image

Expert: virusscanner nog lang niet dood

donderdag 13 maart 2014, 13:33 door Redactie, 1 reacties

Hoewel er regelmatig berichten langskomen dat virusscanners zinloos zijn en anti-virussoftware zo goed als dood is, is dit sterk overdreven, aldus één expert. Volgens Randy Abrams van onderzoeksbureau NSS Labs is de virusscanner niet dood, maar in een andere oplossing geëvolueerd.

Hij wijst naar de paardloze koets die uiteindelijk in de auto evolueerde. Een zelfde soort ontwikkeling vindt er plaats met anti-virus, dat inmiddels tot "endpoint protection" (EPP) is geëvolueerd. Hoewel de term anti-virus nog steeds voor allerlei zaken en EPP-oplossingen wordt gebruikt, doen dit soort pakketten meer dan alleen het detecteren van virussen en is ook de werking ten opzichte van de virusscanners van jaren geleden veranderd.

Veel critici stellen dat virusscanners of EPP niet werken, maar Abrams merkt op dat eerst de definitie van 'werken' moet worden bepaald. Als voorbeeld neemt Abrams de veiligheidstoepassingen in een auto. Ondanks airbags en remsystemen komen er nog steeds dodelijke ongelukken voor. Daarnaast bieden deze toepassingen geen bescherming als iemand met een bazooka op de auto schiet.

Een ander voorbeeld is onderwijs. Er zijn mensen die hun opleiding voortijdig stoppen of een toets niet kunnen halen. Toch wil dat niet zeggen dat onderwijs niet werkt. Hetzelfde geldt volgens Abrams voor EPP. Dit soort oplossingen weten dagelijks grote hoeveelheden malware te stoppen, maar zijn kwetsbaar voor gerichte aanvallen of geavanceerde malware. Dit zal dan ook de volgende stap in de ontwikkeling van EPP worden, concludeert de expert.

Reacties (1)
13-03-2014, 22:01 door Anoniem
Security is een kwestie van drempels, niet van oplossingen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.