image

'Politici maken mensen bang met cyberspoken'

zaterdag 15 maart 2014, 06:20 door Redactie, 6 reacties

Gisteren vond in het Tweede Wereldoorlog bunker van Winston Churchill een cyberoefening plaats waarbij zogenaamd het Britse banknetwerk werd aangevallen en deelnemers de aanval moesten afslaan, maar volgens één bekende beveiligingsexpert is het evenement en alles eromheen een hype.

De oefening, die als doel had om nieuw technisch talent te werven, was voorzien van sirenes en een nagespeelde nieuwsuitzending. Het onderwerp van de Cyber Security Challenge, een grootschalige aanval op de kritieke infrastructuur, is volgens sommigen wel serieus en zal in de toekomst onvermijdelijk zijn. Het initiatief wordt gesteund met geld van de Britse overheid.

Volgens beveiligingsonderzoeker Ross Anderson van de Cambridge Universiteit is het allemaal een "hype" en worden online dreigingen overdreven. Ook zouden politici de cyberdreiging aangrijpen om mensen bang te maken, waarbij Anderson Henry Louis Mencken parafraseert: "het enige doel van de praktische politiek is het volk schrik aan te jagen door te dreigen met een eindeloze reeks spoken, waarvan de meesten ingebeeld."

Reacties (6)
15-03-2014, 07:49 door Anoniem
Dit is 1:1 overgenomen van de beveiligingsindustrie, die zich expliciet op "fashionably dangerous badass"-lijnen gemodelleerd heeft tot op het punt dat ze gekleurde hoedjes en "ETHISCH"-etiketten nodig hebben om zelf nog te weten aan welke kant van de wet ze ookalweer staan. En daar dan liefst ook nog eens ruzie over krijgen, wat een drama. De media vond het maar wat prachtig en heeft het aangewakkerd. Ondertussen draaien beide kanten productie en presteren verder weinig echt nieuwe dingen.

Dat het toevallig goed past bij hoe een zeker, en groot, onverantwoordelijk deel van de politiek uit gemakszucht graag opereert is geen nieuws. De beveiligingsindustrie had het op de vingers kunnen, en ook moeten, natellen toen ze er mee begon. Het valt me vooral op dat het zo vreselijk lang geduurd heeft voordat er wat mensen dat eindelijk eens hardop zijn gaan zeggen. Ze waren en zijn kennelijk --zowel politici als hoedjesdragers-- vooral te druk met zichzelf om zich af te vragen wat voor impact hun doen en laten op de rest van de wereld heeft.

Heeft dus ook niet zoveel zin om naar politici te wijzen die gewoon volgen wat ze zoal in een deel van de samenleving zien gebeuren. Die jelui in die technische hoek doen dit? Nou, dan nemen onze politici dat gewoon over. Kost een tijdje, maar dat het ging gebeuren wisten we al heel lang. Krijg je ervan als je een hele bedrijfstak op een FUDmodel baseert.
15-03-2014, 09:21 door johanw
De beveiligingsindustrie vind dit natuurlijk helemaal prachtig want angst betekend opdrachten en geldstromen in hun richting. Dus de private en publieke (politie, defensie e.d.) (schijn)beveiligingsclubs gaan dit echt niet onderuit trekken, het levert ze immers kapitalen op.
15-03-2014, 09:37 door john west
Een kleinschalige aanval op kritieke systemen dan is de schade beperkt.
Gaat men een cyberoorlog beginnen waarbij meer dan 50 % van de kritieke systemen bezwijkt,
dan is de kans groot,dank zij de afhankelijkheid van computersystemen dat de politici gelijk krijgen dat ze spoken gaan zien.

Onze maatschappij is totaal verslaafd geraakt aan deze systemen.

Maar paniek zaaien lijkt onzinnig,beter voorkomen met strenge controle's zodat de systemen veilig, snel en modern blijven.
Het ontwikkelen van een betere software die niet lek is.
Want software waar bij de fouten steeds moeten worden gerepareerd vind ik niet een toonbeeld van betrouwbaarheid.
15-03-2014, 09:50 door potshot
damned if they do ,damned if they don't..
15-03-2014, 14:32 door Anoniem
Door potshot: damned if they do ,damned if they don't..
Nee. Niet als ze zouden weten wat ze doen.
16-03-2014, 09:15 door potshot
Door Anoniem:
Door potshot: damned if they do ,damned if they don't..
Nee. Niet als ze zouden weten wat ze doen.

en dat zou ook weer op kritiek stuiten ,net zo als nu.
iets met beste stuurlui en wal
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.