image

Veilige chat-app TextSecure nieuw WhatsApp-alternatief

dinsdag 25 februari 2014, 10:17 door Redactie, 23 reacties

Er is een nieuwe versie van de chat-applicatie TextSecure verschenen, die volgens de ontwikkelaars dezelfde ervaring als WhatsApp biedt. TextSecure is ontwikkeld door WhisperSystems, dat is opgezet door de gerenommeerde beveiligingsonderzoeker Moxie Marlinspike.

De software is opensource en al in een aantal jaren in ontwikkeling. Gebruikers van TextSecure kunnen alleen versleuteld met elkaar communiceren. Daarnaast worden verschillende beveiligingsmaatregelen zoals forward secrecy toegepast om de communicatie verder te beschermen. Voorheen gebruikte TextSecure altijd sms als kanaal voor het uitwisselen van berichten, maar de nieuwe versie beschikt over een open protocol dat asynchrone chat mogelijk maakt.

Ook is het nu mogelijk om privégroepen op te zetten en berichten tussen gebruikers van deze groep uit te wisselen. Net als berichten tussen twee gebruikers zijn ook alle groepsberichten versleuteld. Om de privacy van gebruikers verder te beschermen heeft de TextSecure-server geen toegang tot de metadata van de groep, zoals groepsleden, groepsnaam en groepsicoon.

Nieuwe versie

Standaard staat TextSecure na de installatie ingesteld als een geïntegreerde chat-app met een "iMessage-achtige ervaring", zo laat Marlinspike in de aankondiging van de nieuwe versie weten. TextSecure functioneert dan als een normale sms/mms-app en zal berichten ook met personen kunnen uitwisselen die TextSecure niet gebruiken. Wordt er wel met gebruikers van TextSecure gecommuniceerd, dan worden de berichten automatisch versleuteld.

Daarnaast kunnen gebruikers de app nu ook instellen als WhatsApp, waarbij berichten alleen over het datakanaal worden verstuurd en ontvangen. In deze configuratie kan er alleen met andere TextSecure-gebruikers worden gecommuniceerd. Verder is ook de vormgeving van de app aangepast. TextSecure is gratis en kan via Google Play worden gedownload. Een versie voor iOS is in ontwikkeling en zou binnenkort moeten verschijnen.

Reacties (23)
25-02-2014, 10:48 door Anoniem
hehe, eindelijk iemand die ik vertrouw die een secure text app maakt.

Thnx Moxie!
25-02-2014, 11:17 door Anoniem
TextSecure,That smells good !
25-02-2014, 11:29 door Anoniem
Ik mis de vermelding dat het hier om een advertentie gaat.
25-02-2014, 11:34 door Anoniem
Ziet er goed uit, nu nog hopen dat meer mensen dit willen gebruiken.
25-02-2014, 11:43 door Anoniem
Waarom word er niet over Threema gesproken ?
Draai Threema zeker al een jaar, je maakt hier zelf je sleutels aan en kan niet met een ander communiceren als je zijn sleutel niet hebt.. (simpel uitgelegd voor de niet ervaren onder ons)
25-02-2014, 12:06 door Anoniem
Advertentie? De app is gratis en open source, verder niets commercieels aan.

On topic: dit klinkt beter dan Telegram!
25-02-2014, 12:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-02-2014, 12:30 door Anoniem
Helaas zijn ze te laat voor mij. 75 procent van mijn adresboek zit al op telegram. Daarnaast is telegram ook beschikbaar voor ios en windows mobile.
25-02-2014, 13:30 door Anoniem
kijk eens naar surespot . Ook opensource en zier er ook goed uit qua encryptie
25-02-2014, 14:34 door Anoniem
Door Anoniem: Ik mis de vermelding dat het hier om een advertentie gaat.
Zoek eens de definitie van dat woord op.

De strekking van dit artikel is puur informatief.
25-02-2014, 16:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
25-02-2014, 17:41 door Anoniem
De permissies die de app vraagt voor het installeren op de telefoon doet niet denken aan privacy waardig. Dus no thank you.
25-02-2014, 19:00 door Anoniem
Door Anoniem: Helaas zijn ze te laat voor mij. 75 procent van mijn adresboek zit al op telegram. Daarnaast is telegram ook beschikbaar voor ios en windows mobile.
Ik zou toch even dit lezen http://unhandledexpression.com/2013/12/17/telegram-stand-back-we-know-maths/ . Het is niet gezegd dat er geen fouten zitten in andere messaging apps (of het onderliggende (i)OS) maar je moet niet denken dat als er encryptie op de verpakking staat dat het ook daadwerkelijk een goede encryptie is.
25-02-2014, 19:55 door R___
Door Anoniem: De permissies die de app vraagt voor het installeren op de telefoon doet niet denken aan privacy waardig. Dus no thank you.

