image

'Elke Android-app kan WhatsApp-gesprekken lezen'

woensdag 12 maart 2014, 12:10 door Redactie, 8 reacties

Een Nederlandse onderzoeker heeft een manier ontdekt waardoor Android-apps de gesprekken van WhatsApp-gebruikers kunnen lezen. De database, met onder andere gevoerde chatgesprekken, bewaart WhatsApp op de SD-kaart van de smartphone.

Een Android-app die toegang tot de SD-geheugenkaart krijgt kan vervolgens ook de WhatsApp-database benaderen en onder andere chatgesprekken uitlezen, zo ontdekte Bas Bosschert. Hij ontwikkelde een proof-of-concept applicatie die van WhatsApp-gebruikers de database kan stelen. Gebruikers moeten de app wel permissie geven om de SD-geheugenkaart te benaderen, maar aangezien de meeste mensen volgens Bosschert alles op hun smartphone toestaan, zou dat geen probleem moeten zijn.

WhatsApp gebruikt wel encryptie voor de database, maar die is eenvoudig via een Pythonscript te ontsleutelen, zo laat Bosschert op zijn eigen blog weten. "We kunnen dus concluderen dat elke applicatie de WhatsApp-database kan lezen, en het is ook mogelijk om de chatgesprekken van deze versleutelde databases te lezen. Facebook hoefde WhatsApp niet te kopen om je chatgesprekken te lezen", aldus de onderzoeker.

Reacties (8)
12-03-2014, 12:15 door Anoniem
Klinkt goed, des te meer een reden om dit mooie product links te laten liggen.
12-03-2014, 13:43 door Anoniem
Deze is te simpel en voor de handliggend.
Zo simpel dat hij nu pas aan het licht komt.
12-03-2014, 14:09 door Anoniem
Waarom is men ineens toch zo anti-watch-app EN tegelijkertijd niet zo anti-FB?
Blijkbaar is er een heel dun besef. Totdat het FB betreft.
12-03-2014, 15:24 door Anoniem
Whatsapp, Facebook wat maakt het uit . Ik gebruik beide toch niet.
12-03-2014, 15:29 door Preddie
Door Anoniem: Waarom is men ineens toch zo anti-watch-app EN tegelijkertijd niet zo anti-FB?
Blijkbaar is er een heel dun besef. Totdat het FB betreft.

Euh .... weet je wel wat je precies zegt ?

De mensen hier zijn altijd als 80-90% anti-FB geweest en niet zo raar ook denk ik wanneer je je eigen privacy maar ook die van andere respecteert. Men was verder helemaal niet zo anti-Whatsapp, dit begon pas toen FB dit overnam..... daarmee is namelijk ook de privacy van de gebruikers verkocht aan FB, en dit zou wat mij betreft verboden moeten worden.

De werkelijke waarde voor FB zit em in de gegevens van gebruikers die zij gekocht hebben ...
12-03-2014, 15:56 door NumesSanguis
En als je smartphone geen SD kaart gebruikt? Mijn smartphone heeft geen SD kaart maar groot ingebouwd geheugen.
12-03-2014, 20:48 door Anoniem
Door NumesSanguis: En als je smartphone geen SD kaart gebruikt? Mijn smartphone heeft geen SD kaart maar groot ingebouwd geheugen.
Helaas heb jr dan alsnog hetzelfde probleem aangezien in dat geval een virtuele SD kaart word geemuleerd. Zo werkt het tenminste op mijn gsm zonder SD kaart slot.
14-03-2014, 10:01 door Anoniem
grootste lek is dat whatsapp (geeft ze zelf aan) jouw contactgegevens mag gebruiken. O waar komt mijn spam toch vandaan?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.