image

NSA-advocaat: techbedrijven wisten van PRISM

donderdag 20 maart 2014, 09:49 door Redactie, 2 reacties

Amerikaanse technologiebedrijven waren bekend met het bestaan van het PRISM-programma en de data die de NSA hiermee verzamelde, ook al hebben Google, Yahoo, Microsoft, Apple en anderen dit de afgelopen maanden altijd ontkend. Dat stelt een advocaat van de Amerikaanse inlichtingendienst.

Tijdens een hoorzitting van het Privacy and Civil Liberties Oversight Board gisteren liet NSA-advocaat Rajesh De weten dat de techbedrijven wisten dat de NSA communicatie en gerelateerde metadata zowel voor het PRISM-programma als voor "upstream" verkeer over het internet verzamelde. Op de vraag of de bedrijven van wie de informatie werd verzameld hier volledig van op de hoogte waren en meehielpen antwoordde de advocaat met "ja", zo meldt de Guardian.

De verklaarde verder dat PRISM een term was die binnen de overheid werd gebruikt. De dataverzameling die onder PRISM plaatsvond was een "verplicht juridisch proces" dat elk ontvangend bedrijf zou kunnen ontvangen, aldus de advocaat. Na de eerste onthullingen van Edward Snowden over PRISM lieten de grote Amerikaanse techbedrijven weten dat ze hier niets van wisten. Apple claimde zelfs nog nooit van de term te hebben gehoord.

Reacties (2)
20-03-2014, 09:57 door johanw
Die techbedrijven hebben natuurlijk ook tig advocaten over hun persberichten laten gaan. Ze bedoelden dat ze niet wisten dat het programma PRISM heette. De techni9sche details aan hun kant waren natuurlijk wel bekend maar aangezien in de USA de overheid de vrijheid van expressie at random kan inperken mochten ze er niks over zeggen.
20-03-2014, 10:05 door schele
Precies, Apple claimde nog nooit van de term te hebben gehoord, en zoals tijdens de hearings ook werd gezegd "misschien kende ze het niet onder de naam PRISM maar ze wisten er van".

Los van dat alles: de tech firms was uitdrukkelijk verboden om er over te praten. Dus wat is dit nu? Eerst verbieden er over te praten en nu roepen "haha jullie wisten er van, ontkennen heeft geen zin!".

Tot slot: who cares wie er vanaf wist? Hoe zorgen jullie dat het stopt, daar gaat het om, mensen de schuld geven kan later ook nog.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.