image

Ransomware gijzelt Australische bedrijven

dinsdag 2 oktober 2012, 10:48 door Redactie, 3 reacties

De afgelopen dagen zijn zo'n 30 Australische bedrijven het doelwit van ransomware geworden, waardoor in sommige gevallen de bedrijfsvoering compleet stil is komen te liggen. De malware versleutelt allerlei bestanden op de computer en eist zo'n 2.500 euro losgeld. Voor elk dag dat de getroffen bedrijven niet betalen, komt er 800 euro bij. Er zijn nu 30 gevallen bekend, maar het werkelijke aantal ligt mogelijk hoger, omdat sommige ondernemingen de infecties niet bij de politie melden.

Back-up
"Veel bedrijven kunnen de verstoring van hun bedrijfsvoering niet veroorloven en betalen meteen", aldus politiecommissaris Brian Hay. Onder de getroffen bedrijven bevinden zich verschillende medische centra, alsmede kledingbedrijven en verzekeringsmaatschappijen.

De aanvallers krijgen toegang tot de klantgegevens en versleutelden die vervolgens. Daarna worden de slachtoffers ingelicht dat ze het losgeld moeten betalen.

Volgens Hay is de encryptie niet te kraken en kan het ervoor zorgen dat kleine bedrijven er door failliet gaan. Veel getroffen bedrijven hadden geen recente back-ups van hun gegevens, waardoor ze maanden aan werk op hun computers verloren. "Wat we niet weten is of de gegevens voor de encryptie zijn gekopieerd", merkt Hay op. "Het kan voor identiteitsfraude worden gebruikt."

Reacties (3)
02-10-2012, 11:09 door RickDeckardt
2500 euro? Is dat incl. of excl. BTW?
02-10-2012, 14:52 door Anoniem
Door RickDeckardt: 2500 euro? Is dat incl. of excl. BTW?
Haha die reactie van jou, +1 voor dat.
02-10-2012, 15:29 door Anoniem
"Veel getroffen bedrijven hadden geen recente back-ups van hun gegevens, waardoor ze maanden aan werk op hun computers verloren."

Aha dus eigenlijk is dit alleen maar een wake-up call! Nu komen ze er met 2500 euro vanaf, maar als de disk gewoon gecrashed was dan hadden ze hun data helemaal niet meer terug kunnen krijgen en helemaal niemand gehad om tegen te klagen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.