image

Staatssecretaris Teeven neemt bodyscan in gebruik

dinsdag 18 maart 2014, 11:31 door Redactie, 4 reacties

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft gisteren in het Detentiecentrum Rotterdam de bodyscan voor het controleren van vreemdelingen officieel in gebruik genomen. Wie in het centrum wordt geplaatst moet eerst een visitatie aan het lichaam ondergaan.

Het onderzoek is nodig om te voorkomen dat verstopte en ongewenste spullen die een bedreiging voor de orde en veiligheid vormen het detentiecentrum binnen komen. Omdat de huidige praktijk van onderzoeken als belastend wordt ervaren, beloofde de staatssecretaris vorig jaar aan de Kamer met een alternatief te komen.

Met de bodyscanner kunnen verstopte voorwerpen aan en in het lichaam ontdekt worden zonder dat een vreemdeling zich voor lichamelijk onderzoek hoeft uit te kleden. Dit moet de controle minder bezwaarlijk maken, terwijl de controle op de invoer van verboden middelen in de inrichting gewaarborgd blijft, zo laat het Ministerie van Veiligheid en Justitie weten.

Röntgenstraling

De bodyscan maakt gebruik van röntgenstraling. De dosis straling die vrijkomt tijdens een scan is volgens het ministerie te vergelijken met een middagje in de zon, en valt binnen alle eisen die door het RIVM en de vergunningverlener zijn gesteld. De scanner zal alleen gebruikt worden door hiervoor geautoriseerd en getraind personeel.

Daarbij wordt een vreemdeling altijd voorgelicht én moet hij toestemming geven voordat de scan gemaakt kan worden. Op dit moment is de bodyscan al beschikbaar voor vreemdelingen die verblijven in het Detentiecentrum Rotterdam. In andere locaties waar vreemdelingen verblijven, volgt de bodyscan op een later moment.

Reacties (4)
18-03-2014, 11:51 door Anoniem
Liever dus maar een gluurscanner? Kijken wat er gebeurt als we zo'n ding voor de tweede kamer neerzetten. Ja, ook, en vooral, voor politici. Of willen jullie daar in het haagsche zeggen dat jullie niet net als de rest gewoon burgers zijn?

Wat, telt dit niet want het zijn maar vreemdelingen? Je hoeft maar te weigeren je paspoortkaart te tonen en je loopt al risico als ongewenste vreemdeling in het uitzetschavot gedonderd te worden. En dus nu ook door de gluurscanner gehaald te worden.
18-03-2014, 11:54 door Preddie
Ja en wat is de aanleiding geweest ?

Een goed uitgevoerde risicoanalyse ? Of het groot aantal incidenten waarbij iemand een rectaal een AK47 naar binnen heeft gesmokkeld?

Persoonlijk ken ik niet één incident dat het nieuws heeft gehaald om dergelijke maatregel c.q. investeringen en hoge kosten te verantwoorden.

Als meneer Nederland echt veiliger wil maken begin dan op de punten die er echt toe doen; inbraken, overvallen van winkels, overvallen van woning (grote stijging in de cijfers te zien), corruptie .....

Iemand die in het detentiecentrum komt is reeds opgepakt en vormt bijna geen bedreiging meer voor de meeste burgers. Daarnaast worden deze mensen onverwacht opgepakt dus lijkt het me sterk dat ze zich zelf kunnen voorbereiden. Het lijkt daarom erg sterk dat per toeval inwendig een voorwerp draagt dat de orde kan verstoren.

Een procesgang waarbij bijv. eerst drie dagen quarantaine wordt gehouden zou waarschijnlijk net zo effectief zijn maar kost geen enkele investering.....
19-03-2014, 08:25 door Anoniem
Door Predjuh: Persoonlijk ken ik niet één incident dat het nieuws heeft gehaald om dergelijke maatregel c.q. investeringen en hoge kosten te verantwoorden.
De meeste incidenten worden helemaal niet naar buiten gebracht, maar je wil niet weten hoe makkelijk het is om aan verboden middelen te komen in een gemiddeld detentie-centrum.

Ik ben ook faliekant tegen onze controle-maatschappij, maar wij hebben besloten vreemdelingen te behandelen als gedetineerden, en die moeten nu eenmaal regelmatig gecontroleerd worden. Dat er naar een oplossing gezocht is waarbij deze mensen en hun bezoekers niet te pas en te onpas een vinger in hun poeperd krijgen is ergens wel 'menselijk' te noemen, zeker als je rekening houdt met de verscheidenheid aan culturen en levensovertuigingen van de betrokkenen.

Ik vraag me af of Teeven ook een nieuw, fysiek visitatie-protocol in gebruik zou hebben genomen? ;]
21-03-2014, 11:14 door Anoniem
't Is een vreemd'ling zeker, die verdwaald is zeker, ik zal hem eens even door de bodyscanner halen en hem dan in het detentiecentrum opsluiten...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.