image

'Einde Microsoft Forefront goed voor veiligheid Windows'

vrijdag 21 september 2012, 15:16 door Redactie, 3 reacties

Microsoft kondigde vorige week het einde van de zakelijke virusscanner Microsoft Forefront aan, maar volgens één van de topmanagers van de productlijn komt dit de veiligheid van Windows ten goede. Forefront bestond uit een serie producten voor het beschermen van Exchange, SharePoint en Office en werd ook als Threat Management Gateway aangeboden.

Volgens Hal Berenson, de inmiddels ex-general manager van Forefront, wilde Microsoft zich als volwaardig beveiligingsbedrijf presenteren dat over verschillende beveiligingsoplossingen beschikte. Zakelijke beveiligingssoftware is namelijk de markt waar echt geld verdiend wordt en daar wilde Microsoft ook een graantje van meepikken, aldus Berenson.

Ontwikkeling
De onderneming kwam echter niet goed van de grond en door gedwongen ontslagen werd het ontwikkelteam uiteindelijk behoorlijk uitgedund. Bij de derde ronde besloot Microsoft te kijken welke kant het op wilde. Volgens de ex-manager stond de vraag centraal of Microsoft een divisie met beveiligingsproducten wilde hebben of beter af was met beveiligingsproducten die andere Microsoft doelen ondersteunen. Uiteindelijk werd voor het laatste gekozen, wat wel het einde van Forefront betekende.

Forefront Online Protection for Exchange, wat onderdeel van Office 365 was, is nu omgedoopt naar Exchange Online Protection. Daarnaast wordt er op verzoek van klanten basale malwarebescherming aan Exchange Server 2013 toegevoegd. Een bescherming die eenvoudig is uit te schakelen, te vervangen of met andere diensten is te combineren, zo laat Microsoft weten.

Focus
Ook al werd zijn afdeling door Microsoft's beslissing getroffen, is dit volgens Berenson een goede beslissing voor Windows-gebruikers. "Security wordt beter in Microsoft's producten gebouwd en het beheer ervan is beter geïntegreerd in Microsoft's algehele management-tools", laat Berenson weten.

Die stelt dat de focus nu ligt op de bescherming van de e-mail of computer van gebruikers in plaats van het concurreren met andere beveiligingsbedrijven.

Reacties (3)
22-09-2012, 09:24 door Anoniem
Natuurlijk verkopen ze dit, of wat ze ook doen, alsof de klant er beter van wordt. Dat is de job van marketeering en daar zijn ze heel erg goed in. Veel interessanter is om je af te vragen wat concurreren met derde partijen die jouw rotte software moeten beveiligen doet voor je eigen reputatie. Die moeite had je namelijk ook kunnen steken in je eigen software van de grond af veiliger op te bouwen.

Nu is dat laatste een beetje lastig voor een softwarebedrijf met een installed base in de honderden miljoenen, zo niet miljarden, en vooral een bedrijf dat er een tijdje over gedaan heeft --een jaar of tien-- om toe te geven dat hun software niet geschikt was voor een alom-verknoopt wereldwijd netwerk, en dat er dus wel eens gaten gedicht mochten worden. Probleem is een beetje dat het daar bleef steken, en dat dit dus nogal wat ruimte overliet en -laat voor derde partijen om een graantje mee te pikken van een markt die bestaat bij de gratie van het broddelwerk van de originele fabrikant.

Ja, iedereen maakt fouten. Maar je kan je daar best een beetje tegen indekken, en andere software doet dat een stuk beter dan wat deze fabrikant produceert. De markt had dus een stuk kleiner moeten zijn.

In plaats daarvan wilde deze broddelfabrikant een graantje meepikken van deze zelfgeschapen markt, want hij is leuk groot. Oepserdepoeps, hoe lang kan dat goed gaan?

Dat willen ze kennelijk niet weten, en dat is ook logisch. Want zo'n concurrentieslag eet aan de andere kant van het bedrijf de "goede" reputatie op, en dan heb je niks meer. Kostte alleen een tijdje voor ze dat doorhadden. Ze hebben kennelijk wat bijgeleerd, en dus kunnen we nu? Kijken wat ze gaan doen.
22-09-2012, 15:04 door Rolfieo
Aan de ene kant een goed ontwikkeling. Immers Microsoft en Security gaan niet helemaal samen. Echter TMG en ForeFront waren en zijn nog steeds goede producten.
Forefront was juist 1 van weinge AV leveranciers waarbij je meerdere scan engines kon gebruiken. Wordt nu zoeken naar een vervanger.....
23-09-2012, 10:19 door Anoniem
Ik denk dat de AV tak zal blijven, aangezien deze nu onder de System Center vlag hangt:

http://www.microsoft.com/en-us/server-cloud/system-center/endpoint-protection-2012.aspx
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.