image

Android-malware steelt miljoenen van consument

zaterdag 8 september 2012, 11:08 door Redactie, 2 reacties

Een Trojaans paard voor Android-smartphones heeft al miljoenen van consumenten in Oost-Europa en Rusland gestolen. Dat stelt mobiele virusbestrijder Lookout in het State of Mobile Security 2012 rapport. Het gaat om de Toll Fraud-malware, die ook het actiefst is op het Android-platform. De malware-familie was in het tweede kwartaal voor 62% van alle Android-malware verantwoordelijk. Toll Fraud stuurt vanaf besmette telefoons sms-berichten.

Door ontbrekende handhaving in Rusland en Oost-Europa kunnen de malwaremakers daar ongestoord hun gang gaan, terwijl dat in westerse landen een stuk lastiger is. In de VS moet een consument bijvoorbeeld twee keer toestemming geven voordat hij zich op een sms-dienst kan abonneren.

Naast gedrag is de geografische locatie van een Android-gebruiker ook bepalend voor de kans op malware. Mensen in Rusland, Oekraïne en China lopen veel meer kans op een besmette smartphone of tablet dan bijvoorbeeld Nederlandse Android-gebruikers.

Reacties (2)
08-09-2012, 19:43 door Anoniem
Ja dit was te verwachten natuurlijk, omdat je makkelijk bankzaken op een mobieltje kan doen die zo lek is als een mandje.
Niemand denkt eraan om deze te beveiligen want dat word er ook niet bijgezegd als je deze aanschaft. Vind dat de verkopers van deze netwerkapparaten de consument daarop moeten wijzen en ze ook een goede beveiliging kunnen aanbieden, desnoods gratis bij het afsluiten van een abonnement.

Ook de banken hadden dit moeten zien aankomen. Deze hebben een soort van plicht de klant attent hiervoor te waarschuwen van deze gevaren.
10-09-2012, 14:01 door Rasalom
Door Anoniem: op een mobieltje kan doen die zo lek is als een mandje.
Niet het mobieltje, maar eerder de gebruiker van het mobieltje is zo lek als een mandje. Verder kan je banken niet echt verantwoordelijk houden voor malware die dure SMSjes stuurt, lijkt me.

Goede beveiliging op een Android smartphone is op zich nog niet zo'n slecht idee, alleen zou het pas verplicht moeten worden als je het installeren uit externe bronnen activeert of het toestel root.

Een basis toestel dat alleen werkt met de Play store is namelijk niet veel veiliger of onveiliger dan een iPhone en Win7Phone. Helaas gaat die nuance steeds verder verloren in het media geweld.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.