image

Column: Resultaten kieswijzer cybersecurity

dinsdag 11 september 2012, 09:31 door Redactie, 5 reacties

Op 27 augustus stond er op deze plek een column over de meningen van de politieke partijen op het gebied van cybersecurity. In het verlengde daarvan heeft security.nl een aantal stellingen voorgelegd aan alle partijen die deelnemen aan de verkiezingen morgen. Alleen van Lijst 21, de Politieke Partij NXD, is geen e-mailadres of andere contactgegevens vindbaar en zij hebben dus onze vragenlijst niet ontvangen. Deze partij doet alleen mee in één kiesdistrict en lijkt in het geheel geen campagne te voeren.

Op de per e-mail gestelde vragen hebben zes partijen gereageerd. Niet veel,maar we waren ook erg laat en hebben er dan ook alle begrip voor als het er bij ingeschoten is, zo midden in campagnetijd. Daarom bijzonder veel dank aan degenen die wel hebben geantwoord. Maar een echte kieswijzer met een geautomatiseerd systeem erachter, dat gaat natuurlijk niet lukken met zes deelnemers en één dag te gaan tot 12 september.

Wat opvalt is vooral dit: de partijen die antwoord geven, hebben over de meeste dossiers al lang nagedacht. Meer dan eens ontvingen we aanvullingen en toelichtingen op de antwoorden. Deze mensen hebben meningen die ergens op gefundeerd zijn en ideeën die niet uit de lucht komen vallen. We vonden geen spoor van amateurisme en overigens ook niet van populisme. Een positieve verrassing. Daarom denk ik dat een echte cybersecurity-kieswijzer nog steeds een goed plan is, voor een volgende verkiezingsperiode (en wie weet hoe snel dat al is). Dan geven we de partijen meer tijd, en daarna onszelf ook, om het systeem te bouwen.

Wat ik ook voorzichtig wil concluderen – vooral gezien die aanvullingen en toelichtingen – is dat het onderwerp wél leeft. Meer uitwisseling van ideeën zal denk ik leiden tot meer duidelijkheid over wat we te kiezen hebben. En wellicht zelfs tot betere inzichten in Den Haag.

De partijen die geantwoord hebben zijn:

  • VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie)
  • PVV (Partij Voor de Vrijheid)
  • LibDem (Liberaal Democratische Partij)
  • LP (Libertarische Partij)
  • AEP (Anti Europa Partij)
  • MS (Mens en Spirit)

En dit hadden ze op de 40 voorgelegde stellingen te zeggen:

Door Peter Rietveld, Senior Security consultant bij Traxion - The Identity Management Specialists -

Laatste 10 columns


Meer columns van Peter Rietveld.
Reacties (5)
11-09-2012, 12:28 door Anoniem
Deze enquete is m.i. niet compleet zonder de Piratenpartij.
11-09-2012, 16:10 door Anoniem
Nou dan stemmen we daar maar op.

Maar serieus, ook ik mis hun standpunten in dit lijstje.
11-09-2012, 23:02 door Anoniem
Door Anoniem: Deze enquete is m.i. niet compleet zonder de Piratenpartij.

Dan hadden ze moeten reageren.
12-09-2012, 03:35 door Duck-man
thema van NXD is"Terug naar de jaren zeventig en tachtig" kan je de stand punten wel raden over internet. Internet bestond wel al maar was nog niet zo bekent bij de burgers.
12-09-2012, 10:16 door Anoniem
"Open Source software is veiliger en goedkoper. De overheid moet dan ook waar mogelijk overschakelen op Open Source."

Alleen MS (mens en spirit) is het daar niet mee eens :') heel typisch die afkorting.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.