image

Veolia geeft medewerkers verborgen camera

dinsdag 2 oktober 2012, 12:18 door Redactie, 17 reacties

Stewards van Veolia Transport Limburg worden uitgerust met verborgen camera's om de veiligheid op bussen te verhogen. De zogeheten bodycams passen in een knoopsgat en kunnen worden gebruikt om beelden te maken zodra medewerkers zich bedreigd voelen.

"Stewards worden tijdens hun werkzaamheden regelmatig geconfronteerd met agressie. Met deze bodycam kunnen stewards tijdens de uitoefening van hun werkzaamheden opnamen maken bij onveilige situaties en agressie", aldus Veolia op de eigen website.

Verwachting
"Door de aanschaf van de bodycam verbetert Veolia de veiligheid van de eigen medewerkers envan haar reizigers. De verwachting is dat de bodycam preventief en de-escalerend werkt", aldus de vervoerder.

Daarnaast zijn de beelden als bewijsvoering voor de politie bruikbaar. De bodycam is mogelijk gemaakt met subsidie van de Provincie Limburg.

Reacties (17)
02-10-2012, 12:25 door DanielG
"Stewards van Veolia Transport Limburg worden uitgerust met camera's"
Het zijn niet echt meer "verborgen camera's" als iedereen nu weet dat ze die dragen.
02-10-2012, 12:30 door spatieman
inbreuk op privacy reiziger?
02-10-2012, 12:35 door Anoniem
Volgens mij mag dit niet eens, omdat er staat verborgen camera's, en klanten moet je inlichten over de juist aanwezige camera's. Op mijn bedrijf zijn er zelfs regels dat de mensen moeten kunnen zien waar de camera's hangen en waarop deze gericht zijn. Wanneer ze actief zien, en welke gebied er word opgenomen.

Lijkt me iets voor Engelfriet en Brenno.

Graag even een respons van security.nl dan wel bovenstaande
02-10-2012, 12:55 door Anoniem
En nou maar hopen dat ze die camera's uitzetten zodra ze niet daadwerkelijk met de uitoefening van hun taak bezig zijn.
Ik zie het zo gebeuren dat ze de camera's zijn vergeten als ze bijv. de toiletruimte van een wegrestaurant (of een ander (semi-)openbaar gebied dat privacygevoelig is) inlopen.

En hoelang blijven die beelden bewaard en wie hebben er toegang toe?
02-10-2012, 13:06 door RickDeckardt
Tijd dat er bodyscanners^W scanpalen op die bussen komen! Dat zal ze leren, tuigh van den richel, het schorriemorrie
02-10-2012, 13:07 door Preddie
even offtopic:

ik reis al jaren niet meer met het OV (sinds de invoering van de OV-chipkaart) Laatst heb ik dat toch een keer gedaan en toen begreep ik gelijk waar die agressie in het OV o.a. vandaan komt.

Ik kwam zelf met 5 euro voor een buskaartje, vervolgens weiger de chauffeur en zegt dat ik achter in de bus bij de automaat moet zijn. Dus naar de automaat, schrok ik vervolgens van de prijs, voorheen 1,60 nu 3 euro. Maargoed ik wilde keurig betalen, maar wat blijkt je kunt alleen met muntgeld betalen en daar stond ik met mijn briefje van vijf.

Dus ik naar de chauffeur en de chauffeur zegt: ja dat is jou probleem...... het eerste wat ik dacht: zo kan wel iets sociale en minder aangebrand. Uiteindelijk kon ik niet betalen en stapt 500 verder er controle in, van hen moest ik de bus verlaten en een boete betalen ........ ja je leest het goed! Normaal ben ik de rust hem zelve, maar nu knapte er bij mij ook wat!

De uiteindelijke conclusie die ik kon trekken is dat er niet meer argressie het OV in komt, maar dat het OV zelf meer agressie uitlokt...... Als ze daar nu eens mee stoppen heb je die hele camera's niet nodig !

Maargoed dit is natuurlijk maar een momentopname en een individuele ervaring
02-10-2012, 13:32 door Mysterio
Door Anoniem: Volgens mij mag dit niet eens, omdat er staat verborgen camera's, en klanten moet je inlichten over de juist aanwezige camera's. Op mijn bedrijf zijn er zelfs regels dat de mensen moeten kunnen zien waar de camera's hangen en waarop deze gericht zijn. Wanneer ze actief zien, en welke gebied er word opgenomen.
Je bent verplicht om te vermelden dat er camera's gebruikt worden, maar je bent niet verplicht om elke camera aan te wijzen. Eigen personeel filmen is nog net even anders dan derden (oa klanten) filmen. Aangezien het hier het filmen van derden betreft volstaat het aangeven dat er camera's worden gebruikt. Wel even het juiste pictogram gebruiken ;)