Welke permissies zouden volgens jou niet mogen dan?
25-02-2014, 21:37 door Charley51 - Bijgewerkt: 25-02-2014, 23:14
Door Peter V.: Ach...en wat voor kinderachtige pesterijen lezen we hier weer?

On November 17, 2010, it was reported that Marlinspike had been placed on a United States federal watchlist that prohibited him from flying freely. He was detained for five hours, and all his electronics, including his laptop and cellphone, were seized.While flying domestically, he is unable to print his own boarding pass, is required to have airline ticketing agents make a phone call in order to issue one, and is subjected to selective screening at TSA security checkpoints.
Mooiere "geloofsbrieven" kan je toch niet hebben ? Zo'n persoon is juist te vertrouwen, lijkt mij.

Alleen: waarom gaan mijn nekharen weer overeind staan, als je de app bij Google Play moet ophalen?
Door Anoniem: De permissies die de app vraagt voor het installeren op de telefoon doet niet denken aan privacy waardig. Dus no thank you.
Een lijstje zou wel handig zijn. Nu komt het op mij over als een loze kreet en/of probeer je anti-reclame te maken.
Of ben je soms van de aivd? Die komt hier regelmatig langs.

Aanvulling:
Lezen jullie wel even de terms door?
https://www.surespot.me/documents/surespot_terms_of_service_5-7-13.html
Hierin staat (o.a.):
7. Export Control
The Service contains encryption technology that is or may be specifically controlled for export by the United States government.
Verderop: The surespot software originates in the United States, and is subject to United States export laws and regulations.

Dus als de nsa langs komt, heeft de heer M. Marlinspike de boel maar mooi te overhandigen.
Ik hoef niet meer, op naar de volgende.
25-02-2014, 23:41 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
26-02-2014, 00:24 door Anoniem
Door Peter V.:
The Service contains encryption technology that is or may be specifically controlled for export by the United States government.
Verderop: The surespot software originates in the United States, and is subject to United States export laws and regulations.

Dus als de nsa langs komt, heeft de heer M. Marlinspike de boel maar mooi te overhandigen.
Ik hoef niet meer, op naar de volgende.
Met deze vraag hield ik mij ook mee bezig (export laws VS). Maar goed dat je het hier even noemt. Dank!

Ehh, en dan wat? Hij slaat geen metadata op, geen berichten, en alles is versleuteld..
26-02-2014, 00:36 door Anoniem
Je hebt de Play Store sowieso nodig wanneer je ook van de push-messages in TextSecure gebruik wilt maken. Deze gaan namelijk via Google's framework.

Verder is het open-source, dus je kunt het ook zelf compilen. Surespot is trouwens niet gerelateerd aan Moxie.
26-02-2014, 08:45 door xclude
Alles wat onder Amerikaanse vlag wordt gemaakt is in mijn ogen per definitie verdacht. Het is niet voor niets dat de EU heeft beslist eigen servers en software te gaan ontwikkelen. 100 jaar te laat maar toch.
26-02-2014, 09:06 door Anoniem
Door xclude: Alles wat onder Amerikaanse vlag wordt gemaakt is in mijn ogen per definitie verdacht. Het is niet voor niets dat de EU heeft beslist eigen servers en software te gaan ontwikkelen. 100 jaar te laat maar toch.

In dat geval zijn er best EU alternatieven.

Threema is zwitsers

Kijk ook eens naar forfone, dat is oostenrijks, een skype variant.
26-02-2014, 14:44 door Anoniem
"Alles wat onder Amerikaanse vlag wordt gemaakt is in mijn ogen per definitie verdacht."

Ik denk dat je niet moet onderschatten wat andere landen doen.
26-02-2014, 14:49 door Anoniem
"Ehh, en dan wat? Hij slaat geen metadata op, geen berichten, en alles is versleuteld.."

Op zich zegt het feit dat bepaalde zaken niet worden opgeslagen helemaal niets, immers kunnen opsporingsdiensten altijd bedrijven dwingen sommige zaken wel op te gaan slaan, of ze kunnen eigen tap apparatuur plaatsen met toestemming van de rechter. De encryptie biedt wel een stuk meer bescherming, aangezien de key in handen is van de gebruiker.

Al zie ik Moxie eerder de stekker uit zijn dienst trekken dan dat hij gehoor geeft aan dergelijke bevelen, net zoals sommige andere aanbieders van bijvoorbeeld encrypted email/vpn diensten hebben gedaan ;)
26-02-2014, 17:34 door Anoniem
dit is een vervanger voor sms niet voor whatsapp
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.