image

Rechter VS stopt vernietiging telefoongegevens NSA

dinsdag 11 maart 2014, 14:42 door Redactie, 2 reacties

Een Amerikaanse federale rechter heeft de vernietiging gestopt van miljoenen telefoongegevens die meer dan vijf jaar geleden door de NSA waren verzameld. Districtsrechter Jeffrey White, die op een rechtszaak tegen de geheime deinst toeziet, wilde voorkomen dat bewijsmateriaal werd vernietigd.

De gegevens zijn nu in ieder geval tot 19 maart veiliggesteld, waarna wordt bepaald of de deadline verder zal worden verlengd. De speciale Amerikaanse FISA-rechtbank, die toestemming voor de NSA-surveillance gaf, eiste dat documenten na vijf jaar wegens privacyredenen vernietigd zouden worden. Deze rechtbank verwierp het verzoek van de federale overheid om de opgeslagen gegevens vanwege de lopende rechtszaken te bewaren.

Volgens White zou hij niet kunnen bepalen of de verzameling van de telefoongegevens legaal was als ze worden vernietigd. Na de aanslagen van 11 september 2001 begon de NSA met het opslaan van binnenlandse telefoongegevens. Sinds 2006 krijgt het daar toestemming voor van de speciale FISA-rechtbank. Vanwege de onthullingen over de NSA-praktijken hebben verschillende organisaties een rechtszaak tegen de geheime dienst aangespannen.

Reacties (2)
11-03-2014, 18:01 door vimes
Wat een cryptologica weer. Denk maar niet dat de klagende partijen ooit inzage krijgen in die gegevens.
11-03-2014, 20:33 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.