image

Microsoft doorzocht Hotmail-account van blogger

vrijdag 21 maart 2014, 10:59 door Redactie, 4 reacties

Microsoft heeft het Hotmail-account van een blogger doorzocht op zoek naar informatie over iemand die bedrijfsgeheimen van de softwaregigant lekte. De zaak draait om een voormalige Microsoftmedewerker genaamd Alex Kibkalo, die als Microsoft softwarearchitect in Libanon werkte.

Kibkalo zou bedrijfsgeheimen, onder andere over het Windowsactiveringsproces, en vertrouwelijke bètaversies van Windows 8 aan de blogger hebben gelekt. Nadat werd vastgesteld dat het inderdaad om vertrouwelijke bedrijfsgeheimen van Microsoft ging werd het Hotmail-account van de blogger doorzocht, wat uiteindelijk naar Kibkalo leidde. Dit gebeurde nog voordat Microsoft de resultaten van het onderzoek met de FBI deelde. Naast het lezen van de e-mailberichten las Microsoft ook de chatgesprekken van de twee en werd het SkyDrive-cloudopslagaccount van Kibkalo doorzocht.

Volgens Microsoft was er geen gerechtelijk bevel nodig om de data en accounts te doorzoeken. Wel zegt de softwaregigant in een verklaring dat het vanwege het incident verschillende maatregelen zal nemen. Zo zegt Microsoft de accounts van gebruikers voortaan alleen te doorzoeken als er voldoende aanleiding is om een gerechtelijk bevel te rechtvaardigen. Daarnaast wil Microsoft in de jaarlijkse transparantierapporten vermelden hoeveel het van dit soort onderzoeken heeft uitgevoerd.

Reacties (4)
21-03-2014, 12:52 door Anoniem
Privacy? Pff, lekker aan je laars lappen wanneer je iemand verdenkt.
21-03-2014, 13:37 door Anoniem
Dus ze gaan het alleen doorzoeken als er voldoende aanleiding is om een gerechtelijk bevel te rechtvaardigen. Ik lees daaruit dat ze dat dus ZELF gaan bepalen, en dus niet echt om het gerechtelijk bevel gaan vragen.
Kortom, niet transparant, en niet gecontroleerd. En er verandert in de praktijk dus niets.

Dat ze wel gaan vermelden hoeveel van die onderzoeken ze doen, doet daar niets aan af, aangezien jij als gebruiker nog steeds niet weet of ze jouw account hebben doorzocht. Wassen neus dus...
21-03-2014, 19:20 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 21-03-2014, 19:21
[Verwijderd]
23-03-2014, 01:28 door Anoniem
http://www.techdirt.com/blog/?tag=alex+kibkalo

"A few weeks ago, Microsoft promoted Mark Penn to chief strategy officer. Penn is most famous as a PR man and political pollster who was the driving force behind Hillary Clinton's failed campaign for President in 2008. He's known for his negative attack ads and his claims to do everything based on data -- though, people who have explored some of his techniques say it's a lot more flimflam than actual statistical analysis. His main contribution to Microsoft over the past few years seems to be its ridiculous "Scroogled" campaign, in which Microsoft -- a company not at all known for its privacy protections -- attempts to portray Google as being bad on privacy. The campaign has been a colossal and expensive flop according to most. "
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.