image

België start met uitrol van nieuw biometrisch paspoort

maandag 10 maart 2014, 17:20 door Redactie, 2 reacties

Belgische gemeenten zijn gestart met de uitrol van een nieuw biometrisch paspoort, dat onder andere een digitale handtekening en twee vingerafdrukken van de aanvrager bevat, zo meldt de Gazet van Antwerpen. Het nieuwe biometrische paspoort moet de klassieke reispaspoorten gaan vervangen.

Sinds december 2012 vond er in tien Belgische gemeenten al een proef met het paspoort plaats. Dit voorjaar gaan alle Belgische gemeenten het biometrische paspoort aanbieden. Naast de vingerafdrukken en handtekening is een andere vernieuwing dat de aanvraag elektronisch naar de producent wordt verstuurd. Daarvoor zal de gemeente zelf de pasfoto van de aanvrager inscannen en de handtekening en vingerafdrukken ter plaatse registreren. Een paspoortaanvraag zou gemiddeld drie tot vijf minuten duren.

Reacties (2)
10-03-2014, 19:39 door Anoniem
Ze hadden daar nog geen vingerafdrukken in het "klassieke" reeds gechipte paspoort? Dan kun je je toch afvragen waarom wij er hier zo'n haast mee moesten maken. En waarom er vier in plaats van twee vingerafdrukken "nodig" waren. Niet dat ik van onze volksvertegenwoordigers nog enige coherente uitleg verwacht, al schulden ze die ons wel. Staatschuld is populair tegenwoordig, in alle vormen.

Maar kennelijk hebben ze net als wij niets geleerd van de beschikbare lessen, zoals die dat biometrie ongeschikt is als wachtwoord en onvervangbaar en bovendien gegarandeerd onbetrouwbaar, zelfs als je de onbetrouwbaarheid van de techniek zou weten weg te moffelen, wat ook nog lang niet het geval is. In dat licht is het aangevoerde argument "identiteitsfraude tegengaan" dus gewoon een leugen van de belgische overheid naar de belgische mensen toe.

Dat je nog steeds 71 euro kwijt bent aan zo'n hypermodern vodje is niet heel raar want de kosten van de chip zijn er al in verwerkt. Saillant is wel dat 30 euro daarvan een "federale taks" is. Belasting op overheidspapier dat de overheid je dwingt te hebben? Heel vreemd. Verder is de rapportage wat slordig, want een aanvraag kost zeggens toch wel 15 minuten. En een stukje metaalfolie om ongeoorloofd uitlezen tegen te gaan zie ik niets over, dat zal er dan ook wel niet vanaf gekund hebben, net als dat hier teveel moeite is.

Blijft de vraag of er in die chip ook je huisadres staat, zoals dat met de belgische identiteitskaart ook het geval is -- die je dus ook simpel en onversleuteld uit die kaart kan lezen, lekker makkelijk. Je foto staat er iig wel in. Heel hip en aardig dat ze ter plekke je handtekening en --niet lachen! ernstig kijken! mond dicht!-- je pasfoto scannen. Waarom ze die niet terplekke ook schieten? Want ook pasfotos rollen uit een digitale printer aan een digitale camera tegenwoordig. Maar eigenlijk is dat wel beter zo. En niet alleen omdat je ambtenaren maar beperkt met apparatuur kan vertrouwen. De eisen van pasfotos zijn al jaren zo streng (via de Amerikanen en de ICAO; hoe die dat zo konden afdwingen ontgaat me even maar de RFIDfabrikanten spinnen er garen bij) dat er nogal wat mensen met hun gezicht buiten de regels vallen. En dan brengt photoshop soelaas. Dat wordt dus ook regelmatig gedaan, bij pasfotoschieters, jawel. Dat helpt zeker ook tegen identiteitsfraude, waarde overheden?
10-03-2014, 22:12 door cyberpunk - Bijgewerkt: 10-03-2014, 22:16
Voor alle duidelijkheid: het gaat blijkbaar niet om een vervanging van de huidige identiteitskaart met RFID-chip (eID), maar over paspoorten of reispassen. Althans, zo heb ik het toch begrepen. (???)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.