image

Google-topman: internetspionage VS bedreigt democratie

donderdag 20 maart 2014, 13:57 door Redactie, 2 reacties

De spionage van de Amerikaanse overheid op het internet vormt een bedreiging voor de democratie, zo stelt Google-topman en medeoprichter Larry Page. Page deed zijn uitspraak tijdens een TED-conferentie, waar de andere oprichter van Google, Sergey Brin, een virtuele ontmoeting met Edward Snowden had.

"Het is zeer teleurstellend dat de overheid dit min of meer in het geheim deed en ons niet vertelde", liet Page tijdens een gesprek met interviewer Charlie Rose weten. De Google-topman pleitte voor meer transparantie over wat de Amerikaanse inlichtingendiensten allemaal doen, alsmede hoe en waarom. "We moeten daarover een discussie hebben, anders kunnen we geen functionerende democratie hebben; het is dan gewoon niet mogelijk."

Page noemde het treurig dat Google in een positie is om gebruikers tegen de geheime praktijken van de overheid te beschermen waar niemand iets van weet. "Het slaat gewoon nergens op", ging de Google-topman verder. Hij maakt zich ook zorgen dat alle ophef over online spionage er ook voor zorgt dat het gebruik van persoonlijke informatie voor nuttige doeleinden onmogelijk wordt gemaakt.

"We moeten niet het kind met het badwater weggooien." Volgens Page wordt er niet nagedacht over al het goede dat kan komen als mensen de juiste informatie met de juiste mensen op de juiste manier delen.

Reacties (2)
20-03-2014, 19:41 door Anoniem
De internetspionage door Google en Facebook bedreigt de democratie nog het meest.
21-03-2014, 14:44 door Anoniem
Huh? Loopt er weer een ceo of bestuurder publiek op t verkeerde moment de neus te snuiten?

Kan iemand dat snot even terugstoppen en er meteen even bij stellen dat 'wij nooit eerder in onze menselijke historie eigenlijk precies wisten wat onze inlichtingendiensten uitspookten en hoe, en toch in eerder tijden veel betere en meer vruchtbare democratieën beleefd hebben'.

En dan komt nog het lastigste in dit verhaal, de positie van het heerschap zelf. Die is namelijk naar mijn bescheiden mening op 't minst schimmig te noemen, met al dat indexeren en voorspellen van gebruikspatronen. En dat allemaal graties met de Big Data van degene die kennelijk het liefst heeft dat de postbode in de toekomst betekend brieven zonder envelop en dan vooral een bak aan eind van de straat waar een pakketdienst de zak voor die postcode in leegt om vervolgens gezellig als individu je post eruit te vissen, maar dan wel geautomatiseerde hengel over glasfiber. kenniseconomie, tsssk. en privacy verklaringen, asjeblieft zeg haha!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.