image

WhatsApp-berichten iPhone eenvoudig af te luisteren

woensdag 12 september 2012, 11:21 door Redactie, 5 reacties

Naast de Android-versie is ook de iOS-versie van WhatsApp eenvoudig af te luisteren. Eerder deze week kwam beveiligingsonderzoeker Sam Granger met de ontdekking dat WhatsApp een hash van het omgedraaide IMEI-nummer van de telefoon als wachtwoord gebruikt. Dit kunnen anderen gebruiken om in naam van een slachtoffer berichten te versturen of zijn berichten te onderscheppen.

Granger ontdekte het probleem met de Android-versie van WhatsApp, maar vermoedde dat het probleem ook op andere platformen speelt. De Italiaanse onderzoeker Ezio Amodio besloot de iOS-versie onder de loep te nemen en ontdekte dat het vermoeden van Granger inderdaad klopt.

MAC-adres
De applicatie gebruikt hetzelfde mechanisme, maar dit keer wordt de MD5 hash berekend aan de hand van twee keer het MAC-adres of WiFi-interface, aangezien Apple niet toestaat dat applicaties van derden toegang tot het IMEI-nummer krijgen, zoals bij de Android-versie wel het geval is.

Het International Mobile Equipment Identity (IMEI) is meestal een 15-cijferig nummer dat een gsm-toestel identificeert. "Vanwege de beperkingen die Apple oplegt, over het opvragen van het IMEI-nummer, is de authenticatiemethode voor het iOS-apparaat minder veilig dan die van Android-apparaten. Het MAC-adres is eenvoudig te achterhalen op een WiFi-netwerk", aldus Amodio.

Reacties (5)
12-09-2012, 12:16 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-09-2012, 12:24 door SirDice
Door pe0mot: Wat is het probleem, je gaat toch geen vertrouwelijke info via een gratis apje versturen?
Het maakt het wel heel erg makkelijk om iemand in de maling te nemen. Dat jij geen vertrouwelijke info via een gratis app verstuurd betekent nog niet dat de rest van de wereld dat ook doet.

Het EMEI gebruiken als wachwoord was al behoorlijk stom, een MAC adres is nog idioter.
12-09-2012, 12:43 door Anoniem
Door pe0mot: Wat is het probleem, je gaat toch geen vertrouwelijke info via een gratis apje versturen?
Alsof SMS, Imessage, G+ en anderen veel beter zijn.

Tja - als WhatsApp zelf zegt dat je berichten encrypted zijn dan suggereren ze toch wel erg sterk dat het veilig is, vind je ook niet? Alhoewel ze technisch wellicht niet liegen is het voor het merendeel van de gebruikers niet in te schatten of de encryptie voldoende is. En voordat je gaat lopen roepen dat ze dan maar beter moeten nadenken: wat weet jij van hart-chirurgie, je CV ketel, een bankspaarhypotheek, etc? Met andere woorden: het is makkelijk roepen als specialist op je vakgebied dat de rest zo dom is - we zijn allemaal dom buiten onze vakgebieden!

Uit de WhatsApp FAQ:
Are my messages secure?
If you are using the latest version of WhatsApp your messages are encrypted.

http://www.whatsapp.com/faq/en/general/21864047
12-09-2012, 12:55 door Anoniem
Hoe kan Sam Granger dat een week geleden ontdekt hebben als dit allang bekend was?

Zie hier:
https://github.com/venomous0x/WhatsAPI/commit/a391ac20d6fd80d9d591e4a585dd3ca6818b0bc4 ( wa_functions.py ).
En de wazapp client had 't nog eerder.
12-09-2012, 13:45 door johanw
Symbian apps kunnen het IMEI ook opvragen dus daar zal het ook wel via het IMEI gaan.

Een iets betere implementatie zou zijn om een random nummer te genereren bij het activeren en dat als key te gebruiken (voor een sterk algorithme natuurlijk). Dan zou een aanvaller die eerste communicatie moeten onderscheppen, en dat wordt al een stuk lastiger (maar niet ondoenlijk als iemand bv. via wifi werkt).

De echt goede oplossing is natuurlijk een public-key systeem. Werkt wat lastiger maar is best te implementeren bij Whattsapp, met z'n initialisatie.

Maar de vraag blijft, zoals bij bijna alle crypto, wat je threat model is. Ik maak me hier niet zo druk over, want de kans dat een overheid optreedt als aanvaller en die gegevens simpelweg bij Whattsapp zelf opvraagt vind ik in mijn geval de grootste bedreiging en dat wordt door geen enkele encryptie tegengehouden. Tenzij men public key implementeert zonder zelf bij de keys te kunnen, maar daar krijg je als bedrijf geheid last mee (kijk maar naar de problemen die RIM ermee heeft).
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.