image

'Overheid gaat toch breed gegevens uitwisselen'

vrijdag 14 maart 2014, 09:45 door Redactie, 10 reacties

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een visie om het breed uitwisselen van gegevens toch mogelijk te maken, iets wat nu nog verboden is. De reden is dat steeds meer taken bij gemeenten komen te liggen, die bijvoorbeeld voor jeugdzorg, wmo en werk & inkomen verantwoordelijk worden.

Daardoor komen er ook steeds meer gegevens bij gemeenten terecht. Het uitwisselen van gegevens tussen deze verschillende gebieden is op dit moment nog verboden, maar minister Plasterk wil daar verandering in brengen, zo meldt Privacy Barometer, een particulier initiatief dat zich inzet voor de privacybescherming in Nederland. Het Ministerie van Binnenlandse Zaken had Privacy Barometer om een reactie gevraagd op een conceptvisie over het uitwisselen van gegevens.

Aanbevelingen

Het initiatief zegt de politieke keuze die ten grondslag ligt aan deze visie niet te steunen, omdat de inbreuk op de privacy groot is en de noodzaak niet is aangetoond. Om de inbreuk te minimaliseren gaf Privacy Barometer het ministerie verschillende aanbevelingen mee. Zo moet er meer controle op de "machtiger wordende overheid" komen, moet er bij het ontwerp met 'privacy by design' rekening worden gehouden en is meer landelijke sturing en controle onontbeerlijk.

Verder moeten burgers altijd over het gebruik van gegevens worden geïnformeerd en moet het verwerken van gegevens zonder toestemming geminimaliseerd worden. Sinds vandaag heeft het ministerie een internetconsultatie over deze visie online staan waar iedereen zijn mening kan geven.

Reacties (10)
14-03-2014, 10:16 door spatieman
of in normaal taal gebruik.
ze gaan publiek maken wat ze al jaren toch al doen.
14-03-2014, 10:35 door Anoniem
Dat is niet goed,zo komt alles op straat van een burger te liggen.
De overheid luisterd toch niet naar zijn burgers,ze blijven maar eigenwijs.
Er wordt maar raak gekladderd met mensen hun privacy.
De ooit zo sterke democratie die er ooit in dit land bestond,gaat helemaal naar de knoppen.
We willen toch niet naar een Bigbrother staat?.
Die kant gaat het aardig op als men niet oppast.
14-03-2014, 11:07 door Anoniem
Kijk, gaat ome roon weer eens hard; heeft weer een mooie manier gevonden om de boel creatief te verstieren.

Punt is dat privacy best belangrijk is, en dat dit langzaamaan toch wel bekend geacht mag worden. Dat kunnen zelfs politici niet meer ontkennen. En ome roon wil lekker hervormen. Dus hoe doet hij dat? Door een nieuwe overheidsstructuur te verzinnen waarin meer data meer moet rondslingeren en dan te roepen dat al die privacywetten maar vervelend in de weg zitten.

Had hij over een nuttige structuur nagedacht dan was er van het begin af aan bedacht hoe dan de informatiestromen vorm te geven. Dat moet je toch want het hele eieren eten van administratie, de essentie van overheid, is dat de juiste informatie op de juiste plaats op de juiste tijd te vinden is. En uit veiligheids- en privacyoogpunt dus niet ergens anders.

Dat hij dan zo enorm de kar voor het span zet dat hij de toch al slappe interne veiligheidsmechanismen moet afbreken is dan een duidelijk teken aan de wand dat'ie eigenlijk geen flauw benul heeft van de gevolgen van zijn leuke ambitieplannetjes. Of wel, maar dan is hij moedwillig bezig het land af te breken. Wat dan weer interessante vergelijkingen oplevert met opa ivo en witwasser fred.
14-03-2014, 11:31 door Anoniem
Landelijke coordinatie op ICT projecten.... ze krijgen het nu al niet voor elkaar om voor één onderdeel iets te coordineren.
14-03-2014, 11:37 door john west
Zo moet er meer controle op de "machtiger wordende overheid" komen.

Wat ze kwijt willen, ze vertrouwen vergeet het maar.
14-03-2014, 11:42 door Anoniem
Iedereen moet gewoon eens van het gevoel af dat de overheid er voor jou is .
14-03-2014, 12:46 door Anoniem
Zucht. Er zijn redenen dat dergelijke zaken verboden zijn, maar deze regering wil alles kunnen, en als de wet in de weg zit, dan wordt die simpelweg aangepast, ongeacht de gevolgen ?
14-03-2014, 12:56 door Anoniem
De overheid heeft, zoals elke bestuurder, een directief (dwingend) en een facilitair (dienend) aspect. Deze verhouding is al jaren in onbalans, als je ziet dat bij het dienende aspect slechts de bekende 1% wel vaart.
Mensen die in de overheid werken gaan in eerste instantie voor het dienende aspect en sluiten veelal de ogen voor het directieve karakter. Zo wil bijna niemand zien dat de overheid met de dreiging van geweld mensen kleineert in hun waardigheid door de overtrokken directieve functie.
Ze kijken dan ook vreemd op als blijkt dat 99% de overheid niet vertrouwt...
14-03-2014, 15:05 door Anoniem
Waarom verkopen we Nederland BV niet gewoon direct aan Google / FB?
Dan verdienen we er tenminste nog iets mee.... :[
14-03-2014, 16:27 door vimes
Het is een fopoverheid geleid door amerikaanse marionetjes, ronald 'his-masters-voice' tapsterk voorop.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.