Leuk om te weten is dat de beelden maximaal een maand bewaard mogen blijven, tenzij ze worden gebruikt voor een rechtszaak.
02-10-2012, 13:35 door Anoniem
Predjuh: ik kan er nog wel een aantal aan toevoegen. Begin dit jaar werd door systeem storingen op 2 ritten 4 euro teveel afgeschreven. Ik moest 3 brieven van elk 2 A4tjes sturen (formulier waarin ik alle gegevens invul en een handtekening waarmee ik expliciet beloof geen leugenaar te zijn en een print van de screenshot van de transactie) naar 2 maatschappijen. Dus 6 A4tjes op eigen kosten afdrukken, 3 formulieren invullen, inloggen op mijn OV-account en screenshots maken, 3 enveloppen en postzegels, vervolgens 3 weken wachten op mijn geld.
Ja, ik heb e-mails geschreven om over de gang van zaken te klagen en aan te kaarten dat die hoeveelheid geld en inspanning in geen verhouding staan en dat het absurd is dat door fouten in het systeem (ik had alles netjes gedaan, het was in 2 gevallen een landelijke storing, in het andere geval stonden de automaten afgesteld op de verkeerde haltes) ik van alles moet doen en bewijzen.
De antwoorden varieerden van 'hier kunnen we helaas niet op ingaan' (mijn eis dat zij de actie ondernemen omdat de fout aan hun kant ligt) en een standaard antwoord over de procedure (in het eerste geval hadden ze nog enigzins de mail gelezen).
En ja, de chauffeurs hebben een 'dat is lekker jou probleem, achterlijke"-houding. Ik weet dat ze er vaak niks aan kunnen doen maar als ik beleefd vraag wat ik moet doen zou "jammer genoeg kan ik niks doen" wat prettiger zijn dan "je moet de rit betalen" (letterlijk, dat is alles wat een van de chauffeurs zei). Ik ben een softie, een normaal denkend mens had hem een mep verkocht.
02-10-2012, 14:27 door Anoniem
Big Brother. Ik reis nooit met het Ov. Maar als ik het noodgedwongen zou moeten gebruiken dan doe ik een bivakmuts op. Het gaat niemand wat aan waar ik heen ga
02-10-2012, 16:19 door Anoniem
@ Predjuh: dit wilde ik zelf inbrengen, maar gelukkig zie ik dat het punt al gemaakt is. Ik ben nooit agressief geweest in het OV, altijd vriendelijk en aardig met chauffeurs en conducteurs, maar sinds de OV-chipkaart sta ik voortdurend op scherp, ik denk omdat de chauffeurs en conducteurs nog meer dan ik voortdurend op scherp staan. Het is onverdraaglijk, en ik kom het OV nooit meer in. Een ramptoestand, en camera's zijn de verkeerde oplossing voor een probleem dat structureel in het OV-chipsysteem is ingebouwd.
02-10-2012, 16:59 door Anoniem
Het is op deze site bijna ondenkbaar, maar er zijn massa's mensen zonder computer, zonder smartphone, zonder printer, en die zijn tientallen uren meer kwijt om hun teveel afgeschreven geld terug te krijgen. Doen ze niet. Ergo: deze mensen laten zich noodgedwongen continu bestelen en bedriegen, en ze kunnen niets doen. Ja, en dan camera's inzetten om de agressie te bedwingen. Rot toch op met die OV-chipkaart. Is beter voor iedereen.
02-10-2012, 23:37 door Anoniem
Zouden die camera's net zo goed werken als de dienstverlening?

Ik hoop van wel want die ov mannetjes zijn zulke vriendelijke mensen!

Kotsbraakenrochel
03-10-2012, 10:32 door Anoniem
In de praktijk is gebleken dat het dragen van Bodycams, oftewel op de man gedragen videosystemen een preventieve werking heeft tegen agressie. En wanneer buschauffeurs in een incident verzeild raken kunnen zij de beelden als videobewijs aanvoeren. Zij mogen deze beelden maken zo lang zij aangeven dat mensen opgenomen worden. Een prima plan om je personeel te beveiligen!
03-10-2012, 13:01 door Anoniem
Door spatieman: inbreuk op privacy reiziger?
Je wordt al jaren gefilmd in het OV ... dus die inbreak, mocht die er al zijn, was al aanwezig.
03-10-2012, 18:46 door Anoniem
Het OV en de OV-chipkaart ? een regelrechte ramp !
Ben al bijna 80 euro kwijt door die rotkaart, wie krijgt al dat geld ? de bestuurders zeker ?
Maar die snelweg is nog ook al volgezet met camera's
Gevaarlijke ontwikkeling
03-10-2012, 19:55 door Anoniem
Als ze nu eens eerst zorgen dat de conducteurs normaal doen tegen reizigers. De meeste wekken zelf zo'n agressie op dat ik als reiziger me veiliger zou voelen als ik die camera bij me zou hebben. Toen je nog normaal kon reizen met een kaartje ipv die achterlijke ov chipkaart was het een stuk gemoedelijker reizen met openbaar vervoer. Dus geef een cursus klantvriendelijkheid dan komen we een stuk verder!
06-10-2012, 15:51 door wica128
Ik zie niet in, hoe dit de veiligheid van de medewerkers en reisigers kan verhogen. Denk eerder het omgekeerde.

Waarom? Omdat je die gene die zich nu gaat misdragen. Elke medewerker in elkaar slaat om de camera te bemachtigen. Ongeacht of de betreffende medewerker wel zo'n camera heeft. Hij is ten slotte verborgen.

Daarnaast vraag ik me af, hoe ze waarborgen dat de video opnamen wel authentiek is? Ofwel niet mee geknoeit.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.