image

Snowden: NSA adviseert Nederland over spionagewetgeving

vrijdag 7 maart 2014, 13:03 door Redactie, 3 reacties

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA geeft de Nederlandse autoriteiten instructies over wetswijzigingen die massasurveillance mogelijk maken, aldus klokkenluider Edward Snowden. Snowden getuigde voor het Europees Parlement en zijn getuigenis is dankzij D66 nu online verschenen.

Volgens de klokkenluider heeft de Buitenlandse Zakendivisie van de NSA als één van de belangrijkste activiteiten het onder druk zetten van EU-lidstaten om hun wetgeving aan te passen, zodat massasurveillance mogelijk wordt. Advocaten van zowel de NSA als de Britse geheime dienst GCHQ zouden continu naar mazen in de wet zoeken, zodat grootschalige surveillanceoperaties kunnen worden gerechtvaardigd. Snowden noemt onder andere Nederland als één van de landen waar de NSA "juridisch advies" heeft gegeven.

"Deze landen ontvangen instructies van de NSA, soms vermomd als het Amerikaanse Ministerie van Defensie en andere organen, over hoe de juridische bescherming van de communicatie in hun land kan worden afgebroken." Dit zou als gevolg hebben dat het recht van burgers om niet zomaar te worden afgeluisterd verloren gaat en er in het geheim grootschalige surveillancesystemen worden opgezet zonder dat het publiek dit weet.

Zodra de NSA erin is geslaagd de juridische beperkingen van massasurveillance omver te werpen, roept het landen op om zogeheten 'Access Operations' te starten. Hierbij wordt er toegang tot de communicatie van alle grote telecomproviders in het land gezocht. Soms biedt de NSA advies, technologie of zelfs de fysieke hardware om de grote hoeveelheid data te kunnen verwerken. Wanneer de systemen eenmaal actief zijn is het lastig voor burgers om hun communicatie te beschermen en is het juist eenvoudig voor inlichtingendiensten om gesprekken en gegevens af te tappen, aldus Snowden.

Image

Reacties (3)
07-03-2014, 13:31 door Anoniem
Dat onze overheid niet uitblinkt met een sterke ruggegraat wisten we al. Nu weten we ook dat opa ivo, freddeke en ome roon niet alleen "inspiratie" maar ook gewoon instructies uit VS en VK ontvangen. Dan doet greet het toch beter, die krijgt nog geld toe.
07-03-2014, 16:49 door vimes
Tapsterk kan dan ook trots zijn dat hij die amerikaanse AIX heeft goedgekeurd. Heeft ie ook vast wel een lekker dollar-pensioentje mee verdiend. Of een eredoctoraatje bij een amerikaanse universiteit. Moet je opletten als roon straks de politiek uit is..
10-03-2014, 10:21 door Anoniem
Door vimes: Moet je opletten als roon straks de politiek uit is..

Ik kan niet wachten !!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.