image

Al 90 aangiftes van DigiD-fraude in Groningen

zondag 9 maart 2014, 08:12 door Redactie, 8 reacties

Vanwege de omvangrijke DigiD-fraude die vorig jaar in Groningen plaatsvond en waar criminelen tonnen wisten te stelen heeft de politie al 90 aangiftes ontvangen. Het gaat voornamelijk om studenten in Groningen. Toen het OM de zaak in december aankondigde stond de teller nog op 54 aangiftes.

In de zaak zijn inmiddels acht mensen aangehouden, waaronder een 54-jarige medewerker van de Belastingdienst, zijn 53-jarige vrouw en hun 27-jarige zoon. Over de rol van de belastingambtenaar en of hij verantwoordelijk is voor de fraude met huur- en zorgtoeslag, wil Justitie nog niets kwijt. Onder de aangehouden mensen bevinden zich ook enkele Roemenen, zo meldt RTV-Noord.

De verdachten hadden van slachtoffers het DigiD opnieuw aangevraagd en daarmee bijvoorbeeld zorg- en huurtoeslagen aangevraagd. Het geld lieten de verdachten op hun eigen bankrekeningen overmaken. Vanwege de DigiD-fraude in Groningen en in Amsterdam Zuid-Oost besloot minister Plasterk deze week om DigiD-activeringscodes in risicogebieden per koerier thuis te bezorgen.

Reacties (8)
09-03-2014, 08:39 door Anoniem
Risicogebied. Nou zou Groningen in mijn ogen niet direct een risicogebied zijn geweest, dus hoe bepaal je wat een risicogebied is als je nog geen indicatie hebt dat het dat is?
09-03-2014, 09:49 door Anoniem
"Plaatsen waar veel uitkeringen worden uitgedeeld", zeg maar de gratis geld prachtkrachtkansenwijken, zoals aangewezen door de daartoe bevoegde ambtenaar.
09-03-2014, 10:43 door Anoniem
waarom niet voor heel nederland op laten halen op het gemeentehuis ?
09-03-2014, 10:52 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 08:39 uur:
hoe bepaal je wat een risicogebied is als je nog geen indicatie hebt dat het dat is?
Niet wanneer er nog geen enkele indicatie bestaat, neem ik aan.
Gebieden worden als risicogebied aangewezen wanneer betreffend die gebieden al fraudepogingen of daadwerkelijk fraude met DigiD bekend zijn.
09-03-2014, 12:42 door Spiff has left the building
Door Anoniem, 09:49 uur:
"Plaatsen waar veel uitkeringen worden uitgedeeld", zeg maar de gratis geld prachtkrachtkansenwijken, zoals aangewezen door de daartoe bevoegde ambtenaar.

@ Anoniem, 09:49 uur,

Je zet "Plaatsen waar veel uitkeringen worden uitgedeeld" tussen dubbele aanhalingstekens.
Daarmee neem ik aan dat je bedoelt iemand te citeren.
(https://onzetaal.nl/taaladvies/advies/aanhalingstekens-dubbele-aanhalingstekens)
Wie citeer je?

En wat bedoel je met "aangewezen door de daartoe bevoegde ambtenaar"?
Kun je dat uitleggen?
09-03-2014, 15:05 door Briolet
Door Anoniem: waarom niet voor heel nederland op laten halen op het gemeentehuis ?

Dat is toch heel logisch: Het moet gemakkelijk zijn. Veiligheid is niet belangrijk.

Persoonlijk snap ik het ook niet. Een DigiD aanvragen doe je minder vaak dan een rijbewijs, paspoort of ID kaart en het zijn allen legitieme identiteitsbewijzen. Juist voor de DigiD zou het ophalen voor de ontvanger minder werk zijn dan de andere ID's.
Waarschijnlijk kun je in toekomst je paspoort ook per internet aanvragen en je krijgt hem dan per brief toegestuurd. "Goedkoper kunnen we het niet maken, wel makkelijker", is al tijden de lijfspreuk van onze overheid.
09-03-2014, 21:35 door Anoniem
DigID is gewoon niet bestand tegen de maatschappij en het gebruik dat ervan verwacht wordt. D'r moet gewoon een tweede authenticatie laag worden aangebracht, dus chip op een officieel ID bewijs, en de distributie daarvan in zo vertrouwd mogelijke handen (bv gemeentehuizen), en als tweede laag iets soortgelijks als de random reader of z'n opvolger zoals de rabo die gebruikt.
10-03-2014, 13:27 door Briolet
Door Briolet:Waarschijnlijk kun je in toekomst je paspoort ook per internet aanvragen.

Dat was eigenlijk als grap bedoeld omdat ik niet serieus verwachte dat een overheid dat zou doen. Nu, een dag later lees ik op deze site al dat men er in Duitsland mee begint te experimenteren: https://www.security.nl/posting/381005/Duitse+overheid+start+proef+met+e-mailen+van+paspoortfoto%27s
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.