image

CBP waarschuwt voor privacyrisico's van big data

woensdag 12 maart 2014, 16:50 door Redactie, 2 reacties

Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) waarschuwt vandaag voor de grote privacyrisico's van big data, waarbij enorme hoeveelheden persoonsgegevens in databases worden opgeslagen en verwerkt. Uit de grote berg gegevens kunnen bedrijven en overheden allerlei verbanden en behoeften halen.

Met deze informatie is het mogelijk om toekomstig gedrag van mensen te voorspellen, zónder dat mensen dit zelf ook maar kunnen vermoeden. Organisaties kunnen hierdoor mensen anders behandelen dan anderen. Volgens het CBP kan dit grote impact op iemands leven hebben. "Voor veel doelen waarvoor big data wordt ingezet, zijn tot de persoon herleidbare gegevens helemaal niet nodig", zegt CBP-voorzitter Jacob Kohnstamm. Het CBP vindt dat de gegevens in deze gevallen onomkeerbaar moeten worden geanonimiseerd.

"Als organisaties voor hun doel wél herleidbare gegevens verwerken, moeten zij aan alle eisen van de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) voldoen. Zo moeten zij mensen goed informeren over wat er met hun gegevens gebeurt en hen vaak ook om toestemming vragen", merkt Kohnstamm op. De privacywaakhond zag vorig jaar naar eigen zeggen talloze voorbeelden van praktijken of plannen waarbij ongebreideld gegevens werden verzameld en bedrijven over de schreef gingen.

Reacties (2)
12-03-2014, 17:21 door Anoniem
De bank ing heeft deze week in het nieuws gebracht dat ze de klantgegevens wilt delen,
met bedrijven,maar als je alles met gewoon cash betaald nog niet helemaal.

Het wordt pas serieus als het fysiek geld en hiermee cash betalen verdwijnt,en je alleen
nog maar kunt betalen met een pasje,er zijn trouwens al velen winkels waar je niet
meer met cash kunt betalen,dus de ing weet dan al jou betalingshandelingen en wat en waar je het koopt en van wie.

groet
Jack
13-03-2014, 11:43 door Anoniem
Als iedereen gewoon blijft bukken dan moet je niet raar op te staan kijken dat er dingen in je achterste worden geschoven...

ING rekening opzeggen en als je niet met cash in een winkel kan betalen loop ik gewoon weer weg. Laat rustig alle boodschappen staan dan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.