image

OPTA geeft spammer 100.000 euro boete

dinsdag 2 oktober 2012, 12:08 door Redactie, 3 reacties

Het college van OPTA, de Onafhankelijke Post en Telecommunicatie Autoriteit, heeft een Nederlands bedrijf een boete van 100.000 euro opgelegd voor het versturen van spam aan voornamelijk zakelijke ontvangers. Companeo S.A. stuurde vanaf eind 2009 tot begin 2011 bijna 15 miljoen commerciële e-mails waarvoor geen toestemming was gegeven, of waarvoor op onzorgvuldige wijze toestemming was gevraagd.

Er kwamen in totaal 680 klachten binnen over de mailings. Klagers gaven via Spamklacht.nl aan dat ze de nieuwsbrief van Companeo en/of mails van vraaguwofferte.com ontvingen, terwijl ze zich hier niet voor hadden opgegeven.

Verzendlijst
Via de website van Companeo kunnen ondernemers een offerte op maat aanvragen. Bij deze aanvraag kunnen ondernemers aanvinken of zij zich voor de nieuwsbrief van Companeo willen inschrijven en/of aanbiedingen van ‘Companeo partners’ wensen te ontvangen. Hierbij is Companeo tweemaal de fout ingegaan. Ten eerste voegde het bedrijf alle e-mailadressen toe aan haar verzendlijst, ongeacht of deze toestemming hadden gegeven of niet.

Ten tweede is het verzoek om toestemming namens ‘Companeo partners’ zo onduidelijk, dat een ondernemer bij het aanvinken ervan geen idee kon hebben wie hem waarover ging mailen. Deze mails werden verstuurd door vraaguwofferte.com waardoor het voor de ondernemers volstrekt onduidelijk was dat het bericht van Companeo afkomstig was.

Boete
Companeo stopte met de overtreding, nadat zij door OPTA op de hoogte was gesteld van het onderzoek. Het is de eerste keer dat OPTA ook het op onzorgvuldige wijze vragen van toestemming beboet.

"Het versturen van spam is verboden omdat het zorgt voor veel ergernis en onnodige kosten. Vertrouwen in het internet is belangrijk, zeker nu steeds meer mensen online actief zijn." benadrukt Chris Fonteijn, collegevoorzitter van OPTA. Companeo kan nog bezwaar en beroep aantekenen tegen de boete.

Reacties (3)
02-10-2012, 12:15 door SirDice
Die boetes zijn eigenlijk veel te laag. Bovendien worden ze ook veel te weinig uitgedeeld.
02-10-2012, 13:55 door Anoniem
Het is niet waar dat zij toen zijn gestopt met de overtreding!
Ze zijn doorgegaan via een Belgische spammer, waarbij ze als afzender adres allerlei gemeentenamen in Nederland gebruikt hebben. info@plaatsnaam.nl
Hierbij hebben ze allerlei producten aangeboden waarvoor je via hen offertes kunt aanvragen. De producten komen precies overeen met wat je op hun startpagina aan voorbeelden ziet.
De naam Companeo werd hierbij meestal niet genoemd maar een enkele keer per ongeluk toch wel.
Ze ontkennen zelf dat ze hier achter zitten, maar als je een mail naar Companeo stuurde dat je wilde worden afgemeld dan stopte het wel op dat adres!!!
(we kregen dit op erg veel mail adressen binnen)

Meerdere malen gemeld bij zowel Opta, de Belgische provider die hier achter zit, als het internet criminaliteit meldpunt van de Belgische justitie, maar nooit wat gehoord.
Ik ben in ieder geval blij dat de opdrachtgever gepakt is, nou nog kijken of dit nu ook stopt.
26-06-2013, 22:23 door Anoniem
Ook ik krijg sinds kort regelmatig mails van deze smeerlapkes. Ze hebben zich inderdaad tegenwoordig op de belgische markt gestort. Ik krijg elke dag mijn mooi spam - mailtje van 'vraagmijnofferte' Ik ben deze week gestart met ze te verzamelen en heb er nu 2 van Contravocht en 1 van NET - ICT.

Ik heb zowel bij Spamklacht.nl als bij eCops (Belgische politie) klacht ingediend.
Hopelijk kunnen we deze criminelen zo een definitieve (gerechterlijke) slag toedienen, want ik ben hun mails kotsbeu!

Desnoods gaan we ze eens allemaal terugspammen op hun gratis nummer?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.