zo staat in de opdrachtomschrijving. Volgens Hypponen is het niet voor het eerst dat de Duitse overheid Trojaanse paarden tegen de eigen burgers inzet. "Voorheen werden de Trojaanse paarden echter gekocht, nu lijkt het erop dat ze ze zelf ontwikkelen."

Reacties (10)
08-09-2012, 11:31 door KwukDuck
Wanneer komt het wetsvoorstel om standaard de overheids-trojan geinstalleerd te moeten hebben op elk apparaat? Als er een apparaat verbonden is zonder de trojan er op die toegankelijk is voor Big-Brother, arresteren die handel! minimaal 10 jaar. Dat zal ze leren.
08-09-2012, 12:25 door Anoniem
Tja,moeten we niet hebben,zo wordt de privacy van burgers nog meer aangetast.
Het is niet de bedoeling dat men zomaar in een willekeurige computer kan komen.
Zo ziet de overheid straks het nog als spelletje om iedere computer te hacken op afstand.
Regels worden er zo aan de laars gelapt.
Ze weten soms niet meer wat ze doen,wat wel en niet kan.
Zover moet het immers niet komen.
08-09-2012, 14:32 door john west
De Duitse overheid zoekt naar mensen die een backdoor kunnen ontwikkelen waarmee de politie in het geheim toegang tot computers krijgen.

Als dit bericht juist is ......Een POLITIESTAAT in wording,weg vrijheid.
Ze zullen het alleen tegen criminelen gebruiken,maar bij verdacht zijn, gebruiken ze het ook ,denk ik.

Zijn ze krankzinnig geworden ?
08-09-2012, 14:59 door NepZeb
Mwoah, niet mee eens. In dit tijdperk is het hoogst noodzakelijk om je als overheid te kunnen wapen tegen cybercriminaliteit en digitale spionage. Counter spionage en dit soort tools horen daar ook bij.

Men moet het gedachtengoed laten varen dat dit ontoelaatbaar is, want het gebeurd op grote schaal door de "bad guys". (en de good guys). We zijn die grens al lang overschreden. Dus richt je liever op het reguleren en jezelf beter beschermen.
08-09-2012, 19:08 door Anoniem
Nee, dat is niet juist. Wie de vacature leest, vindt daarin niets over het schrijven van Trojaanse paarden. Wel valt daarin te lezen dat de Duitse overheid op zoek is naar ontwikkelaars die zich desgewenst toegang kunnen verschaffen tot computersystemen. Dat is net even iets anders. Dat wil overigens niet zeggen dat de conservatieve minister van Binnenlandse zaken Friedrich geen standaard inbreuk op privacy middels Trojaanse paarden zou willen invoeren. Jammer, voor hem maar het Duitse parlement en het Bundesverfassungsgericht (het constitutionele hof) volgen hem niet in zijn wens.
09-09-2012, 09:31 door Anoniem
Door NepZeb: Mwoah, niet mee eens. In dit tijdperk is het hoogst noodzakelijk om je als overheid te kunnen wapen tegen cybercriminaliteit en digitale spionage. Counter spionage en dit soort tools horen daar ook bij.

Men moet het gedachtengoed laten varen dat dit ontoelaatbaar is, want het gebeurd op grote schaal door de "bad guys". (en de good guys). We zijn die grens al lang overschreden. Dus richt je liever op het reguleren en jezelf beter beschermen.
Je hebt natuurlijk wel een punt. Maar john_west heeft dat ook.
Voor de gewone burger is het zometeen niet meer te doen om zich te beschermen, want die snapt echt niet meer wat er allemaal gebeurt

Wat ik niet vind kloppen, is dat alles in het geheim plaatsvindt, zonder enige merkbare controle. Volgens mij zouden democratieën juist moeten uitblinken in transparantie. M.a.w. de burger moet weten wat er gebeurt, en dat (via het parlement etc.) kunnen controleren. Deze transparantie mis ik volkomen.

Momenteel is er in de politiek zo weinig bewustzijn van wat zich allemaal op het Internet afspeelt, dat daarom de wetshandhavers zélf maar de grens van de wet op gaan zoeken. Uiteindelijk zal dat heus wel tot nieuwe wetgeving leiden, maar hoe lang dat nog duurt, zou ik niet durven voorspellen. Ik ben bang dat dat niet zo snel gaat.

Vervolgens is de eerste nieuwe wetgeving natuurlijk totaal onvoldoende, met allerlei "kinderziektes", want dat gaat altijd zo (eerst reageren op symptomen, en later pas op de oorzaken). Voordat we stabiele wetgeving kennen die dit soort activiteiten echt goed regelt, zijn we nog veel verder.

Interessante tijden...
09-09-2012, 17:08 door Anoniem
Dit is gewoon een lokeend... makkelijkste manier om in kaart te brengen wie hier mee bezig is.

Net als bij een sollicitatie een standaard bedankbriefje, maar ondertussen wel de CV en persoonsgegevens in bezit...

;)
09-09-2012, 21:53 door Anoniem
met een huiszoekingsbevel heb je ook weinig te zeggen dus wat is het verschil?
10-09-2012, 08:28 door Anoniem
Ga er maar vanuit DAT dit bericht juist is. Het gebeurt al jaren, nu haalt het de pers een keer.
Als je iets voor jezelf wilt houden, zorg dan dat die machine niet aan het net hangt. Heb je 99% van het probleem opgelost.

Onacceptabel, zoiets. Ga je het tegen houden? Nee hoor. Wat je op 12 september ook stemt...

@nepzeb: overheid zich wapenen tegen criminaliteit of spionage? Laat me niet lachen. Je weet niet waar je het over hebt.
10-09-2012, 09:34 door Anoniem
het leuke van copyrightwet is dat zo ongeveer iedereen met een internetverbinding wel copyright schend. Okay; in principe geeft iedereen je wel toestemming om hun website te bekijken, maar heb jij daar bewijsbaar toestemming voor?

Vooral jammer dat het nu dus blijkbaar normaal is om virussen op computers te instaleren. Even los van voor welk doel.

benieuwd welke virusscanners dit zal herkennen, en interesanter, welke niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.