image

Inbrekers speuren met Bluetooth-tracker naar laptops en tablets

vrijdag 14 maart 2014, 17:10 door Redactie, 7 reacties

Inbrekers gebruiken Bluetooth-trackers om naar laptops en tablets in auto's te speuren, zo waarschuwt de politie vandaag. In het centrum van Den Haag, Scheveningen en Zoetermeer is er een stijging van het aantal diefstallen uit auto’s waarbij met name kostbare apparatuur wordt gestolen.

De dieven richten zich daarbij vooral op het stelen van laptops, tablets en iPods. Volgens de politie maken de verdachten hoogstwaarschijnlijk gebruik van een Bluetooth-tracker waarmee zij de waardevolle goederen weten op te sporen die in personenauto's zijn achtergelaten.

Verstoppen

Politiewoordvoerder Wim Hoonhout waarschuwt met name autobezitters die menen hun dure apparatuur verstopt in de auto achter te kunnen laten. Door het gebruik van Bluetooth-trackers vinden inbrekers zelfs de laptop onderin de kofferbak. Vanwege het hoge aantal auto-inbraken is de politie daarom een preventieactie gestart. Hierbij werden toch nog veel kostbare goederen in niet afgesloten auto’s aangetroffen.

In het centrum van Den Haag werden bijna 900 voertuigen gecontroleerd. Bij twee voertuigen werd vastgesteld dat een laptop met ingeschakelde Bluetooth in de kofferbak aanwezig was. Diverse autobezitters werden direct door de politie aangesproken. Vaak bleken ze niet te weten dat criminelen laptops en tablets met ingeschakelde Bluetooth kunnen traceren.

Reacties (7)
14-03-2014, 17:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
14-03-2014, 18:59 door mcb
Door Peter V.:
Of schaf een goede autokluis aan.
Houdt die BT signalen tegen?
Zoniet breken ze alsnog in. Je laptop is dan wel veilig, maar je hebt toch schade aan je auto.

Beter is om idd. niets achter te laten.
Moet het toch, zet dan je BT (en wifi)- antenne uit. (schuifje, knop).
Laptop helemaal uitzetten (dus niet in slaapstand; ook geen WOL gebruiken), werkt ook.
14-03-2014, 19:28 door Anoniem
- Hoogstwaarschijnlijk gebruik van Bluetooth-tracker? Causaal verband lijkt nog niet bepaald bewezen, even doorspeuren nog naar de cijfertjes.
- 2 op 900 is maar 0,2% en is niet bepaald een aanmoedigings percentage voor gebruik van bluetooth trackers.
- Niet iedereen heeft een laptop op tablet bij zich of laat deze in de auto achter, daarna nog maar 1 op 450 personen die het teveel moeite vindt de laptop even uit te zetten.
- Op apparaten zit ook een 'uit'-knop, apparaat uit is bluetooth uit, gaat je batterij ook nog langer mee. Waarschijnlijker is het om aan te nemen dat de meeste mensen ze daarom bij achterlaten ook wel uit zetten.
- Auto's kunnen op slot, doe je dat niet dan is dat voor eigen risico en geen zaak van de politie daar achteraan te gaan, die tijd hebben we wel gehad. Jammer dan.

Maar complimenten voor het zeer doortastende optreden, dat doet de burger goed: 'Diverse autobezitters werden direct door de politie aangesproken'.
14-03-2014, 19:38 door Anoniem
Door mcb:
Door Peter V.:
Of schaf een goede autokluis aan.
Houdt die BT signalen tegen?
Je zou toch zeggen dat een metalen doos als kooi van Farraday zou fungeren. Dat even testen is wellicht ook niet heel moeilijk, zolang je je maar realiseert dat wifi en bt signalen inderdaad toch wel als weggevertjes fungeren.
14-03-2014, 21:27 door Goeroeboeroe
Aha. Nou begrijp ik waarom Apple met de laatste update voor iOS bluetooth ongevraagd heeft aangezet. De service van Apple is echt onovertroffen: zelfs inbrekers worden geheel belangeloos geholpen. 't Is dat ik moet testen op die iPad, anders had ik 't ding allang weggegeven.
15-03-2014, 09:38 door Anoniem
Nee, dat is een goed advies, niet in je auto laten liggen...
Stel ik heb mijn werkspulletjes bij me...
Twee laptops, 3 GSMs, 2 tabs.
En die moet ik niet in de auto laten liggen? Dan worden ze niet uit de auto gestolen maar vanaf mijn persoon...
Dan heb ik liever de auto in de kreukels dan dat ik in de kreukels zit.
16-03-2014, 09:58 door Anoniem
Door Anoniem: Nee, dat is een goed advies, niet in je auto laten liggen...
Stel ik heb mijn werkspulletjes bij me...
Twee laptops, 3 GSMs, 2 tabs.
En die moet ik niet in de auto laten liggen? Dan worden ze niet uit de auto gestolen maar vanaf mijn persoon...
Dan heb ik liever de auto in de kreukels dan dat ik in de kreukels zit.
Dan ben je ook niet verzekerd en de kans is vele mate groter dat er in je auto wordt ingebroken bij de categorie diefstal van tablets, smartphones en pc's. Verder riekt dat naar pure nalatigheid. Zou je dat ook doen als het je privé spullen zijn?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.